[800]Potworky

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Jak idą prace przy akwarium?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Przyszła pompa, miałem już wszystko aby zacząc składać hydraulike.
Obrazek
Oczywiście nie omineła mnie zabawa w elektryka, może niektórzy zauważyli ze do rzeczy z allegro rzadko dołączaja kabel zasilajacy.
Obrazek
Przelot w sumpie, połączony z przelotem(pomiedzy nimy jest kawałek rury) a ten ze śrubunkiem od pompy uszczelnione teflonem.
Obrazek
Wyjscie z pompy, kolanko 90 st. skierowane w góre, poniewaz powrótwody idzie nad sumpem.
Obrazek
Powrót, rewizja i spust, po wielu próbach udało mi sie wyciszyć cały system, nie było to łatwe na 2 biegu pomy, szczególnie jak któs miał pierwszy raz stycznosc z takim sysytemem filtracji. Ale jestem zadowolony, wszystko smiga jak należy. Akwarium praktycznie nie słyszalne.
Obrazek
Grzałka w sumpie, coby nie szpecić w środku baniaka, jest tez to ułatwiony dostęp do niej.
Obrazek
Nie zwracajcie uwagi na wystroj ani na metnosc wody, te badyle wrzuciłem do akwa i zostawiłem tak sie poukładały i narazie tak zostanie, dopkoi nie znajde czegos ciekawego (korzenie, rosliny) Woda metna bo akwa chulało na jakims starym kuble, a do tego mam mocno brudzace ryby, i korzenie troche zabarwiły wode i badziewnie to wyglada, ale wstawiam fotke, bo pewnie jestescie ciekawi jak wyglada calosc. Teraz tak patrze i w rl to az tak tragicznie nie wyglada.
Obrazek

Obrazek
Pzdr :)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Brawo, dobra robota! Fajnie jest, nic się póki co wyglądem nie przejmuj, trochę mija zanim się wpadnie na to jak taki baniak urządzić. Jaką planujesz obsadę?

Awatar użytkownika
Radzimierz

Obsada to mieszanka wiekszych ryb i chyba przy tym zostane, nie ma sensu sie ograniczac kontynentem, jest wiele pieknych ryb z kazdej strony swiata, marzą mi sie wysokie skalary i duze gibicepsy, to drugie jest blizej celu poniewaz mam dwa, jeden 6 cm drugi z 25 :)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Moja skromna postac i szkiełko
Obrazek
Zniżyłem lampe, taki dało to efekt
Obrazek
Szef
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Największy polypterus, ~25 cm
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mały, 8-9 cm gibbiceps
Obrazek
Straszny bysior bo prawie 30cm ryba, co ciekawe, spławia się na tafli wody, podobnie do naszego karpika, tyle że one wyskakuja ponad wode, a chitala odrazu wraca, ma strasznie duzo siły, gdy nie miałem szyb nakrywowych na akwarium, potrafiła mnie ochlapać kiedy spałem, ahhh szybki prysznic z rana :D ::) Inną ciekawostką jest więź miedzy własnie tym brzeszczotem a dużym gibicepsem, potrafia razem (gibek przyklejony do chitali) i osobno (obok siebie) pływać po całym baniaku, fajne rybcie :)
Obrazek
Po przeprowadzce do większego baniaka zmieniło się również zachowanie mojej grupki gurami, wyłoniła się para, nawet podchodziły do tarła, pływają w rządku po całym akwa, a czasami każda ryba jest osobno. Jakby się kłociły, jedna goni drugą a do tego trzecia skubie je w miedzy czasie, by po chwili znowu pływać w grupce, niby zwykłe gurami a ile radości potrafia przynieść :)
Obrazek

Filmik z karmienia
http://www.youtube.com/watch?v=pRMYWs-9Iy0

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No powiem Ci, że przywróciłeś mi wspomnienia z mojego baniaka, bardzo podobnie wyglądało to na początku. Ciekawy pomysł z tymi gurami, też o nich myślałem kiedyś ale bałem się, że wielopłetwce je zatłuką. Widzę, że gibbicepsy brudzą a na piasku to widać;)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Zdaję sobie sprawę z tego że to wygląda podobnie, ponieważ właśnie Twoim szkłem sie inspirowałem, i najbardziej mi się właśnie podobało jak miałes full badyli opartych o komin:) A no brudzą i to fest, ale nie odkurzam piasku i dlatego to tak widać. Musze pokombinować z wylotem z sumpa, tak aby zmiatał kupy w jeden róg, wtedy będzie w miare czysciutko :) Senegalczyki są raczej spokojne, nigdy nie atakowały ryb których nie dały by rady połknąć, to pewnie dlatego że względem ciałą maja dośc małe głowy a np delhezi, endlicheri to juz inna bajka :) Chociaż jest to też kwestia chowania od małego, tak jak np w przypadku chitali, gdy się "poznała" z gurami, miała jakieś 7 cm, teraz ma około 30cm i jest w stanie spokojnie zmieścić gurami w paszczy.
Ostatnio zmieniony 2013-02-07, 00:07 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”