240 l [Dekoracyjne] - Lukiki

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:Tak jest,pisać,pisać i jeszcze raz pisać.
No to teraz mam jasność ;-)
Lukiki pisze:Krzyś poirytowało to,że sugerujesz,że stosuję metodę przeniesienia wyrośniętych roślin ze zbiornika akwarysty i tu trzeba konkretnie powiedzieć,że chodzi o rośliny Zafiry i ulokowania ich u mnie
Tylko ja specjalnie umieściłem,to zdjęcie byś zrozumiał,że nie ma zaszczepionej tej metody u mnie w zbiorniku.
Hm...może napiszę to w ten sposób...nie sugeruję...ja to widzę...Nie jestem laikiem w tej dziedzinie i "potrafię czytać z obrazków-zdjęć". Dla mnie jest to oczywiste co mówię i co Ci przypisałem. Niestety, ale nie możesz temu zaprzeczyć...Czy to jest dla Ciebie jakaś ujma, jakiś dyshonor, że powiedziałbyś od kogo kupiłeś, czy też dostałeś rzeczone rośliny? Bo w tej chwili tak właśnie myślę...
Lukiki pisze:Tylko ja specjalnie umieściłem,to zdjęcie byś zrozumiał,że nie ma zaszczepionej tej metody u mnie w zbiorniku.
Przed chwilą napisałeś zupełnie coś innego... ;-)
Lukiki pisze:Krzysiek tak na marginesie,czemu tak nie naturalnie czepliwy się mnie zrobiłeś?
Już wałkowaliśmy ten temat...nie PMS a lata przejściowe... :mrgreen: Żart oczywiście... ;-) A tak na poważnie...właśnie brakowało mi tego co napisałeś, że są to głównie rośliny od Zafiry...Ja osobiście jestem człowiekiem tego pokroju, że mówię otwarcie co myślę a nawiązując do tematyki roślin pochwaliłbym się od kogo zdobyłem takie piękne okazy...Bo to chyba prawidłowy tok myślenia...Prawda? :-)
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 17:40 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

krzych0062 pisze:Lukiki napisał/a:
Tylko ja specjalnie umieściłem,to zdjęcie byś zrozumiał,że nie ma zaszczepionej tej metody u mnie w zbiorniku.

Przed chwilą napisałeś zupełnie coś innego... ;-)
Napisałem,że większość roślin mam od Zafiry,ale raz jeszcze powtarzam,że to co widać na zdjęciach,to nie jest efekt ''gotowca'' ,a pewnie mogą ,to potwierdzić osoby,które brały ode mnie rośliny,bo już je wielokrotnie ciąłem,więc jak możesz mówić,że to gotowa aranżacja bądź rośliny u mnie nie rosną,tylko je takie wkładam do zbiornika.
krzych0062 pisze:A tak na poważnie...właśnie brakowało mi tego co napisałeś, że są to głównie rośliny od Zafiry
Ale ja się z tym nie kryje,powiem więcej,a powiedziałbym,że nawet,to dla mnie zaszczyt,że rośliny są od Zafiry.
Nie pamiętam już gdzie,czy tu na forum,czy na innym właśnie o ty wspominałem,że rośliny są od Zafiry.
Ale tak naprawdę nie istotne jest od kogo ma się zielsko,ważne że rosną.

