[200l] Mix Roślin i Bw

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

krzych0062 pisze: A czy aby nie jest to przypadkiem inny gaz? Przyznam, że nie słyszałem, by dzięki świderkom z ziemi uwalniał się tlen...Fakt...mam znikome doświadczenie z "ziemniakiem"
Mnie też się wydaje, że to nie tlen, tylko siarkowodór. Przeciaż skąd ten tlen? Jeżeli są strefy beztlenowe, to skąd tlen. Świderki drążąc podłoże mają właśnie ten tlen w te strefy wprowadzać (no tak, na chłopski rozum, nie trzeba artykułów czytać).
Z kolei ten siarkowodór w akwariach typu LT jest pożądany (ale tutaj proszę już sobie odpowiednia artykuły poczytać :-P )

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

widzę chopy że sie troche posprzeczaliście :-P strefy beztlenowe czy nie, u mnie rośliny mają bujne korzenie, czasami jak chcę coś przesadzić to aż łezka się kręci że takie ładne urosły :mrgreen: co do tych gazów, gdzieś słyszałem że sa szkodliwe, nie wiem o co konkretnie chodzi, bo nie drążyłem tematu, lecz, skutków negatywnych u siebie nie widzę(odklepać) hmmm.. świderki, jak kolega przypomniał przekopują podłoże i to zdrowo, czasami jak gdzieś coś przesunę i ruszę trochę piaskiem to masa ich się pojawia.

ZolwiK

Post autor: ZolwiK »

Nikt tu sie nie sprzecza :)
Zle zrozumiałem pytanie nic pozatym :)

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Kiedy będzie jakaś aktualizacja?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

A więc tak. Akwarium nadal istnieje, zmienił się układ korzeni, ale dalej mi się nie podoba, teraz poluje na dwa duże, bądź jeden duży, coś takiego jak miał Kubiszon w swojej 200. Rybki mają się świetnie, przynajmniej nie narzekają :-P chociaż się pewnie nasłucham dzisiaj o północy. Trzciniaki już się dają dotykać, podobnie jak Zbrojnik, gurami latają już cały czas z rozłożonymi płetwami przez co wygladają bardziej dziko, zmieniły również troche kolor, z blado niebieskich na ciemny, i uwyraźniły im się żółtawe kropki na płetwach, wielopłetwce troszke urosły, stały się bardziej drapieżne, przy jedzeniu są już zawsze pierwsze, bardzo ciekawie spożywają pokarm, gdy kawałek mięsa/ryby jest za duży do pyska, atakują go, wgryzają się, i potem energicznymi obrotami i szarpnięciami ciałem urywają grube kawałki, z którymi płyną w ustronne miejsce i tam go dokańczają, ku mojemu zdziwieniu, ostatnio zauważyłem u jednego, całkowicie odrośniętą płetwe, i to był ten któremu wgl nie dawałem na to szansy, bo kompletnie nic nie chciało mu się zregenerować, bardzo pocieszne rybcie :mrgreen: :mrgreen: jakieś fotki podeśle innym razem, teraz nie mam baterii w aparacie, aktualnie się ładują :mrgreen:
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

dobre warunki = 100% sukcesu

daj fotki :)

mój samiec (okazało się, że mam parkę :P) jest dwa razy taki jak był, w tym tempie 200l będzie musiało powstać dużo wcześniej niż planowałem :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Radzimierz

oooo :-D :-D :mrgreen:

a jak je rozróżniłeś ?? bo mi się wydaję że też mam samca i samice, jeden(tak jak u Ciebie większy) a drugi mniejszy przy czym ma jeszcze ciemniejszy kolor, taki bardziej trzciniakowaty, sam się zastanawiałem nad płcią ale nie jestem specjalistą.Aparatowi odbija palma, i coś świruje, ale mam fotke ogólnego wyglądu który był jakis tydzień może 2 tygodnie temu, i efekty kuracji :
Obrazek
Obrazek
O i znalazła się fotka jednego z pictusów, co prawda niewyraźna ale pomyślałem że ktoś może być ciekawy jak wygląda :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

samce rosną dużo szybciej, to pierwsza wskazówka, u mnie teraz współczynnik wynosi prawie 1:2 jeżeli chodzi o wielkość a jedzą tyle samo :P druga to płetwa odbytnicza, jak znajdę ten opis to przytoczę, w każdym bądź razie są różne :P

ale mimo to bardzo ciężko utrzymać narybek, nie słyszałem, żeby komuś się udało, przynajmniej w Polsce
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Radzimierz

Gdy to czytam wydaje mi się że opowiadasz o moich, identyczna sytuacja :mrgreen:

pstrag222

Coraz lepiej to wygląda masz zamiar dokupić pictusy?
I to juz bedzie docelowa obsada czy bedziesz coś zmieniał?
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Docelowo, chcę oddać gurami, mam dla nich nawet już 400l domek, gdy podrosną wielopłetwce dokupić pare sztuk, ale innej odmiany, co do pictusów, to narazie nie na moją kieszeń, ponieważ planuje przearanżować totalnie zbiornik, więc bedzie potrzeba dokupić troche zielska :mrgreen: a z uwagi na fakt, że jestem jeszcze uczniem technikum, nie mam za dużych przychodów, co ja gadam, nie mam żadnych.. co się uda uzbierać to ładuje w akwarium ^^
Ostatnio zmieniony 2011-12-26, 17:48 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

pstrag222

To jaki aranż planujesz , nie uważasz że gurami ożywiają ci zbiornik? może być pusto jak je oddasz
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

W bobolicach, mała wioska na pomorzu, jest staw, a właściwie jezioro hodowlane karpi, zawsze tam co lata jeżdże polować na 15 kg karpie, słynie z dużych ryb, i dużych ''zaczepów'' wędkarze będą wiedzieli o co mi chodzi :-P w tym roku właścicel spuszcza wodę do około połowy głębokości, a co za tym idzie? Ogromna ilość naturalnych zatapialnych różnorakich korzeni, są nieżywe ponieważ kilkanaście lat temu, właściciel wycinał las na swojej działce zeby powiekszyć jezioro, niestety nie udało mu się wyciagnąć wszystkich korzeni. Jak to zobaczyłem to postanowiłem nigdy w życiu już nie kupić korzenia w sklepie, są cudne kształty, i dltego nowa inspiracja:P

pstrag222

Wiem wiem oczym mówisz sam wedkuje:)
Ja tez nie kupuje korzeni po prostu je znajduje :)
Tez robie teraz korzeniowisko dla moich potworków
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Zapewniam że to bedzie dużo ciekawsze:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”