[300l][Roman Blaźniak-Było sobie drzewo]

Lukiki

Post autor: Lukiki »

U mnie dawał radę alginpond wraz z carbo X5 przez jakieś 5 dni.
Tylko wiadomo ślimaki padną jak są jakieś helenki.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

krecik

Post autor: krecik »

Romku zbiorniczek wyszedł już na prostą :?: wrzuć jakieś foty
krecik

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

krecik pisze:Romku zbiorniczek wyszedł już na prostą wrzuć jakieś foty
No niestety nie ma jeszcze co pokazywać ale powoli chyba wychodzi na prostą <bynajmniej nie pojawia się już taka ilość tej paskudnej waty ale za to pojawiło się pylenie na szybach i nitki ale z tym damy rade ;-) >
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

behemoth

Post autor: behemoth »

Ja kiedyś to dziadostwo też miałem u siebie ,jak zostawiłem zbiornik ojcu na czas urlopu.
Tu jest ważna systematyczność ,podmiany wody i zbieranie tego badziewia ręcznie, ile się da.
Oczywiście nie jest to krótkotrwały proces ,u mnie to trwało ok 2 miesiące ,żeby było wyszło wszystko na prostą.
I cierpliwość sie tu przydaje ;-)
Ostatnio zmieniony 2013-09-01, 10:56 przez behemoth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

Był na jakimś forum post w którym było opisane że tą watę można szybko i skutecznie wytępić za pomocą wody utlenionej.
Ale szczegółów nie pamiętam.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

1 ml wody utlenionej na 1l wody. Sinice szybko znikają, ale równie szybko wracają. U mnie spokój na 3-4 dni.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Obrazek

Pomaga na stałe.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Sprawdzone? Bo ja już nerwowo nie daje rady z tymi cyjanobakteriami..

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

sprawdzone, przy drugiej dawce (z 4) glony całkowicie i bezpowrotnie zniknęły.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

I co sie dzieje ze zbiornikiem, wyszedłeś jakos na prostą?? Ja w 69 tce tez od dwóch miesięcy z sinicami walczę, ale juz praktycznie zanikają i nie moge powiedzieć co pomogło, może podmiany systematyczne w końcu :mrgreen: ( bo potrafiłem z 3 tygodnie nie podmieniac wody jak nie miałem czasu), W każdym razie jest coraz lepiej, oczywiscie trzeba to gówno usuwać wężykiem, to samo watki. Wydaje mi się, ze higiena baniaka przede wszystkim, ale proces długotrwały.
Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 12:22 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Na sinice dawałem miejscowo wodę utlenioną i po tym zabiegu nigdy nie wracały a reakcja była natychmiastowa... ginęły w oczach. Co do Algin Pond to jest to super (ten różowy) preparat ale tak jak napisał Łukasz, krewetki i ślimaki pójdą do... bo środek ten zawiera sporo miedzi a i po dłuższym stosowaniu cały baniak zatacza koło i zaczynamy dojrzewanie od początku. Generalnie ja polecam nalać sporo tego płynu :) poczekać 12h i na drugi dzień 3/4 wody podmienić a glony i tak już tak szybko nie wrócą. Można też spróbować antybiotyków ale tej kij też ma dwa końce tu się przyda Erytromycyna lub hardcorowy... Dalacin.

Co do brunatnic... to często gęsto pojawia się w świeżych baniakach i nie pozostaje nic innego jak odsysanie ale możesz te miejsca gdzie było dużo tego gówna potraktować wodą utlenioną dzięki temu przyspieszysz odwrót tego ustrojstwa. PS. U siebie brunatnice miałem tylko na... ADA Amazonii .... :mrgreen: i to tam jest standard. Jak baniak dojrzeje to samo zniknie ale warto wspomagać.
Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 13:11 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Prospero pisze: lub hardcorowy... Dalacin.
Czy to ten sam co ja ostatnio na zeba brałem :mrgreen: Wydaje mi się, ze ąz takich środków tu stosować nie ma potrzeby ;-)
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Dokładnie Łukasz, ten sam. On jest dużo mocniejszy więc można ciut inaczej dozować a jak wiadomo czasem szybciej się coś takie znajdzie niż inne cuda. Zawsze możesz też użyć Klimicinu ;) to jest odpowiedni Dalacinu silnego antybiotyku na....

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Spoko baniak zaczyna wychodzić na ludzi <terez pozostaje dosadzenie roślin które mają być docelowo i do przodu ;-) ktoś ma glossostigme ??? > Wata przeszła sama z siebie <częste podmiany, odsysanie i wytrwałośc :mrgreen: > po niej pojawiły się spore nitki ale od tygodnia walczę z nimi wodą utlenioną i widać efekty bardzo szybko ;-) Wkrótce pewnie pojawi się jakieś foto ;-)
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

krecik

Post autor: krecik »

Romku co z tymi fotkami ,wszyscy czekamy.
krecik

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”