Trochę fotek na rozluźnienie ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzysiek przypatrz się uważnie tym roślinom na zdjęciach i powiedz czy one znajdują sie tam od dawien dawna czy są dopiero co posadzone jako ''gotowa aranżacja''
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Nie no Lukiki...chyba sam nie wierzysz w to co napisałeś? Przewertowałem ten temat od deski do deski i nigdzie nie znalazłem nawet małej wzmianki od kogo są te rośliny. A Ty mi wypisujesz
Lukiki pisze:Nie pamiętam już gdzie,czy tu na forum,czy na innym właśnie o ty wspominałem,że rośliny są od Zafiry.
Wspomniałeś dopiero teraz, gdy o tym napisałem, więc nie wypisuj, że
Lukiki pisze:Ale ja się z tym nie kryje,powiem więcej,a powiedziałbym,że nawet,to dla mnie zaszczyt,że rośliny są od Zafiry.
Lukiki pisze:Ale tak naprawdę nie istotne jest od kogo ma się zielsko,.
Może dla Ciebie jest to nieistotne, jednak dla innych tak...Bo to właśnie Ty nadstawiasz pierś do przyczepienia orderów a to jest co najmniej nie fair...
Lukiki pisze:ważne że rosną.
Tu się z Tobą zgodzę...bo przecież o to chodzi w akwarystyce roślinnej ;-)
Lukiki pisze:Krzysiek przypatrz się uważnie tym roślinom na zdjęciach i powiedz czy one znajdują sie tam od dawien dawna czy są dopiero co posadzone jako ''gotowa aranżacja''
Tego nie powiedziałem, że są co dopiero posadzone, bo faktycznie nie wiemy kiedy to akwa urządziłeś. Ale patrząc na foty poprzedniej aranżacji i obecnej, porównując daty to chyba nie chcesz nikomu wmówić, że wspomniany anubias tak szybko Ci urósł? Kolejna sprawa inne roślinki również nie dałyby rady...nie ma takiej możliwości doprowadzenia akwa z taką ilością roślin z kilku sadzonek. No chyba, że masz jakiś tajemny nawóz, który stosujesz a nie chcesz nam zdradzić? ;-)
Reasumując to mi nie szkodzi, że posadziłeś furę roślin...razi mnie tylko to, w jaki sposób się tym szczycisz...

Lukiki

krzych0062 pisze:razi mnie tylko to, w jaki sposób się tym szczycisz...
Szczycę?
Co Ty wypisujesz w ogóle?
krzych0062 pisze:Ale patrząc na foty poprzedniej aranżacji i obecnej, porównując daty to chyba nie chcesz nikomu wmówić, że wspomniany anubias tak szybko Ci urósł? Kolejna sprawa inne roślinki również nie dałyby rady...nie ma takiej możliwości doprowadzenia akwa z taką ilością roślin z kilku sadzonek
A widzisz ,to Cię jednak boli czyli jednak zazdrość,że komuś takim tempem rosną rośliny,a Tobie nie.
Specjalnie dla Ciebie przejrzę komputer,aparat i poszukam jeszcze jakiś zdjęć,co by obaliły Twoje podejrzenia.
Szkoda,że Zafira już tu na forum nie zagląda z pewnych przyczyn,to by jakiś odnośnik,co do brania od niej roślin napisała.

Właściwie dyskutuję z Tobą na ten temat,by udowodnić swoją rację względem uczestników forum,którzy przeglądają galerię i doszukują się pewnych informacji.
Ostatnio od Zafiry brałem didiplisa,było to jakieś 1,5 miesiąca temu bodajże.
Ale tak naprawdę nie istotne jest od kogo ma się zielsko,.

Może dla Ciebie jest to nieistotne, jednak dla innych tak...Bo to właśnie Ty nadstawiasz pierś do przyczepienia orderów a to jest co najmniej nie fair...
Krzysiu jaki Ty masz tok myślenia,bo go nie mogę zrozumieć?
Powiedz mi dla kogo jest istotne skąd pozyskane są rośliny?
Powiedz mi komu ewentualnie ma być przypisany order czy dla hodowcy,sprzedawcy roślin,czy dla właściciela akwarium?
Powiedz mi czy zwycięzca światowego konkursu na aranżację ma ten order przypiąć sobie czy też może dla producenta roślin,którego rośliny zastosował w tym akwarium?

I jeszcze jedna podpowiedź dla Ciebie Krzysztof.
Istnieje coś takiego jak EXIF lub po prostu czasami wystarczy wyświetlić info o zdjęciu tam zobaczysz wszystkie jego dane i datę zrobienia go też
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 20:25 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Szczycę?
Wczytaj się dokładnie w głosy innych i zobacz swoją reakcję...Bo to nie ja napisałem w jednym temacie, że mam najładniejsze akwa na Forum... ;-)
A widzisz ,to Cię jednak boli czyli jednak zazdrość,że komuś takim tempem rosną rośliny,a Tobie nie.
Hehehe...żartowniś jesteś...rozbawiłeś mnie tą "zazdrością" :mrgreen: i tempem wzrostu roślin :-P
Lukiki pisze:Właściwie dyskutuję z Tobą na ten temat,by udowodnić swoją rację względem uczestników forum,którzy przeglądają galerię i doszukują się pewnych informacji.
No właśnie...niech inni userzy wiedzą czyja to zasługa, że te rośliny wyglądają tak pięknie ;-)
Lukiki pisze:Powiedz mi dla kogo jest istotne skąd pozyskane są rośliny?
Już to napisałem...dla innych w tym dla mnie :-)
Lukiki pisze:I jeszcze jedna podpowiedź dla Ciebie Krzysztof.
Istnieje coś takiego jak EXIF lub po prostu czasami wystarczy wyświetlić info o zdjęciu tam zobaczysz wszystkie jego dane i datę zrobienia go też
Wiem o tym...jednak jakoś nie mogłem tego otworzy...nie jestem informatykiem niestety...
Hmm...wiesz Lukiki...może mi jednak zdradzisz jakim nawozisz nawozem swoje akwa, że tak szybko rosną Ci roślinki? Tylko pytanie rodzi kolejne...czemu tak często zmieniasz aranż, cały wystrój akwa łącznie z podłożem, korzonkami i kamykami? Zastanawia mnie to właśnie dlaczego tak często? ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 20:52 przez krzych0062, łącznie zmieniany 3 razy.

