240 l [Dekoracyjne] - Lukiki
Mnie jednak zależałoby no opini właściciela zbiornika.
Ciekawi mnie czy jest to ciekawy zbiornik roślinny, w którym niejako z definicji ryby są dodatkiem, ozdoba.
Czy jest zbiornik z Dyskami, w którym rośliny spełniaja role ozdobną.
A teraz pare słów wyjaśnienia, czemu pytam.
Wcześniejsza obsada w tym zbiorniku wyglądała super, jednak po dwóch miesiącach już jej nie ma, są nowe, duze ryby. Zaciekawiło mnie czemu, zwłaszcza że komentujący zachwalają profesjonalne podejście autora do akwarystyki.
Ja równiez chyle czoła, mnie zbiorniki roślinne niezwykle się podobają, sam takiego co prawda nigdy nie miałem, ale domyslam, się, że kosztują również sporo pracy.
Mnie natychmiast coś się nie podoba. Bo czemu zmieniac ryby, bo za trudno je wyprowadzić w zieleniaku? Mnie to nie przekonuje, zwłaszcza, że tych ryb nie było zbyt wiele. Dlatego pytam, bo wnioskuje, że ryby są tylko dodatkiem do tego jak wcześniej pisałem imponującego zbiornika roślinnego.
A przy paletach to się może zle skończyć, mozna wtedy oczywiście znów wymienić obsade,
ale szkoda ryb.
Pytałem o to czy dobrane pary, bo kupując tak duże okazy mozna się o takie pokusic.
Jeżeli masz pecha ( jak ja trzy blu to samice ) i trafisz trzy samce to możesz zapraszac znajomych na walki gladiatorów.
Bez względu jaki wielki zbiornik będziesz miał trzy samce zawsze będza się tłuc o tą jedyną.
Pozdr.
P.s. Kubiszon, przeciez nie piszesz na podstawie własnych doświadczeń, że w roslinym nie da sie odchować młodych. Prosze, nie powielajmy informacji z sieci, piszmy o własnych doświadczeniach. Ja też nie pisze, że się da bo nigdy roślinnego nie miałem.
Ale autor twierdzi, że nie, choc nie dokońca daje temu wiare, bo wymienił obsade już po dwóch miesiącach ( daty zdjęc )
Ciekawi mnie czy jest to ciekawy zbiornik roślinny, w którym niejako z definicji ryby są dodatkiem, ozdoba.
Czy jest zbiornik z Dyskami, w którym rośliny spełniaja role ozdobną.
A teraz pare słów wyjaśnienia, czemu pytam.
Wcześniejsza obsada w tym zbiorniku wyglądała super, jednak po dwóch miesiącach już jej nie ma, są nowe, duze ryby. Zaciekawiło mnie czemu, zwłaszcza że komentujący zachwalają profesjonalne podejście autora do akwarystyki.
Ja równiez chyle czoła, mnie zbiorniki roślinne niezwykle się podobają, sam takiego co prawda nigdy nie miałem, ale domyslam, się, że kosztują również sporo pracy.
Mnie natychmiast coś się nie podoba. Bo czemu zmieniac ryby, bo za trudno je wyprowadzić w zieleniaku? Mnie to nie przekonuje, zwłaszcza, że tych ryb nie było zbyt wiele. Dlatego pytam, bo wnioskuje, że ryby są tylko dodatkiem do tego jak wcześniej pisałem imponującego zbiornika roślinnego.
A przy paletach to się może zle skończyć, mozna wtedy oczywiście znów wymienić obsade,
ale szkoda ryb.
Pytałem o to czy dobrane pary, bo kupując tak duże okazy mozna się o takie pokusic.
Jeżeli masz pecha ( jak ja trzy blu to samice ) i trafisz trzy samce to możesz zapraszac znajomych na walki gladiatorów.
Bez względu jaki wielki zbiornik będziesz miał trzy samce zawsze będza się tłuc o tą jedyną.
Pozdr.
P.s. Kubiszon, przeciez nie piszesz na podstawie własnych doświadczeń, że w roslinym nie da sie odchować młodych. Prosze, nie powielajmy informacji z sieci, piszmy o własnych doświadczeniach. Ja też nie pisze, że się da bo nigdy roślinnego nie miałem.
