Moja 240stka.New!!!

Cino

Moja 240stka.New!!!

Post autor: Cino »

Witam wszystkich forumowiczów a zarazen fanów aquarystyki,chciał bym wam pokazać moje dzieło które ciągle nabiera innych,,kolorów" jestem jeszcze młody i nie doświadczony więc proszę mnie surowo nie oceniać bo jestem na tym forum by się dużo nauczyć więc jestem łakomy na wasze rady i wskazówki więc do rzeczy.

Zbiornik Założony 20.08.09
Akwarium :240l profilowane.
Filtr :fluval 205 zewnętrzny i dodatkowy turbo 750 wewnętrzny.
Grzałka :Aqua Szut hot 2005 ,200W
Napowietrzacz : jakiś chińczyk.
Ozdoby : domek w stylu rzymskim i jedna skała
Flora :Niestety ale nie znam nazw tych roślin ponieważ gdy je kupowałerm nie miałem zielonego pojęcia co tak naprawde kupuje ;p

Fałna :
13 skalarów
5 Gurami zwykłych
2 Guramo Mozajkowe
5 Żóltaczków
1 Bojownik i 2 Samice.
5 kirysów albinosów
2 kiryski spiżowe
1 Duch
2 kirysy pandy
2 Glonojady
1 Sum rekini
2 kiryśniki
3 Bocje wspaniałe
(kilka ryb których nazw nie pamiętam lub po prostu są pochowane i o nich zapomniałem :D)

Czas na zdięcia oto jedno z nich : zdięcie robione wieczorem takie bardzo ogólne 21.04.10

Obrazek

Puki co jest nie zły busz ale będe się za to brał już w ten weekend !!! prosze o wszelkie rady i propozycje

Obrazek

Imrasil: Ortografia
Kubiszon: Zdjęcia wstaw bez znaczników URL
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 21:19 przez Cino, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam \_/^^\_/

zami84

Post autor: zami84 »

Swietne te ruiny xD

I obsada tez dobrana... ;)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Jezu!!!!!!! Po 1 ZA DUŻO ryb!! Po drugie akwarium ma odwzorowywać fragment natury... A czy spotkałeś kiedyś w naturalnym środowisku taki amfiteatr? Po trzecie, posadź rośliny z podziałem na 1,2,3 plan będzie to wyglądać.

Jaki typ akwarium chcesz mieć? biotopowe? roślinne?

Dużo pracy Cię czeka...

Zami, w sumie jak by nie patrzeć coś takiego może i fajnie wygląda... ale nie w akwa ;-)

Ale mi ciśnienie skoczyło :lol:
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 21:14 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.

Cino

No własnie na takie uwagi czekałem ,chce mieć akwarium jak najbardziej rośline nawet już korzeń szykuje ale szkoda mi wyrzucić tych ruin ponieważ jest to bardzo drogi prezent od mojej siostry i po prostu sentyment.... jestem otwarty na wszelkie propozycje więc słucham.

Imrasil: Ortografia !!
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 21:37 przez Cino, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

I jeszcze generalnie to postaraj się bez błędów ortograficznych pisać bo ciężko się czyta. Co do akwa to fajna zupa rybna. Jak pisali poprzednicy, coś z tym trzeba zrobić.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

No co to jest... Starożytna Grecja pod wodą :mrgreen: a tak na poważnie pomyśl nad jakimiś korzeniami żeby wyglądalo bardziej naturalnie
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

zami84 pisze:Swietne te ruiny xD

I obsada tez dobrana... ;)
Świetna ta krytyka i jakże wiele w niej praktycznej treści.

