Moja 240stka.New!!!

zami84

Post autor: zami84 »

Cino pisze:pozbęde się kilku ryb niedługo moja ciocia zaklada sobie 100l akwarium dam jej kilka ryb więc chyba sprawa z fauną będzie załatiowna
A co chcesz oddac do tej 100? Bo 100l dla skalarów do zdecydowanie za malo... Dla gurami podejrzewam ze tez.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Cino

Post autor: Cino »

Nie wiem co jej oddam zobacze ,w sumie to oświetlenie nie jest u mnie najgorsze przecierz nie mam zwyklych jarzeniówek tylko mam sun-glo i power glo 30W to chyba nie jest aż tak strasznie prawda?:D powoli dojde do oczekiwanego efektu ale na to potrzebna jest kasa i musze troche poczekać ;p
Pozdrawiam \_/^^\_/

zami84

Daj ogłoszenie do działu zamienie: "Zamienie ryby na rośliny", pewnie ktos sie zgłosi (jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz).
Cino pisze:oświetlenie nie jest u mnie najgorsze przecierz nie mam zwyklych jarzeniówek tylko mam sun-glo i power glo 30W
Wydaje mi sie, że to nie zastąpi 0,5W/l... Jednak sa rośliny, co dadza rade w 0,25w/l.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Cino, Piszesz, że proponuje Ci oddać za dużo ryb...
Nie przesadzaj i tak trzymanie skalarów razem z gurami jest niezbyt dobre...

Cino

Mam pytanko ,jakie procedury musi przejść korzeń aby bezpiecznie włożyć go do akwarium?jest to korzeń z lasu.
Pozdrawiam \_/^^\_/

zami84

Wygotowac w mocno słonej wodzie.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Musisz go dokładnie wyczyscić, pożądnie wygotować, najlepiej w słonej wodzie, ja bym radzi wrzucić do na 2-3 dni do jakiegoś wiadra żeby w nim polezał i obserwował czy nic złego się z nim nie dzieje.

Cino

kurcze jest problem bo on jest dosyć spory i w rzadne wiaderko mi nie wejdzie trzymam go w wannie tam go czyśćiłem wlasnie go mocze ;p czyśćilem go specjalną szczotką do czyszczenia metalu więc wyczyściłem go do koloru ciemno bronzowego z czarnego...
chyba wezme naleje do wanny mocno gorącej wody +zagotuje z czajnik wrzątku i doleje.
a mniej więcej po jakim czasie korzeń zatonie jest mniej więcej długosci 50 cm i jest dosyć gruby naciska na niego duży kamol więc siedzi pod wodą.
Pozdrawiam \_/^^\_/

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jeżeli jest gruby i był suchy to mozesz długo mieć problem z zatopieniem go, bo drewno musi przesiąknąć całkowicie.

Cino

Może juz go porządnie wypaże i sprubuje przywiązać do niego jakis kamień wsadzić go w pisasek a on będzie nad piaskiem albo przygnieść go na jakiś czas w akwarium co wy na to?bo to może trwać a ja potrzebuje wanny :D
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Najlepiej zbierać kawałki drewna z torfowisk, podmokłych terenów lub zakopane w ściółce. Trzeba przy tym uważać żeby drewno było mokre ale mocne i zwarte. Próchno, zbutwiałe, rozpadające się jest złe. No i nie może być to też świeże drewno, ani drewno drzew iglastych (chyba że bardzo stare).

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”