Ale autor twierdzi, że nie, choc nie dokońca daje temu wiare, bo wymienił obsade już po dwóch miesiącach ( daty zdjęc )
Ostatnio zmieniony 2008-11-27, 18:53 przez czasza, łącznie zmieniany 2 razy.
Dokładnie po dwóch miesiącach na forum,a w rzeczywistości byłu u mnie prawie 7 miesięcy i zostały wymienione na duże.czasza pisze:Wcześniejsza obsada w tym zbiorniku wyglądała super, jednak po dwóch miesiącach już jej nie ma,
Bardzo dobrze ujęte.Kubiszon pisze:Widocznie pod to i pod to
Jak utopiłbyś pare stówek w roślinach,które nie przetrzymały plagi glonów z powodu prawidłowego karmienia młodych dysków byłbyś innego zdaniaczasza pisze:Mnie natychmiast coś się nie podoba. Bo czemu zmieniac ryby, bo za trudno je wyprowadzić w zieleniaku? Mnie to nie przekonuje, zwłaszcza, że tych ryb nie było zbyt wiele.
Może dlatego,że potrafie rybą które posiadam zapewnić ''apartamentowe'' warunki (czytaj brak przerybienia) :)czasza pisze:Zaciekawiło mnie czemu, zwłaszcza że komentujący zachwalają profesjonalne podejście autora do akwarystyki.
Niewykonalne to może i nie,ale napewno bardzo trudne ja tego nie potrafiłemKubiszon pisze:wyhodowanie młodych dysków w celu uzyskania sztuk dorosłych o normalnej wielkości jest niewykonalne w akwarium roślinnym.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Rozumiem, ze pijesz do mnie z tymi wspaniałymi warunkami, które potrafisz stworzyc.
Ja oczywiście też we wczesniejszych komentarzach byłem złośliwie dociekliwy.
Jednak ja potrafie pokazać historie mojej zupy rynej, jeśli chodzi o stare to od ponad roku, jesli chodzi o młode to od jaja.
Mozesz twierdzić ,ze nie potrafie stworzyć ryą takich warunków jak Ty, ale pamiętaj, Ty jesteś niezwykle zdolnym ogrodznikem, jeżeli chodzi o Twoje ryy to tu mistrzem jest hodowla P. Morawskiego.
Pozdr.
P.S.
Ayś nie musiał oglądać jak pare stówek, które wydałeś na dorodne ryby z uznanej hodowli
zacznie chorować. Raz już zdaje się leczyłes ( w roślinnym ?? )
Oybs był lepszym akwarysta niż ja.
Pozdr
Ja oczywiście też we wczesniejszych komentarzach byłem złośliwie dociekliwy.
Jednak ja potrafie pokazać historie mojej zupy rynej, jeśli chodzi o stare to od ponad roku, jesli chodzi o młode to od jaja.
Mozesz twierdzić ,ze nie potrafie stworzyć ryą takich warunków jak Ty, ale pamiętaj, Ty jesteś niezwykle zdolnym ogrodznikem, jeżeli chodzi o Twoje ryy to tu mistrzem jest hodowla P. Morawskiego.
Pozdr.
P.S.
Ayś nie musiał oglądać jak pare stówek, które wydałeś na dorodne ryby z uznanej hodowli
zacznie chorować. Raz już zdaje się leczyłes ( w roślinnym ?? )
Oybs był lepszym akwarysta niż ja.
Pozdr
Ostatnio zmieniony 2008-11-27, 19:54 przez czasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasza co kolwiek napisałem nie miało na celu udowodnienia Ci czegoś i żadnej obrazy co do Ciebie i prowadzenia zbiornika.Mam szacunek do każdego i nie obraże,tylko skrytykuje.
Osobiście moge Tobie pogratulować ''dzieciaków''
Osobiście moge Tobie pogratulować ''dzieciaków''
Zgadzam sie w 100%czasza pisze:jeżeli chodzi o Twoje ryy to tu mistrzem jest hodowla P. Morawskiego.
Filmy
Nie za bardzo rozumiem, przecież ja wcale nie czuje się obrazony.
Jestem dociekliwy, to prawda, nie chce dyskutować z teoretykami, Ty w swoim baniaku masz Dyski, więc dyskutujemy.