Cino Nie będę Cię oceniał ale dobrze że chcesz się dużo nauczyć więc trochę uwag:
Cino pisze:Ozdoby : domek w stylu rzymskim i jedna skała
Ozdoby typu zamki, statki, nurki są dosyć tandetne, oczywiście wszystko jest kwestia gustu ale zastanów się w jaki sposób to nawiązuje do naturalnych siedlisk ryb które przecież chcemy w akwariach odwzorować. Dodatkowo unikaj symetrycznego umieszczania ozdób, nie jestem zwolennikiem sterylnych super hiper amanodizajnowskich cudeniek i mierzenia linijką czy aby napewno jeden kamień od drugiego jest w odpowiedniej odległości w iwababuni ale kilka rzeczy kompozycyjnych można tam podpatrzeć i wykorzystać.
Cino pisze:Flora :Niestety ale nie znam nazw tych roślin ponieważ gdy je kupowałerm nie miałem zielonego pojęcia co tak naprawde kupuje ;p
A to błąd, oczywiste że wszystkich nazw nie zapamiętasz w biegu zakupowym ale warto je sobie nawet zapisać, jeśli coś nie tak będzie się działo z któraś z roślin łatwiej Ci będzie znaleźć informacje o jej wymaganiach znając jej nazwę.
Cino pisze:(kilka ryb których nazw nie pamiętam lub po prostu są pochowane i o nich zapomniałem :D)
Tu już niestety napiszę konkretnie i mało przyjemnie. Nasrałeś wszystkiego co możliwe robiąc zupę rybną bez ładu i składu, uważasz że to dobra droga? Aktualnie większość ryb jest dosyć tania i niestety wielu z nas zapomina że to żywe zwierzęta i trzymając je w akwariach mamy ich życie w garści i jesteśmy za nie odpowiedzialni

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

mat114 pisze:JezuA czy spotkałeś kiedyś w naturalnym środowisku taki amfiteatr?
Może on widział Atlantyde :)

Co do twojego projektu.

Od strony technicznej jest ok ale jeszcze podaj jakie masz oświetlenie bo żółte się wydaje, ja bym dał białe wszystko bedzie ładniej wyglądało.

A aranż to tak jak przedmówcy.
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 21:31 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

zami84

Cino pisze:ale szkoda mi wyrzucić tych ruin ponieważ jest to bardzo drogi prezent od mojej siostry i po prostu sentymęt....
Proponuje postawić NA akwarium ;)

wwwampir pisze:Świetna ta krytyka i jakże wiele w niej praktycznej treści.
To moze jeszcze dajcie gdzies "Schemat poprawnego krytykowania", tak dla uscislenia...

Jak bym napisał: "Wywal te kolumny i zredukuj liczbe ryb (skalary, gurami - przede wszystkim)" było by lepiej?
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 21:38 przez zami84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Jeśli z odpowiednim uzasadnieniem jak u wwwampir to jak najbardziej.
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 21:39 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Cino

Jeśli chodzi o ryby to kupowałem takie które mi się bardzo podobaly i uważam że mam problem tylko z roślinnością a po za tym zgadzam się w 100% co napisałeś wwwampir
te ozdoby w większości są tandetne jeśli chodzi o statki itp ale nawiązując do naturalnego tematu akwarium mogę w jakiś sposób zrobić z tego zatopiony Rzym :D:D więc wszystko przed nami teraz naprawdę się wezme za to wszystko i efekty będe pokazywał co jakiś czas tutaj na forum proszę o bardziej konkretne podpowiedzi jak rozmieścić te rośliny porządnie a zapomnialem wspomnieć że pól lewej częsci jest strasznie zarosnięta i umówiłem się już z gościem który ma 300litrowy baniak że weżmie odemnie te rośliny bo on ma pustke bo dopiero zaczyna więc inaczej to też będzie wyglądało. Z góry przepraszam za błędy jestem analfabetą i ciężej mi idzie jeśli chodzi o ortografie.

Imrasil: Ortografia !!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 21:46 przez Cino, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
lenorrro

Post autor: lenorrro »

a moze to jest zaginiona atlantyda xD tylko musiałbys rybki morskie wrzucuc ;p
Nie ma, ale bedzie ;)

zami84

Po za tym jesli marzy ci sie roslinne to nie sadze zebys mial rosli na duzo...

http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... b164#25116
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja

Cino

Oświetlenie To :Sun-Glo 30W i Power Glo również 30W zauważyłem też że nie podałem jakie jest podłoże więc na samym spodzie jest czarny żwir sprowadzany z belgii na jego powierzchni jest miałki biały żwir między tymi warstwami jest troche gliny.

Bardzo Dobry pomysł z tymi ruinami na akwarium nie pomyślałem o tym to mam problem z głowy Bardzo ci dziękuje kolego ;]
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Jak często i jak duże podmiany robisz?

Pozbądź się chociaż połowy tych ryb
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”