No wiem, że alto baaardzo wolno rosną. Próbowałem przy pierwszym tarle coś odłowić, ale nie bardzo się to udało, zresztą nie mam gdzie kolejnego zbiornika postawić.
Ja ze swojego zbiornika eksmituje 2 szt. j.dicfeldi, bo kolejne 2 szt. raczej są teraz nie do złapania, za dużo kamieni.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, chciałbym małe alto wychować ale będzie baardzo ciężko, są za małe żeby je do kotnika w ogólnym akwa wpuścić.
Robię mały "face-lifting" w akwa, kamienie trochę poprzekładam, fotki wrzucę.
144l -------->>> 306l [Tanganika] - cina
Aktualizacja 04.06.2010
Do zbiornika trafiło kilka małych alto z jednej z łódzkich hodowli, 3 leleupi oraz 3 n.ocellatus. Nie ma natomiast j.dicfeldi.
Ocelatusy małe ale baardzo zadziorne i wojownicze. Jak wyciągałem świderki z akwa to mnie po palcach gryzła jedna bo za blisko jej muszli coś robiłem
Kilka fotek

Dobrana para altolamprologus compressipes "shell" Sumbu. Akurat dobrała się para z różnej odmiany barwnej, nie wiadomo jakie wyszłoby potomstwo więc może lepiej że nic nie ma. Chociaż już 3 tarła były.

A tu dwa ocelatusy, nie wiem jeszcze czy parka, ale po zachowaniu można sądzić że się dobrały. Każda rybcia pilnuje swoją muszelkę i dość agresywnie pilnują swojego rewiru, szczególnie przed multikami.

A tu para n.multifasciatus. Jak do zbiornika wpuściłem ocellatusy to się im rewir trochę zmniejszył. Może i dobrze że tak się nie panoszą, bo już maluchów sporo pływało, a ani j. dickfeldi ani alto nie potrafiły ich wyłapać tak samiec dobrze pilnował.
Do zbiornika trafiło kilka małych alto z jednej z łódzkich hodowli, 3 leleupi oraz 3 n.ocellatus. Nie ma natomiast j.dicfeldi.
Ocelatusy małe ale baardzo zadziorne i wojownicze. Jak wyciągałem świderki z akwa to mnie po palcach gryzła jedna bo za blisko jej muszli coś robiłem

Kilka fotek

Dobrana para altolamprologus compressipes "shell" Sumbu. Akurat dobrała się para z różnej odmiany barwnej, nie wiadomo jakie wyszłoby potomstwo więc może lepiej że nic nie ma. Chociaż już 3 tarła były.

A tu dwa ocelatusy, nie wiem jeszcze czy parka, ale po zachowaniu można sądzić że się dobrały. Każda rybcia pilnuje swoją muszelkę i dość agresywnie pilnują swojego rewiru, szczególnie przed multikami.

A tu para n.multifasciatus. Jak do zbiornika wpuściłem ocellatusy to się im rewir trochę zmniejszył. Może i dobrze że tak się nie panoszą, bo już maluchów sporo pływało, a ani j. dickfeldi ani alto nie potrafiły ich wyłapać tak samiec dobrze pilnował.
Moja była Tanganika -
Jak na tanganike to nawet fajne akwarium. Rybcie też fajne. A od muszli robi się kolorowo w akwarium
.

Może próbuj siateczką wyciągać.cina pisze:Jak wyciągałem świderki z akwa to mnie po palcach gryzła

Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 19:40 przez matiolo1, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje proporce gryzą jak tylko ręka w wodzie się znajdziematiolo1 pisze:cina napisał/a:
Jak wyciągałem świderki z akwa to mnie po palcach gryzła
Może próbuj siateczką wyciągać.

Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
Nie no bez przesady, to nie są piranie żeby od razy do krwi gryzłymat114 pisze:Mam całe palce pocharatane

Moja była Tanganika -
Witam,
miesiąc temu akwarium przestało istnieć z powodu przeprowadzki, ale już jest nowe ....
. Dalsze dzieje tego co pozostało ze starego akwarium i nowości będą w nowym wątku.
miesiąc temu akwarium przestało istnieć z powodu przeprowadzki, ale już jest nowe ....

Moja była Tanganika -