240l do poprawek
W takim razie zapominam o następnych oskarach, redukuje glonojady do dwóch później do jednego, szkoda tylko że rośliny odpadają trudno.
Dzięki chłopaki i powiedzcie jak Wy to dalej widzicie co zmienić, więcej korzeni mniej kamieni?
I czy mógłbym bez większych problemów umilić życie ziemiojadom robiąc jakiś kawałek dna z piasku?
Dzięki chłopaki i powiedzcie jak Wy to dalej widzicie co zmienić, więcej korzeni mniej kamieni?
I czy mógłbym bez większych problemów umilić życie ziemiojadom robiąc jakiś kawałek dna z piasku?
Nie musisz wszystkiego niszczyć na dwa tygodnie wystarczy że wyjmiesz ryby na jeden maks dwa dni.
Upuść jak najwięcej tej wody którą teraz masz przełącz do niej filtr nie wyłączając go , do tej wody wpuść ryby. Wywal kamienie, wsyp dobrze wypłukany piach dołóż jakąś dodatkwą dekorację jakieś korzenie albo kamienie. Po udekorowaniu dolej trochę czystej wody a potem mozesz wlać tą "starą" wodę podłączyć filtr i jeżeli zrobisz wszystko jak należy to rybki nie powinny ucierpieć na tym za bardzo.
Upuść jak najwięcej tej wody którą teraz masz przełącz do niej filtr nie wyłączając go , do tej wody wpuść ryby. Wywal kamienie, wsyp dobrze wypłukany piach dołóż jakąś dodatkwą dekorację jakieś korzenie albo kamienie. Po udekorowaniu dolej trochę czystej wody a potem mozesz wlać tą "starą" wodę podłączyć filtr i jeżeli zrobisz wszystko jak należy to rybki nie powinny ucierpieć na tym za bardzo.
Sam kawałek dna z piasku to raczej ciężko może być zrobić, będziesz musiał wyraźnie zrobić różnicę poziomów i jakoś kamieniami oddzielić jeśli piasek ma powiedzmy zająć 1/3 akwa.
Moja była Tanganika -
Dobrze z różnicą poziomów sobie poradzę a powiedzcie czy trudnu utrzymać taki piasek w czystości?
Po między kamienie odchody itp powchodzą i tego nie widać a piasek nie wiem, ale myślę że właśnie 1/3 akwa bym zrobił z piasku i taki schodek z 5 cm z kamieni ewentualnie korzeń nawet takiego grubasa mam w garażu.
Po między kamienie odchody itp powchodzą i tego nie widać a piasek nie wiem, ale myślę że właśnie 1/3 akwa bym zrobił z piasku i taki schodek z 5 cm z kamieni ewentualnie korzeń nawet takiego grubasa mam w garażu.
Ja mam piasek, tylko nie mam plaży. U mnie jakoś syf widać tylko trochę po rogach, gdzie już filtr nie dociera. Nie może być też za silny strumień wylotowy bo ci piasek zepchnie na jedną stronę. Generalnie nie sądzę że był problem z utrzymaniem czystości na piasku.
Moja była Tanganika -
Re: 240l do poprawek
Chyba raczej powinieneś zadać pytanie, co ująć z tego akwarium, a nie co dodać, myślę o rybkachKalpaw pisze: prosze o podpowiedzi co można by dorzucić do mojego pudełeczka.
Rybki:sami zobaczycie![]()
Plecostomus 28cm
Gibiceps 10 i 20cm
Pawiooka ok. 20cm
Redheaded Severum od około 12-18
Ziemiojady około 12cm
W przyszłości jeszcze:Managuańska, Diamentowa i szmaragdowa.
Rośliny zeżarły Redheady a nie wiem co by tu wsadzić, sorki za zdjęcia ale dość że woda zdeczka sie zmętliła to fotografem nie jestem.

"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie