240L by Andrzej Vader

Awatar użytkownika
andrzej_vader

240L by Andrzej Vader

Post autor: andrzej_vader »

Obrazek

Wymiary i litraż - 240L

Filtracja, rodzaje filtra - kubeł JBL

Oświetlenie, ilość i rodzaj oświetlenia - 4x T5 Sylvania 39W

Podłoże - ziemia + żwir

Dekoracje - kilka kawałków drzewa po lewej stronie

Fauna - 20x danio, 4x mieczyk, 8x neon czarny, 10x razbora klinowa, około 200 krewetek Fire Red

Flora - Nymphaea micrantha
Hygrophila polysperma
Rotala rotundifolia
Sagittaria subulata
Sagittaria graminea var. platyphylla
Fissidens fontanus
Eleocharis acicularis
Hemianthus micranthemoides
Hydrocotyle leucocephala
Pistia stratiotes
Heteranthera zosteraefolia
Lagarosiphon madagascariensis
Bacopa caroliniana
Ammania gracilis
Micranthemum umbrosum
Nawozy, CO2, preparaty - nie stosuję
Ostatnio zmieniony 2010-02-28, 14:31 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 3 razy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Na wstępie poprosze Cie o większe zdjęcia baniaków w Twoich tematach,by wygodniej się można było im przyjrzeć.
Podaj też informacje jak długo funkcjonują.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

to mi się najbardziej podoba, daj większe fotki bo faktycznie też bym chciał się im lepiej przyjrzeć ale w tych rozmiarach nie wiele widać

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Jak to możliwe że bez nawozów, CO2 itp przy takim świetle nie masz glonowiska :shock:

Pogratulować.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Zgodnie z sugestią wieksze zdjęcie.
Obrazek

No glonowiska nie ma:D Ale oczywiście nie twierdzę, że nie ma tu wcale glonów. Teraz mam troche nitek, ale to nie jest jakiś wielki problem. Zdjęcie nie jest niestety zbyt ostre bo robione "z ręki". Nastepne postaram sie dac lepsze:D
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 18:54 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

A tu już sam popraw URL :-) Piękne masz te baniaki, chyba będę musiał Cię kiedyś odwiedzić żeby na nie na spokojnie popatrzeć i może coś podkraść...

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Pozmieniałem. A baniaczki... hmm ... takie sobie. Jestem samokrytyczny i widzę ile jest jeszcze niedociągnięć i ile nad nimi trzeba popracować. Do "miszczów" jeszcze daleko :mrgreen:

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Uaktualnienie wątku.

Obrazek
Pistia walczy o powierzchnię do życia.

Obrazek
Rzut okiem na bajoro :D

http://picasaweb.google.p...625galAquarium#
Starsze i aktualne zdjęcia baniaczka.

zami84

Post autor: zami84 »

Ku..., slicznie.. xD
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

king
Kontakt:

Post autor: king »

jak zmusiłeś ceratopteris do rośnięcia w żwirze??
Niezły kozak z ciebie :mrgreen: mi zawsze wypływał :cry:

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Hmm... ja go zawsze sadziłem w zwirze bo nie miałem miejsca żeby sobie swobodnie pływał. Solidnie przykrywałem korzenie żwirem i tyle :mrgreen: Kozak to ja będę jak wgłebkę ukorzenię :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

yoor45

Post autor: yoor45 »

Masz zwyczajna pokrywę czy jakoś to oświetlenie jest zwieszone nad akwarium ?

(chodzi o to, że masz pistie ,a słyszałem ,że ona się nie trzyma jak są tak blisko świetlówki[pali je] nie wiem czy to prawda :P)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

miałem pistie ale musiałem się ich pozbyć bo zdziczały i prawie nie miały korzeni

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Pokrywa standardowa, zwykła plastikowa wypraska, cztery świetlówki T5. O pistiach napisano dużo różnych bzdur. Pistia, jako roślina pływająca jest w naturze narażona na palące słońce przy których nasze oświetlenia to jakiś żart jest :mrgreen: Przypalanie jej przez świetlówki spowodowane jest brakiem ruchu tej rośliny w wodzie. Jeśli będzie stała w jednym miejscu, bez zmiany temperatury powietrza to prędzej czy później się przypali. W naturze sa wiatry, deszcze, siadające na niej ptaki i inne wydarzenia (tornada, tsunami, trzesienia ziemi :mrgreen: ) które powodują jej chwilowy ruch i zacienianie. To samo jest z kroplami wody które podobno nie mogą spadać na nią z pokrywy. Jakby tak było to w naturze pistia po deszczu znikała by z powierzchni wody, stałaby sie gatunkiem ginącym i naukowcy stali by nad nią z parasolami, żeby tylko nie wsiąkła :-D . A jak na razie biedni amerykanie muszą ją niszczyć herbicydami, albo poprzez karkołomne wyławianie jej z powierzchni, którą potrafi zarosnąć w b. krótkim czasie i zlikwidować całkiem życie podwodne. Liście pistii pokryte są włoskami które "zatrzymują" tlen, dzięki temu nie tonie i woda spływa po niej jak po (autocenzura). Oczywiście, jak pisałem powyżej, jeśli pistia będzie stała w jednym miejscu, świetlówki przypalą jej te włoski, to woda zrobi swoje. Wtedy żółknie, robią się dziury i zaczyna gnić kiedy uszkodzone liście nie mają możliwości przebywania nad powierzchnią. Taka mam teorię i będę jej bronił aż do ostatniego zołnierza. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No właśnie. Ale mając właśnie standardową pokrywę, w której świetlówki są 2-3 cm ponad powierzchnią wody to ta biedna roślinka nie bardzo ma jak się poruszać. Próbowałam ją trzymać u siebie w 126l, ale robiła się dokładnie taka jak opisałeś. Chyba stąd wzięło się uproszczenie, że w przykrytych akwariach pistia nie rośnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”