240l do poprawek

Kalpaw

240l do poprawek

Post autor: Kalpaw »

Witam wszystkich miłośników akwarystyki, skoro już jestem jednym z forumowiczów przedstawie co mam ciekawego, zaznaczam jednocześnie że jestem początkujący więc prosze o podpowiedzi co można by dorzucić do mojego pudełeczka.

Akwarium: 155dł x 45wys x 36gł
Filtracja: Jbl E900 + Aquael - FAN-3 PLUS
światło: dzienne 2x 24w 550mm Sylvania aquastar 10000Kelvin
nocne 100cm Led niebieskie nie pamiętam ile diod
Grzanie 200watt
Rybki:sami zobaczycie ;-)
Plecostomus 28cm
Gibiceps 10 i 20cm
Pawiooka ok. 20cm
Redheaded Severum od około 12-18
Ziemiojady około 12cm
W przyszłości jeszcze:Managuańska, Diamentowa i szmaragdowa.

Rośliny zeżarły Redheady a nie wiem co by tu wsadzić, sorki za zdjęcia ale dość że woda zdeczka sie zmętliła to fotografem nie jestem.

Światło nocne faktycznie jest ciemniejsze:
Obrazek
Dzień troche świeci pustkami:
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-11-29, 17:21 przez Kalpaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Na forum nie tolerujemy sztucznych ''roślin'' 8-)
Mimo, iż zbiornik długi IMHO jest przerybienie.
Jeśli chodzi o rośliny to może ryby nie ruszałyby anubiasów? ;-)

Kalpaw

Wkrótce zniknie Plecostomus, a sztuczne roślinki są tymczasowe muszę tylko dowiedzieć się o nich coś więcej a co do przerybienia to mógłbyś uściślić?

Kalpaw

Tak było na początku :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek

Twoje akwarium praktycznie nie ma kryjówek.
Swoją drogą to Ziemiojady powinny mieć podłoże piaskowe.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Dostosuj temat do regulaminu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Kalpaw

Wiem że dobrze się czują w podłożu piaskowym ale nie jest to konieczne, a kryjówki chciałem zrobić z roślin właśnie.

Awatar użytkownika
Irek

Sprawdzałeś wpływ kamieni w akwa na pH?

Kalpaw

Nie nie sprawdzałem.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Trochę za dużo tych ryb będzie jak chcesz dołożyć jeszcze obsadę i po za ty IMHO za wąski zbiornik jak na takie ryby.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Kalpaw

Cóż jest jakie jest ryb napewno nie będę zmieniał ale czekam na Wasze opinie co Wy byście doradzili.
Póki co wiem na pewno że usunę ten wielki kamień który leży na środku akwarium i chce wsadzić jakieś roślinki ale jakie i ile?
Następne rybki będą dopiero za najwcześniej pół roku jeszcze nawet ich nie kupiliśmy a trzeba je troche podkarmić że tak powiem to tylko taki plan.

lopuch

Post autor: lopuch »

Ja mam takie pytanie po co prosisz o porady jeżeli nie chcesz wysłuchać ich? Pokupowałeś bardzo duże ryby do wąskiego nie największego akwarium. A do tego jeszcze piszesz że chcesz kolejne dokupić. Zastanów się czy chcesz mieć akwarium czy zupę rybną. Warto najpierw poczytać o rybach które się ma zamiar trzymać i do nich kupić odpowiednie akwa lub na odwrót do danego akwa dobrać odpowiednie rybki. Takie jest moje zdanie. I jeżeli poważnie oczekujesz pomocy to słuchaj z pokorą osób które o akwarystyce wiedzą więcej od ciebie.

Kalpaw

Kolego po pierwsze to nie dokupiłem a dostałem zarówno akwarium jak i ryby, chce jedynie je udoskonalić i nie wiem czemu twierdzisz że nie chce wysłuchać innych podpowiedzi, naprawdę chcę jeśli twierdzisz że zbędne będzie dorzucanie następnych ryb to to powiedz.
Jeśli chcesz mi pomóc to coś zaproponuj, powiedz ile rybek tego rodzaju powinno żyć w tym pudełeczku??

lopuch

Post autor: lopuch »

Proszę tu masz trochę informacji na temat jednej z ryb którą posiadasz:

http://www.pawiookie.pl/index.php?optio ... Itemid=449

Ja odniosłem takie wrażenie ponieważ na informacje że masz za wąskie akwa na te rybki piszesz że akwa jest jakie jest a ryb zamiaru zmieniać nie masz. Jak dla mnie jest to jasna informacja że masz swoje założenia i nie słuchasz opinii innych. Oczywiście mogę się mylić. Jak przeczytasz ten artykuł to dowiesz się że pielęgnica pawiooka jest dużą rybą dorasta do 35cm i szerokość 36cm akwarium nie będzie pozwalała jej swobodnie obracać się.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Kalpaw pisze:Kolego po pierwsze to nie dokupiłem a dostałem zarówno akwarium jak i ryby
Ktoś Ci w takim razie zrobił niebyt dobry prezent... nie dość, że zwierzaków na prezent się nie kupuje bo nie wiadomo czy obdarowany będzie tego chciał to jeszcze jak się to robi to winno się z głową. A tu ktoś mocno przesadził.
Kalpaw pisze:chce jedynie je udoskonalić i nie wiem czemu twierdzisz że nie chce wysłuchać innych podpowiedzi, naprawdę chcę jeśli twierdzisz że zbędne będzie dorzucanie następnych ryb to to powiedz.
Jeśli chcesz mi pomóc to coś zaproponuj, powiedz ile rybek tego rodzaju powinno żyć w tym pudełeczku??
Jeśli byłoby to 420 a nie 240 to może aktualną obsadę można by utrzymać. Jednak aktualnie powinieneś zdecydować. Albo zostaje pawiooka, albo zostają ziemiojady (nie wiem ile ich masz, ale i dla małej grupki tych ryb to tak na siłę mocno, pojedynczych ryb nie ma co męczyć), albo zostawiasz severum. Zbrojniki też bym zredukował, to są ryby mocno brudzące.
Co do roślin, to przy pawiookich albo plastik jeśli ktoś lubi, ale lepiej wcale moim zdaniem. Rzecz gustu. Irku, nawet anubias przy tej rybie nie ma szans.
Kalpaw pisze: W przyszłości jeszcze:Managuańska, Diamentowa i szmaragdowa.
Taaaaa, jasne... nawet u siebie w 720 litrach bałbym się robić taką kombinację. Zwróć uwagę, że lepiej trzymać ryby z jednego gatunku w małej grupie niż z każdego po jednej sztuce. Zupełnie inaczej się zachowują. Tak to Ci pawiooka wszystko zdominuje. Powinieneś się na coś zdecydować. Jeśli pozostaniesz przy swoich planach, nie dziw się na dalszą krytykę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”