Lukiki

Właściwie dyskutuję z Tobą na ten temat,by udowodnić swoją rację względem uczestników forum,którzy przeglądają galerię i doszukują się pewnych informacji.

No właśnie...niech inni userzy wiedzą czyja to zasługa, że te rośliny wyglądają tak pięknie ;-)
Myślę,że zmierzasz tu do tego,że rośliny wyglądają tak pięknie dzięki Zafirze,otóż jesteś w błędzie,bo kondycja roślin zależy od właściciela akwarium.
Drugą istotną sprawą jest fakt iż pozyskuję rośliny w dobrej kondycji,bo w złej nie chcę,to logiczne.
Szczycę?

Wczytaj się dokładnie w głosy innych i zobacz swoją reakcję...Bo to nie ja napisałem w jednym temacie, że mam najładniejsze akwa na Forum...
Ale napisałem również,że pisząc w ten sposób wychodzę na jakiegoś buca i cwaniaka,ale niestety takie jest ryzyko takiego bronienia się i liczę się z takimi docinkami.
krzych0062 pisze:może mi jednak zdradzisz jakim nawozisz nawozem swoje akwa, że tak szybko rosną Ci roślinki?
Takimi samymi ,co Ty.
Sam ich nie robię,bo nie mam tak mądrej głowy do tego.
Przysługę i dobroć taką otrzymywałem od Zafiry.
W chwili obecnej od 2 tygodni nie stosuję już EI.
krzych0062 pisze:Tylko pytanie rodzi kolejne...czemu tak często zmieniasz aranż, cały wystrój akwa łącznie z podłożem, korzonkami i kamykami? Zastanawia mnie to właśnie dlaczego tak często? ;-)
Po pierwsze podłoża nie zmieniałem chyba od lutego,ale dokładnie Ci nie powiem.
Po drugie nie jestem wyjątkiem,który często zmienia wystrój zbiornika,boaranż,to za dużo powiedziane.
Po prostu czasami nudzi mi się roślina czy też jej ulokowanie,albo kiepsko się przyjmuje,marnieje,więc zmieniam.
Musisz zrozumieć,że nie każdy musi mieć to samo podłoże,czy aranżację przez rok czy dwa lata.

Nie dowierzanie zastanawiasz się dlaczego tak szybko rosną mi rośliny,a ja powiem Ci coś takiego.
Zafirze rosną rośliny dosłownie 3-4 razy szybciej niż mi i szczerze jej tego zazdroszczę.
Filmy

Lukiki

krzych0062 pisze:Wczytaj się dokładnie w głosy innych i zobacz swoją reakcję...Bo to nie ja napisałem w jednym temacie, że mam najładniejsze akwa na Forum...
Radzę Tobie dokładnie się wczytać.
Filmy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Krzych tak krytykuje, czepia się, moim zdaniem zupełnie bez sensu, tak jakby trochę na siłę, byleby coś nie tak zobaczyć. No ale w sumie ma prawo i pewnie u każdego coś znajdzie.
Jest jednak Krzychu taka niepisana zasada, że jak krytykujesz czyjś baniak to powinieneś pokazać swój, żebyśmy widzieli, na jakim poziomie sam jesteś, czy masz prawo krytykować na poziomie takim jak to robisz. Bo Ty nie krytykujesz już samego doboru ryb czy roślin, wyglądu itd, tylko krytykujesz sposób dojścia do tego efektu i technikę, a to już indywidualne kwestie i trochę wyższa półka. Zwłaszcza, że efekty działań u Lukikiego widzimy.
Przejrzałem galerię i z niedowierzaniem stwierdziłem, że Twojego baniaka tam brak. Myślę, że baniak Lukikiego się sam wybroni, a w międzyczasie proponuję: Krzychu wrzuć swój baniak! Przerwij na trochę dyskusję bo nie prowadzi ona chyba do niczego konstruktywnego i obcykaj swój baniak. Chyba nie wykręcisz się brakiem aparatu...
Rozumiem, że nie masz jak to ująłeś "kasy czy znajomego akwarysty z furą roślin" żeby zrobić z tego taki ładny baniak jak Lukiki, ale i tak pokażesz coś na poziomie. Wszak wiele baniaków w życiu widziałem a wśród nich tanie i wolno, samo rosnące, a mimo to piękne.
Bo powiedzieć, że jakbym miał to to i tamto to bym zrobił tak samo to każdy umie, ale potem wychodzi, że jednak jest ciężko. Więc czekam i mam nadzieję, że będę miło zaskoczony Twym akwarium.
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 21:16 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

A zdrać mi Lukiki te foty -zwłaszcza neonek i kosiarka to są cropy, czy tylko przeskalowane. I jaki to obiektyw?

Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 21:21 przez Pigul71, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Myślę,że zmierzasz tu do tego,że rośliny wyglądają tak pięknie dzięki Zafirze
Bingo...tak właśnie myślałem co potwierdziłeś słowami
Lukiki pisze:Sam ich nie robię,bo nie mam tak mądrej głowy do tego.
(mowa o nawozach)
Lukiki pisze:Myślę,że zmierzasz tu do tego,że rośliny wyglądają tak pięknie dzięki Zafirze,otóż jesteś w błędzie,bo kondycja roślin zależy od właściciela akwarium.
Uuuu...teraz to niezłe podziękowanie wystawiłeś...nie ma co :-/
Resztę pominę milczeniem...

Awatar użytkownika
krzych0062

Kubiszon...masz rację, że nie ma tu w galerii forum zdjęć mego akwa. Jednak Lukiki miał i ma możliwość obejrzenia mych akwarii, są na innych forach a na jednym z nich Lukiki jest moderatorem. Gdybym się nie znał, nie stosował metody EI to oczywiście siedziałbym cicho, nic bym złego nie napisał...Bo pomimo mych zastrzeżeń co do formy przekazu tej i wcześniejszej aranżacji to generalnie wystrój mi się podoba. Tylko, jak wspomniałem całe zasługi przypisał sobie...a tak niestety nie jest...I wiem co mówię... :-)
Jeśli chcesz to mogę podać Ci linki do zdjęć różnych mych akwarii. Tu chyba jednak nie wstawię i nie zastawiam się brakiem czasu, czy też aparatu...No chyba, że zmienię zdanie, ale tego nie mogę powiedzieć na 100%
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 21:34 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Sam ich nie robię,bo nie mam tak mądrej głowy do tego.
(mowa o nawozach)
Jeśli cytujesz,to z głową,tak by każdy zrozumiał co cytujesz,bo to w nawiasie,dyplomatycznie podkreślone nie brzmi ładnie.
Myślę,że zmierzasz tu do tego,że rośliny wyglądają tak pięknie dzięki Zafirze,otóż jesteś w błędzie,bo kondycja roślin zależy od właściciela akwarium.

Uuuu...teraz to niezłe podziękowanie wystawiłeś...nie ma co :-/
Resztę pominę milczeniem...
Jeszcze raz napiszę cytuj tak ,by każdy widział zrozumiały efekt Twojego cytowania.
Cytujesz umiejętnie, specjalnie na swoją korzyść,ale nie dbając o szczegóły,czyli domniemanie wprowadzasz w błąd i chaos.

Tu dla Ciebie Krzysztof następne zdjęcie,tym razem z pierwszym anubiasem od Zafiry.
Zwróć uwagę na jego małe rozmiary.
Zdjęcie robione w kwietniu jak byś nie wiedział jak to sprawdzić.

