[200l] Mix Roślin i Bw

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

hmmm trochę Luikiki mnie zmartwiłeś... muszę mocno zastanowić się co dalej zrobić z moimi Wielopłewcami, przynajmniej na jakiś czas...
Co by tu napisać... :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Bardzo słuszna myśl 3runer, bo 120 litrów,to....
Bez obrazy chłopaki,ale jak patrze na akwaria z ''taką'' obsadą,to przypomina mi się ''super akwarysta,profesjonalista'' na giełdzie na Starcie,który zatrzymuje się przy akwarium z Pangasianodon hypophthalmus i kupuje je do swojego 80 litrowego słoika.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

no u mnie 120l to tylko tymczasowo, bo miały one trafić do właśnie 500l, ale to i tak jeszcze co najmniej rok by się męczyły u mnie, napisałem do kubiszona czy by ich nie przygarnął na jakiś czas, później jak warunki będą odpowiednie to wtedy bym je odebrał

wcześniej bazowałem głównie na innych opisach i doświadczenia kubiszona, ale widzę jak one się zachowują u mnie i faktycznie te 120l niedługo będzie małe bo rosną jak na drożdżach, w tej chwili powiedzmy, że baniak spełnia normy wielkościowe ale jeszcze 5 cm długości ciała i będzie kłopot, a już rujnują mi rośliny i nie da się ukryć stresują obsadę
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 10:54 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

A może jednak lepiej było by jak by wypowiedział się na ten temat Kubiszon
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Jezeli sugerujesz sie tą strona to nie dziwi mnie Twoje podejscie, moze tak:

''Polypterus senegalus senegalus

Wielkość :

Do 50 cm, jednak w akwariach mniejszy.

Akwarium :

Najmniejsze akwarium w jakim można trzymać pojedynczego osobnika to 500 l''

ile ja czytam o nich w necie, ogladam filmiki/zdjecia... nigdy nawet takiego nie widzialem..
a teraz troche wiekszy okaz...

''Polypterus ornatipinnis

Wielkość :

Do 60 cm, jednak w akwariach jest znacznie mniejszy.

Akwarium :

Najmniejsze akwarium w jakim można trzymać pojedynczego osobnika to 200 l''

yhym..
a ten cytat ze nie pływaja nie jest moj tylko Kubiszona, zauwaz ze tamte słowa są w '' ''
co do tych wielkosci ktore podaja te strony, taki moze byc Polypterus endlicheri, na nie ktorych filmikach widac takie po 35-45 cm, które i tak sa pewnie z odłowu, a ich nie zamiezam nawet trzymac.

aha.. czego bym nie pisal to i tak nie jest Twoja sprawa.
(chodzi mi tutaj o tą kaske)
pozdro.

Lukiki

Radzimierz, stronami się nie sugerowałem,one są tylko dodatkiem do mojego zdania na ten temat.
Radzimierz pisze:a ten cytat ze nie pływaja nie jest moj tylko Kubiszona
Czy zwróciłbym się w tym przypadku do Ciebie,czy do Kuby,to uwaga i tak trafna.
Radzimierz pisze:aha.. czego bym nie pisal to i tak nie jest Twoja sprawa.
(chodzi mi tutaj o tą kaske)
Nie powtarzaj się już,to pisałeś,a ja odpowiedziałem,że mnie to nie interesuje,ale przypomnę po raz drugi,że to Ty napisałeś,że nie masz kasy,więc trzeba było tego nie pisać.
Więc licz się z adekwatną do tego wiadomością,która padła z mojej strony.

Nie masz kasy na duże zbiorniki i adekwatny sprzęt do danych ryb,to się w to nie ''pchaj'' ,to jest raczej rada,uwaga,ale nie zainteresowanie Twoim stanem konta,więc nie mieszaj jednego z drugim.

Reasumując to nie jest odpowiedni zbiornik do tych ryb,bo ma znacznie za małą powierzchnię dna.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

ja powiem szczerze, że opis z tej akurat strony pasuje jak byk do moich senegalczyków i powiem szczerze, że dosłownie lada chwila i będę miał ruinę z roślin, ze o rybach nie wspomnę, a samiec ma dopiero 12-14 cm przy tym tempie wzrostu może być ciężko, a biorąc pod uwagę to jak się zachowują (czyli pływanie po całym zbiorniku, wręcz polowanie na wszystko co się rusza, niszczenie młodych roślin) to wolę je oddać do lepszego domku niż pożegnać się powoli z bojownikami...

to piękne ryby, ale nie na moją obsadę i zbiornik, a na filmikach to widzę raczej ozdobnego, przynajmniej w większości

Awatar użytkownika
Radzimierz

Okej, to w takim razie wyrzucam je do kibla bo 10 i 6 cm sztuki sie tam gniotą, moze tam bedzie im lepiej ; )

Lukiki

No,to co tu więcej komentować...
Filmy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

nie no bez przesady po co takie reakcje od razu, nikt ci nie karze ich wyrzucać, szczególnie, że masz trochę większy baniak od mojego i obsadę bardziej nastawioną pod Wielopłetwce, mnie lekko przerosły, a w tym mieszkaniu nie będę stawiał większego baniaka, bo nie ma to sensu przy przeprowadzce w niedługim ( w każdym bądź razie nieprzewidywalnym) czasie,

sam masz maluchy, powiedzmy przez rok nie będziesz w stanie zrobić czegoś większego??

Awatar użytkownika
Radzimierz

za około 1,5 roku, moze 2 lata przeprowadzam sie do domku jednorodzinnego, a tam cała piwnica do zagospodarowania(4m x 4m na oko) wiec jakies mozliwosci tam zawsze sa, lecz nie na dzisiejsze realia, sory ze tak sie uniosłem ale poprostu złosci, nic wiecej.. mam nadzieje ze zrozumiecie, a w takim razie zostane przy tych 2 szt. zobaczymy jak sie sprawy potoczą.

Pozdro.

ZolwiK

Post autor: ZolwiK »

Mi sie nasuwa tylko jedno, czy one nie skarłowacieją? A co za tym idzie chyba pisać nie muszę. Znawcą nie jestem bo dopiero takowy baniak zakładam 200x60x50 i mam zamiar w nim hodować głównie trzciniaki ale natrafiłem już na gościa ( inne forum ) który trzymał 1 sztukę w bodajże 50 litrach, przez rok urósł mu ale strasznie mały, potem zaczęło sie ( pływał przy tafli, pleśniawka, nie przyjmował pokarmu ) warto by sie zastanowić czy ryba będzie sie męczyć... Klaustrofobia potrafi zabić !
Ostatnio zmieniony 2012-01-04, 21:34 przez ZolwiK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Nie popadajmy w skrajność..... moje sa niewielkie i jeszcze te 200l są dla nich jak ocean...

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Lukiki pisze:Bardzo słuszna myśl 3runer, bo 120 litrów,to....
Bez obrazy chłopaki,ale jak patrze na akwaria z ''taką'' obsadą,to przypomina mi się ''super akwarysta,profesjonalista'' na giełdzie na Starcie,który zatrzymuje się przy akwarium z Pangasianodon hypophthalmus i kupuje je do swojego 80 litrowego słoika.
No i wyszło, że muszę się wytłumaczyć. To, co napisałem o wielopłetwcach nadal oczywiście podtrzymuje, ale wiadomo, że trzeba mieć umiar.
3runner już oddał wielopłetwce do klubowego akwarium, bo faktycznie 120 litrów, było może i nie za małe dla samych młodych wielopłetwców, ale dla pozostałej obsady z nimi już tak... wielopłetwce stresowały pozostałe ryby.

Lukiki, Pangasianodon to zupełnie inna ryba. Nie ma co tego w ogóle porównywać, zupełnie inaczej się te ryby zachowują. Pangi na pewno nie polecam, nawet i do 500l. Tak jak pisałem, wielopłetwce to są wyjątkowe ryby. Zawsze sam bardzo krytykuję wszelkie trzymanie dużych ryb w małych baniakach, nawet jak ktoś się zarzeka, że jak wyrosną to się pozbędzie itd. Czy to będzie gibbiceps, czy panga, czy brzanki rekinie, czy paletki lub skalary 300litrów albo i więcej to minimum. Przy wielopłetwcach jednak sprawa nie jest tak oczywista.
Trzymając w 200l kilka wielopłetwców absolutnie nie widziałem problemów, mimo że największy miał już koło 30cm. Po przerzuceniu ich do 700l po prostu ich prawie nie widziałem choć oczywiście wcale nie odradzam trzymania jak największych baniaków, zwłaszcza że na wielopłetwcach się obsada najczęściej nie kończy. A ryby, które możemy z nimi trzymać najczęściej wymagają już dużych baniaków.

Lukiki

Kubiszon pisze:Po przerzuceniu ich do 700l po prostu ich prawie nie widziałem
No,ale to za sprawą ich sposobu bycia ;-)
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”