Ścierajmy się, wymieniajmy poglady, doswiadczenia.
Oczywiście zapraszam do swojego watku, tam też można dyskutowac.
To może się przydac dla innych, którzy też zapragną miec te piękne ryby u sieie.
Co do młodych to już mi się skutecznie odechciało, na kiego grzyba taki kłopot na głowe.
Teraz robie akwa dekoracyjne, może nie takie jak Twoje ale na miare moich mozliwości.
Już mnie zmęczyło narzekanie rodziny, czas mież drugi "Telewizor" w domu.
Pozdr.
Jestem dociekliwy, to prawda, nie chce dyskutować z teoretykami, Ty w swoim baniaku masz Dyski, więc dyskutujemy.
Ścierajmy się, wymieniajmy poglady, doswiadczenia.
Oczywiście zapraszam do swojego watku, tam też można dyskutowac.
To może się przydac dla innych, którzy też zapragną miec te piękne ryby u sieie.
Co do młodych to już mi się skutecznie odechciało, na kiego grzyba taki kłopot na głowe.
Teraz robie akwa dekoracyjne, może nie takie jak Twoje ale na miare moich mozliwości.
Już mnie zmęczyło narzekanie rodziny, czas mież drugi "Telewizor" w domu.
Pozdr.
Ostatnio zmieniony 2008-11-27, 20:31 przez czasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie trzeba mieć własnej rakiety żeby wiedzieć coś o kosmosie. Nie bądźmy znowu tacy, że nie napiszemy jakiś informacji jeśli nie jest to nasze doświadczenie. Nie trzeba od nowa wynajdować koła za każdym razem. http://www.dami-rz.pl/~woczko/ to jedyne akwarium w swoim rodzaju, jedyne tego typu jakie znam, ale z tego co wiem, czytając od kilku lat grupę dyskusyjną pl.rec.akwarium właściciel tego baniaka gdy dochował się młodych to trzymał je w osobnym baniaku i miewał mniejsze i większe problemy mimo, że facet ma wiedzę ogromną. Zresztą można conieco poczytać na jego stronie.czasza pisze:P.s. Kubiszon, przeciez nie piszesz na podstawie własnych doświadczeń, że w roslinym nie da sie odchować młodych. Prosze, nie powielajmy informacji z sieci, piszmy o własnych doświadczeniach.
Ok, może pisanie, że się nie da to trochę zbyt mocne, ale nie słyszałem/widziałem/czytałem żeby komuś dało się to zrobić. Może w baniaku 1000l roślinnym by się dało... tylko to takie trochę sprzeczne, warunki do wychowu młodych paletek są absolutnie odmienne od tych, które potrzebne są roślinom. Ale widziałem już paletki i frontozy razem w jednym akwarium roślinnym i miały się dobrze więc wszystko jest możliwe.
Ale aby polecieć w kosmos to bez rakiety się nie obędzie.
Można nie mieć baniaka z Dyskami i coś wiedzieć o nich, mozna równiez polecieć w "kosmos" i miec Dyski, oserwując je na codzień i samemu wiedząc jakie na prawde są.
Ja jakoś nie podpieram sie linkami z sieci, cały czas podpieram się swoim aniakiem i swoimi rybami.
To tyle w sprawie rakiet, kosmosu, ryb, teorii i praktyki.
"właściciel tego baniaka gdy dochował się młodych to trzymał je w osobnym baniaku i miewał mniejsze i większe problemy mimo, że facet ma wiedzę ogromną."
Ale w przypadku tego baniaka, nie piszemy o tarle i utzrymaniu naryku przy życiu ( padłby, tak samo jak w kazdym innym ziorniku ogólnym ), tylku o odchowaniu kilku podrostków .
Można nie mieć baniaka z Dyskami i coś wiedzieć o nich, mozna równiez polecieć w "kosmos" i miec Dyski, oserwując je na codzień i samemu wiedząc jakie na prawde są.
Ja jakoś nie podpieram sie linkami z sieci, cały czas podpieram się swoim aniakiem i swoimi rybami.
"właściciel tego baniaka gdy dochował się młodych to trzymał je w osobnym baniaku i miewał mniejsze i większe problemy mimo, że facet ma wiedzę ogromną."
