[250] Korzenne klimaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

[250] Korzenne klimaty

Post autor: Alchemik »

Witajcie,
Był 3 miesięczny przestój akwarystyczny, było puste akwarium które straszyło. Nie wytrzymałem i takie oto coś wytworzyłem.

Na razie roślin malutko bo jakoś nie mam na nie pomysłu. Ale jest troche łodygowców co by start łagodnie przeszedł. Do akwarium zaraz po starcie dodałem bakterie Microbe-lift. I tak oto się prezentuje. Zbiornik ma już ok 1,5 tygodnia i wygląda tak:

Przez pierwszy tydzień nie dawałem nic. Wczoraj była podmiana i 12ppm Mg (aby uzyskać stosunek 4:1 Ca:Mg) oraz 15ppm K.

Dalszy plan to koło połowy tygodnia dodać ok 5ppm N i 0.5ppm P. Zobaczymy co czas pokaże.

Troche informacji

Zbiornik:
250 litrów 100x50x50

Oświetlenie:
Obudowa DIY 4x39W (3x6500K i 1x10 000K)

Podłoże:
Żwik kwarcowy 2-4mm z podkładem Tropica Plant Substrat

Nawożenie:

CO2 butla wysokociśnieniowa tak aby utrzymać limonkowy kolor

Rośliny:
Hygophila polysperma
Cryptocoyne wandetti brown
Echinodorus Red Flame
Echinodorus St'Elmos Fire

Ryby:

Skalary 5 szt
Bystrzyk kolumbijski 30 sztuk
Kirys panda 10 szt
Kilka amano i kilka zbrojników

Na razie roślin malutko bo jakoś nie mam na nie pomysłu. Ale jest troche łodygowców co by start łagodnie przeszedł. Do akwarium zaraz po starcie dodałem bakterie Microbe-lift. I tak oto się prezentuje. Zbiornik ma już ok 1,5 tygodnia i wygląda tak:

Obrazek
Pozdrawiam
Piotr

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Skalary widzę trzy licząc tego w odbiciu :-D

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Już jest 5 ;) zdjęcie z wczoraj.
Pozdrawiam
Piotr

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Ach te korzenne klimaty :-) akwarium zapowiada sie ładnie, jednak brak roslinnosci razi w oczy. Obsadz korzonki czyms i z tyłu tez warto by posadzic cos... pisze "cos" bo kazdy ma własną koncepcję :-) Na Twoim miejscu przy tak skąpej roslinności wstrzymałbym się z tym azotem i fosforem lub jakimkolwiek wiekszym nawozeniem. Z taka zieleniną styknie to co daja rybki wzglednie plus potas i magnez.
Łukasz

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Powiem tak... nie ma jeszcze czego chwalić i niespecjalnie jest za co ganić :-) . Zresztą nigdy nie rozumiałem, jak można komuś obrzydzać akwarystykę, twierdząc, ze jego akwarium jest brzydkie. Ważne, żeby twórcy się podobało i jeśli nie maltretuje fauny to wszystko jest OK (nawet jak wpakuje tam krasnala obrzydliwego ;-) ). Ale ad rem. Najpierw plusy. Pierwszy i największy, że zagospodarowałeś puste szkło. Bo to o pomstę do nieba woła, żeby się marnowało :mrgreen: . Plus numer dwa to korzenie. Są naprawdę rewelacyjne. Układ standardowy, taka centralna wyspa, nie odkrywczy bo setki takich baniaków widziałem, ale nie ma się do czego przyczepiać. Więcej plusów nie ma bo za wcześnie na nie, to dopiero 1,5 tygodnia jak pisałeś. Minusy. A raczej jeden i nie do końca minus :-> Rośliny. To że mało to wyjaśniłeś. Ale zastanawiam się, czy posadziłeś je z jakąś koncepcją czy tak po prostu bo były? Bo biorąc pod uwagę ich wzrost i różnorodność, to zrobią jako taki trzeci plan, ale rewelka to nie będzie. Poza tym, obawiam się, że "zabiją" te wyjątkowo atrakcyjne korzenie. Może się mylę. Zakładając, że posadziłeś je tylko dlatego, że akurat takie były, to oki... musisz się teraz zdecydować. Czy zostawić centralny układ korzenny i pobawić się z małymi roślinami, które jeszcze bardziej uwidocznią korzenie i je uwypuklą. Czy też wkomponować je w gąszcz wysokich i średnich roślin, robiąc uporządkowaną "dzicz" już tylko z widocznymi elementami korzeni a nie ich całością.
Wszystko zależy co chcesz zrobić. Zapowiada się ciekawie. Pozdrawiam i życzę sukcesów :D

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Chce się pobawić trochę większymi roślinami. Powoli mam dość ciągłego przycinania roślin więc pomyślałem o żabienicach. Jeśli okaże się, że przerastają zbiornik dostaną nakaz eksmisji. Z roślin planuje dołożyć kilka anubiasów i mchy. Gdzie jeszcze nie wiem. Narazie walczę z gorączką i czekam na weekend ;)
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Kolejny dzień z życia zbiornika.

Doszło kilka roślin i kilka problemów. Hemianthus posadzony 2 tygodnie temu zaczął marnieć w oczach. Stożki wzrostu zrobiły się białe i rozpuszczają się. Zacząłem nawozić więc zobaczymy co będzie za tydzień lub dwa. Niektóre liście Hygophili zaczeły się zwijać do środka. Oprócz tego jest całkiem nieźle. Co prawda weszło trochę okrzemki ale tym się za bardzo nie przejmuję.

Obrazek

A całość wygląda tak:

Obrazek

W zeszłym tygodniu podałem:
10ppm NO3
1,0ppm PO4
16,5 ppm z K2SO4 i KNO3
Cały czas podaje 5ml Carbo AA /dzień

W tym tygodniu dałem już
5ppm NO3
0,5ppm PO4
12ppm K
i 5 ml Micro Flourish

Echinodorus jednak mnie przerasta i chyba dostanie nakaz eksmisji ;)
Pozdrawiam
Piotr

Hex

Post autor: Hex »

no powiem że fajnie wygląda ;]

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”