240 Azja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wwwampir

240 Azja

Post autor: wwwampir »

Akwarium z założenia ma być niemalże bezobsługowe - czyli dolać wody i wyciąć nadmiar zielska raz na jakiś czas. Póki co ta formuła się sprawdza. Akwarium powstało z przeróbki tanganiki. Spory prąd wody ze względu na obsadę.

* Wymiary: 120 x 40 (wys) x 50 (szer.) - nietypowe 240l
* Filtracja: Zew. Eheim Prof z ceramiką, wew. głowa Atman 2000l/h + gąbka
* Oświetlenie: 1x Philips Aquarelle 36w
* Podłoże: Piasek
* Dekoracje: korzenie, otoczaki
* Fauna:
-Niezliczona ilość krewetek White Pearl
- 10 x Rasbora Urophthalmoides
- ok 20 x Gastromyzon 5 różnych nieoznaczonych dokładnie gatunków
- kilkanaście piskorków
* Flora:
- Cryptocoryne wendti brown
- Valisneria sp.
- Blyxa japonica
- jakieś śladowe ilości mchów i pelii
* Nawozy: tylko z pokarmu dla ryb i podmiana raz na 2-3 miesiące 30%

Akwarium żyje praktycznie samo :) , karmię ryby 2, czasami częściej razy w tygodniu. Teraz będę musiał częściej co by wykarmić piskorki od Kubiszona (dzięki Kuba). Przylgi radzą sobie żerując na kamieniach, krewetki - wiadomo również coś znajdą, mnożą się na potęgę. Rasbory również nie narzekają. Korci mnie żeby dodać jakieś rośliny typowo krzaczaste (np ludwigie czy rotale dla kontrastu) ale przyzwyczaiłem się do nicnierobienia przy tym baniaku.

Jakość foto kiepska bo aparat szwankuje ale daje jakiś pogląd.

Obrazek

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ma swój klimat :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

wwwampir pisze:* Oświetlenie: 1x Philips Aquarelle 36w
Albo jest więcej światła niż podajesz lub nastawiłeś zbyt długi czas naświetlania.
wwwampir pisze:karmię ryby 2, czasami częściej razy w tygodniu.
:shock:
A ty ile razy w tygodniu się karmisz?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Lukiki

wwwampir pisze:Korci mnie żeby dodać jakieś rośliny typowo krzaczaste (np ludwigie czy rotale dla kontrastu)
To i owszem,ale nie przy tym świetle.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Jakim cudem przy tym świetle blyxa Ci się trzyma? :shock:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wwwampir

>To i owszem,ale nie przy tym świetle.

Spokojnie przy tym świetle. Poniżej Ludwigia w starej aranżacji innego mojego akwarium 300l o wysokości 50cm oświetlonym 2 x 36W. Dodatkowo kryptokoryny i krynia. Dawno przestałęm gonić za Watami na litr, super dyfuzją CO2 i zestawem małego chemika w domu - od tamtej pory mam więcej czasu dla siebie ;)

Obrazek

>Albo jest więcej światła niż podajesz lub nastawiłeś zbyt długi czas naświetlania.

Wiem ile jest światła w akwarium natomiast fotograf ze mnie żaden.

>A ty ile razy w tygodniu się karmisz?

Wybacz ale nie podejmę tematu i nie będę się licytował o kondycję ryb :) nadmienię tylko ze skład ilościowy i gatunkowy akwarium nie uległ zmianie od początku jego istnienia w tej formie.

Lukiki

wwwampir pisze:Spokojnie przy tym świetle. Poniżej Ludwigia w starej aranżacji innego mojego akwarium 300l o wysokości 50cm oświetlonym 2 x 36W.
No,ale jednak 2x36,a nie 1x36.Mi też nie chodzi o regułkę W/L ,ale IMHO większe natężenie światła w górnej partii zbiornika robi swoje.
wwwampir pisze:Dawno przestałęm gonić za Watami na litr, super dyfuzją CO2 i zestawem małego chemika w domu - od tamtej pory mam więcej czasu dla siebie ;)
Wszystko zależy czego od siebie samego się oczekuje.
Te rzeczy są jednak niezbędne do prowadzenia jednak bądź co bądź tych atrakcyjniejszych zbiorników.
wwwampir pisze:Wybacz ale nie podejmę tematu i nie będę się licytował o kondycję ryb :) nadmienię tylko ze skład ilościowy i gatunkowy akwarium nie uległ zmianie od początku jego istnienia w tej formie.
To,że je tak nie często karmisz nie oznacza,że muszą umierać,ale pewnie są głodne.

Stara aranżacja bardzo fajna.
Filmy

Awatar użytkownika
wwwampir

Lukiki pisze:Wszystko zależy czego od siebie samego się oczekuje.
Te rzeczy są jednak niezbędne do prowadzenia jednak bądź co bądź tych atrakcyjniejszych zbiorników.
Oczywiście. Miałem kiedyś akwarium z full światła, CO2 etc. i zielsko szalało ale i sporo pracy przy takim baniaku nie mówiąc o rachunkach :)
Lukiki pisze:Stara aranżacja bardzo fajna.
Dzięki :) szkoda mi było ją likwidować przed przeprowadzką.

A dla Twojego spokoju obiecuję karmić częściej ze względu na nowe ryby. Słowo ;)
Ostatnio zmieniony 2010-03-30, 21:22 przez wwwampir, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Nie wiem jak Twoje akwa wygląda na żywo, ale porównując moja 250 do Twojego zbiornika ze zdjęcia to ja przy swoich blisko 120W mam porównywalną jasność zbiornika.

Powiedz co stosujesz, że masz tak mało światła a wszystko tak ładnie wygląda?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wwwampir

W sumie to nic specjalnego,dobra filtracja, mała obsada, silne napowietrzanie z główki Atmana więc woda jest klarowna - to tyle. Poza tym na foto wygląda jaśniej niż w rzeczywistości. A jeśli chodzi o zielsko to najlepiej rośnie gdy ma święty spokój ;), poza tym to co mam nie jest specjalnie wymagające.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

pierwszy aranż IMO o wiele lepszy

Awatar użytkownika
wwwampir

To zupełnie inne akwarium nad którym właśnie pracuję.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

:-D

Stosuję podobną filozofię :-> Zarówno z oświetleniem jak i karmieniem ryb (choć jednak nie aż tak restrykcyjną ;-) )
2 razy w tygodniu stosuję głodówkę, ale 3 razy w tygodniu dostają żywy pokarm a 2 razy płatki i witaminy.

Jest fajnie, choć ja nie przepadam za kamiorkami w takich akwariach :-P Ale tak jak podkreśliłeś wciąż pracujesz nad tą aranżacją - będę tu zaglądać i obserwować zmiany (licząc naiwnie, że kamiorki wylecą :lol: )

Awatar użytkownika
wwwampir

Kamienie nie wylecą - to akwarium głównie pod przylgi, widok ich gonitwy po kamieniach - bezcenny :) Co do aranżacji to dojdzie ludwigia może 2 różne gatunki. Aktualnie przerabiam inne akwarium 300litrowe w którym były same żabienice, zostawię kilka i dopełnię inną zieleniną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”