Ale w przypadku tego baniaka, nie piszemy o tarle i utzrymaniu naryku przy życiu ( padłby, tak samo jak w kazdym innym ziorniku ogólnym ), tylku o odchowaniu kilku podrostków .
Ostatnio zmieniony 2008-11-29, 08:11 przez czasza, łącznie zmieniany 2 razy.
Ok, ale chyba nie chcesz powiedzieć, że wiedza z książek pisanych przez, jak najbardziej, praktyków, z wielu sensownych stron, zasłyszana na wielu spotkaniach, zlotach akwarystów, na prelekcjach poświęconych tym rybom nie ma racji bytu bo Ty trzymasz paletki od jakiegoś czasu w baniaku i masz wiedzę praktyczną, która daje Ci możliwość braku chęci dyskusji z teoretykami. A pisząc, że popierasz się wiedzą z własnej praktyki, która jest jak narazie bardzo odmienna od wiedzy powszechnej dotyczącej tych ryb wcale nie robisz się bardziej wiarygodny od osoby zachęcającej do trzymania welonów w kuli. Naprawdę nie trzeba trzymać w domu każdego gatunku żeby mieć jako takie pojęcie o nim. Jasne, nie uważam żebym dał sobie radę z paletami, nie uważam, że praktyka nie jest najlepszym nauczycielem, ale nie przesadzajmy, nie wszystko trzeba samemu zrobić żeby mieć o tym pojęcie. Uwierz mi, widziałem masę baniaków z paletkami, spędziłem wiele godzin czytając i słuchając opowieści o tych rybach, czy to na zlotach, czy na prelekcjach czy rozmawiając z ludźmi, którzy trzymają te ryby w domu. Dlatego nie uważam, że dobrym akwarium ogólnym dla tych ryb jest akwarium 150litrowe i nie uważam, żeby dało się bez poświęcania ogromnej ilości czasu i pracy wyhodować pełnowymiarowe dyski w 240 litrowym akwarium roślinnym - tak jak potwierdził to autor tego wątku, który jest jak najbardziej praktykiem. I tyle.czasza pisze:Ja jakoś nie podpieram sie linkami z sieci, cały czas podpieram się swoim aniakiem i swoimi rybami.
Źle mnie zrozumiałeś, też o to mi chodziło, o wychowanie młodych ryb aż osiągną prawdziwy rozmiar paletki w akwarium roślinnym, pełnym światła, nawozów, wrażliwym na zbytnie nagromadzenie produktów przemiany materii, zmiany parametrów wody itd. Jeśli chodzi o akwaria roślinne to jestem już praktykiem.czasza pisze: Ale w przypadku tego baniaka, nie piszemy o tarle i utzrymaniu naryku przy życiu ( padłby, tak samo jak w kazdym innym ziorniku ogólnym ), tylku o odchowaniu kilku podrostków .
Właśnie to chce powiedzieć,
wiedza z księżek jest do bani, wiem co mówie, sprawdziłem.
Chcesz sie licytować na szczegóły?
Jakim autorem się podeprzesz?
Ja te paletki trzymam i rozmnazam, a Ty nawet nie wstawiłeś fot swojego baniaka.
Moja wiedza jest jak najbardziej odmienna od tego co można poczytać w sieci.
Nie zaśmiecajmy wątku, chcesz prawić teoretyczne wywody, zapraszam do swojego przerybionego baniaka
P.S. Chciałbym tylko uzyskać od właściciela zbiornika jasnej odpowiedzi.
Czy ma zbiornik roślinny, do którego dokupił sobie Dyski aby ładnie wyglądały,
Jakim autorem się podeprzesz?
Ja te paletki trzymam i rozmnazam, a Ty nawet nie wstawiłeś fot swojego baniaka.
Moja wiedza jest jak najbardziej odmienna od tego co można poczytać w sieci.
Nie zaśmiecajmy wątku, chcesz prawić teoretyczne wywody, zapraszam do swojego przerybionego baniaka
P.S. Chciałbym tylko uzyskać od właściciela zbiornika jasnej odpowiedzi.