Obrazek
Pigul71 pisze:A zdrać mi Lukiki te foty -zwłaszcza neonek i kosiarka to są cropy, czy tylko przeskalowane. I jaki to obiektyw?
Świetne spostrzeżenie Piguł.
Obiektyw Nikor 18-105 czyli nie da się zrobić makro.
Kosiarka ustrzelona bez croop'a ,ale neonka trzeba już było croop'ować ;-)
Filmy

Lukiki

krzych0062 pisze:Gdybym się nie znał, nie stosował metody EI to oczywiście siedziałbym cicho, nic bym złego nie napisał
Więc musisz ją poznać bardziej i nie mówię tego z przekorą,bo wiem,że na ten temat wiesz 10 razy więcej niż ja i właśnie dlatego się zastanawiam czemu nie dowierzasz,że te rośliny obecnie u mnie goszczą znaczny już czas.
Dziwi mnie,że takie rzeczy wypisuje doświadczony akwarysta taki jak Ty Krzysztof.

P.S. Zbiornik Krzyśka jest bardzo dobry ( nie jeden z resztą ),zawsze byłem w podziwie jego blyxy japoniki.
Filmy

Awatar użytkownika
krzych0062

Łukasz...ja nie mówię, że nie podobają mi się Twoje ostatnie aranże. Bo niektóre są nawet ładne..Dążyłem tylko do prawdy, prawdy niekoniecznie dobrej dla Ciebie, bo przy każdej okazji podkreślasz swoją wiedzę, fachowość w uprawie roślin...A tak wcale nie jest.Przecież sam napisałeś, że Zafira robiła Ci nawozy, że masz od niej rośliny...Ale żeby pisać, że to żadna jej zasługa to po prostu świństwo z Twej strony. Bo praktycznie to jej pierwszej powinieneś podziękować za to akwa, za to jak ono wygląda...czyli kondycję roślin, nie mówię tu o aranżu. Choć i tu można się doszukać analogii...
I wcale nie narzekam, że rośliny rosną mi powoli...Bo rosną takim samym tempem co i u niej, Zafiry...
Miło, że również doceniłeś me zbiorniki...Powtórzę się, że dochodziłem do teko "wiekami"(cytat z Alchemika...A przywołana blyxa rozrosła się z 3 dwucentymetrowych sadzonek kupionych na Starcie..
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 21:52 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

krzych0062 pisze:Łukasz...ja nie mówię, że nie podobają mi się Twoje ostatnie aranże
No i bardzo słusznie,bo to nie temat przewodni tej dyskusji.
krzych0062 pisze:Dążyłem tylko do prawdy, prawdy niekoniecznie dobrej dla Ciebie, bo przy każdej okazji podkreślasz swoją wiedzę, fachowość w uprawie roślin...A tak wcale nie jest
Nie podkreślam w sposób szczególny swojej wiedzy.
Jeśli na jakiś temat znam odpowiedź,to się udzielam,ale nie wmawiaj mi ,że robię z siebie jakiegoś powiernika i wszechwiedzącego.
krzych0062 pisze:Przecież sam napisałeś, że Zafira robiła Ci nawozy, że masz od niej rośliny
No dokładnie,ale nie było tak pięknie jak myślisz,bo Zafira robiła mi nawozy ja je aplikowałem i na początku,to były plagi nie było to tak jak Tobie się wydaje.
Owszem nawóz przygotowany,czy też kupiony w sklepie nie gwarantuje sukcesu,trzeba te produkty umiejętnie wdrożyć do zbiornika,bo w moim przypadku kalkulator nic dobrego nie zdziałał.
krzych0062 pisze:Ale żeby pisać, że to żadna jej zasługa to po prostu świństwo z Twej strony
Krzysiek nie rozumuj tego tak.
Powiedz mi czy ktokolwiek wystawiając do publikacji zbiornik zobowiązany jest do pisania informacji od kogo brał lekcje akwarystyki,skąd ma nawozy czy rośliny?
To czego nauczyłem się od Zafiry,to moja sprawa,to ja przyswoiłem wiedzę i ją wykorzystuję,to tak jak w szkole.
I jak dalej tą wiedzą pokieruję,to też mój biznes,a Ty z racji tego ,że oboje znamy prywatnie Zafirę wiesz więcej o mnie niż kto inny na forum i wyklepujesz tu swoje ''tajne informacje''
Bo praktycznie to jej pierwszej powinieneś podziękować za to akwa, za to jak ono wygląda
Nie mogę dziękować za następną kolejną odsłonę,ale nie myśl,że brak mi kultury i nie myśl,że Zafira nie otrzymała ode mnie podziękowania,no bo jakże można nie podziękować za rośliny,nawozy czy porady,to rzeczywiście trzeba by było być świnią.
Ostatnio zmieniony 2010-12-04, 22:12 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”