Czy ma zbiornik roślinny, do którego dokupił sobie Dyski aby ładnie wyglądały,
Ostatnio zmieniony 2008-11-29, 16:02 przez czasza, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie zaśmiecanie,wręcz przeciwnie,bo potrzebne są takie właśnie dyskusje.czasza pisze:Nie zaśmiecajmy wątku
Więc z tym to jest następująco,czyli co ja chce uzyskać z baniaka,otóż:czasza pisze:P.S. Chciałbym tylko uzyskać od właściciela zbiornika jasnej odpowiedzi.
Czy ma zbiornik roślinny, do którego dokupił sobie Dyski aby ładnie wyglądały
Chce mieć zarośnięty w miare moich możliwości baniak w którym reprezentować mają się właśnie dyski.
Zaznaczam,że nie chciałem uzyskać żadnego biotopu.
Obecny wygląd zbiornika.

Ostatnio zmieniony 2008-11-29, 22:17 przez Lukiki, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie no jasne, że nie chcę, nie o to mi chodziło, nie chcę się sprzeczać tylko dyskutować, ale napisałeś tak jakbyś miał zamiar ignorować kogoś kto podejmuje z Tobą dyskusję tylko dlatego, że nie miał nigdy paletek... jakby to miało znaczenie przy tak ogólnym zagadnieniu jak np miejsce dla ryb lub podstawowe wymagania. Powtarzam, to że nie miałem tych ryb nie zabrania mi krytyki Twojego podejścia do hodowli tych ryb.czasza pisze:Właśnie to chce powiedzieć,
Dyskusja z takimi argumentami nie prowadzi do niczego... Myślałem, że będziemy argumentować to jakoś logicznie typu: wykarmienie palet = problemy z roślinami, a nie będziemy wypominać kto co trzyma i rozmnaża.czasza pisze: Ja te paletki trzymam i rozmnazam, a Ty nawet nie wstawiłeś fot swojego baniaka.
Zapytałeś się czemu Lukiki wymienił te palety, podważyłeś jego tłumaczenie o trudnym wykarmieniu tych ryb w takim akwarium więc włączyłem się do dyskusji gdyż wiem co to znaczy mieć akwarium roślinne tego typu a także wiem (choć nie z praktyki) jak mniej więcej wygląda karmienie młodych palet. A Ty kazałeś mi siedzieć cicho, nie powielać informacji z sieci bo ja nie mam doświadczenia z tymi rybami. Skąd Ty wiesz jakie mam doświadczenia? Lepiej uargumentuj to jakoś konkretnie, np: uważam, że to wykonalne, trzeba było zostawić tamte ryby i zrobić tak i tak. Albo napisać, " ok rozumiem, ale czy nie uważasz że lepiej byłoby spróbować jednak je wychować" tak jak w sumie napisałeś, tylko czemu potem były jakieś zgrzyty? Można odnieść wrażenie, że zarzucasz właścicielowi akwarium trzymanie ryb jedynie jako dodatek do akwarium roślinnego i zbyt pochopną ich wymianę kiedy sam również jesteś krytykowany za swoje, no niecodzienne podejście do trzymania tych ryb...
Co do mojego baniaka, to już Ci pisałem, że mam nowo tworzone akwarium z nową obsadą i chcę trochę poczekać zanim je tu umieszczę. Miałem przez kilka lat jedną aranżację roślinną, ale nie istnieje odkąd powstało to forum więc jej tu nie umieściłem. Jutro pożyczam od szwagra aparat więc pocykam zdjęcia i postaram się coś wrzucić, abyś mógł wyrobić sobie opinię.
Mam nadzieję, że wyjaśniliśmy sobie tutaj już wszystko i dalej uda nam się prowadzić owocną dyskusję, która mimo odmiennych opinii będzie dużo wnosić dzięki wiedzy jaką będziemy się wymieniać. Bo temu ma służyć to forum. Masz czasza wiedzę więc nią się z nami dziel, ale nie próbuj nas przekonać, że dorosłe paletki nadają się do 150litrowego akwarium bo Ty tak masz i Ci się tam trą lub że ktoś tu teoretyzuje jeśli tylko ma odmienną od Twojej opinię. Proponuję Ci napisanie czegoś o paletkach w takim stylu jak megalomaniacc napisał o czarnych wodach. Przyda się dla osób chcących rozpocząć przygodę z tymi rybami. Może być ogólne, może być o rozmnażaniu, co Ci wygodnie. Byłbyś zainteresowany?