[112l] Towarzyskie z korzeniami

Awatar użytkownika
pszemoo

[112l] Towarzyskie z korzeniami

Post autor: pszemoo »

Akwarium: 112 litrów.

Podłoże: Żwirek czarno-biały, pod spodem trochę AquaSubstrateII+ Brązowe.

Oświetlenie: 3 x 24W T5 (Sylvania Grolux, 2x Osram 865) / 2,4W LED

Ogrzewanie: 100W Termostat

Filtracja: Fluval 203 + deszczownica

Nawożenie: trochę CO2 (gdy świeci maks światło), K2SO4

Flora: Anubasy, Cryptocoryny, Microsoria i jeszcze jakieś trawki, pistie

Fauna: 25x Bystrzyk Amandy, 7x Gupik Endlera, 6x Cierniooczek, 2x Prętnik karłowaty, 5x Krewetka Amano, xx świderki

Obrazek

Ostatnimi czasy nei miałem w ogóle czasu na moje hobby, ale postanowiłem wziąć się za siebie i wrócić do "grzebania w wodzie" ;)

Większość roślin pozostała z poprzedniego wystroju (który niestey został "zjedzony" przez glony z powodu zaniedbania :/).

Akwarium jest oświetlone przez kilka godzin pełną mocą, a "efekt zmierzchu i świtu" powstaje dzięki podświetleniu jedną zarówką LED. Dzięki temu w akwarium powstaje półmrok, niestety nie udaje mi się zrobić zdjęcia które by to oddawało.

Czekam na Wasze opinie i ewentualne propozycje ;)
Ostatnio zmieniony 2012-01-31, 18:43 przez pszemoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Pozytywnie :) Ja osobiście bym tą deszczownice wymontował i zostawil samą rurke, mniej szpeci:)

Awatar użytkownika
pszemoo

Hehe... Te o tym pomyślałem jak zobaczyłem fotki i deszczownicy ju nie ma :mrgreen:

lopuch

Post autor: lopuch »

Mnie osobiście cały aranż bardzo się podoba. Jedyne co mi się nie podoba to podłoże (ale to jest takie moje odczucie wzrokowe jeżeli tobie jako właścicielowi odpowiada no to super).

Awatar użytkownika
pszemoo

Żwirek... hmmm... wolałbym czarny :mrgreen: ale nie było takiego jak kupowałem a nie miałem czasu jeździć i szukać.

Awatar użytkownika
pszemoo

W akwarium trochę zmian:

Filtracja: kubełek HW-302

Flora: Anubiasy, Cryptocoryny, Microsoria i jeszcze jakieś inne :P

Fauna: 25x Bystrzyk Amandy, 7x Gupik Endlera, 6x Cierniooczek, 2x Pielęgniczka ramireza, 5x Krewetka Amano ??? (albo uciekły, albo się chowają, albo padły łupem raczków), 6x C. Texanus, 2x Atyopsis mollucensis, xx świderki

Kilka fotek:

Widok ogólny przy częściowym oświetleniu (cięzko zrobić dobre zdjęcie przy tak słabym świetle)

Obrazek

Prawa strona:

Obrazek

Piskorki:

Obrazek
Obrazek

Krewecie filtrujące:

Obrazek

Lorricaria:

Obrazek
Obrazek

Texanusy:

Obrazek

Raczkowa mama w swojej kryjówce:

Obrazek

No i na koniec :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Po mojemu to japanka Ci trochę niedomaga, pontederka też. Ten żwir trochę razi po oczach ;-). Wizualnie, to taki bałaganik na pierwszy rzut oka, nie wiadomo na czym skupić uwagę, trochę zbyt dużo wszystkiego. Gdybyś stworzył mniejszą ilość punktów centralnych i bardziej je uporządkował, to akwarium by zyskało na wyglądzie ;-).
Ostatnio zmieniony 2012-02-29, 22:18 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
pszemoo

No akurat roślinki nie są tutaj priorytetem, roślinne akwarium już przerabiałem i za dużo z nim roboty jak dla mnie, dlatego większość jest mało wymagająca (poza hydrocortyle) ;)
A "bałagan" w akwarium jest celowym zabiegiem, miało być jak najwięcej dziur i zakamarków (to się udało) i miało byc jak najbardziej naturalnie (wydaje mi się, ze w naturze raczej nie ma miejsc, gdzie wszystko jest poukładane ;))

A żwirek nie jest zbyt udanym pomysłem, ale teraz juz musi pozostać.
Ostatnio zmieniony 2012-02-29, 22:58 przez pszemoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

pszemoo pisze:(wydaje mi się, ze w naturze raczej nie ma miejsc, gdzie wszystko jest poukładane
No,to Ci się źle wydaje,mało YT oglądasz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
pszemoo

Masz rację YT nie oglądam prawie wcale ;) Faktycznie natura zawsze układa "rzeczy" po swojemu, tworząc niesamowite pejzaże. Ale nigdy nie są tak poukładane "pod linijkę" jak my mamy w swoich zbiornikach. Punkt centralny jeden, dwa czy więcej, zawsze jest mniejszy lub większy bałagan.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

pszemoo pisze:Ale nigdy nie są tak poukładane "pod linijkę" jak my mamy w swoich zbiornikach
Chyba raczej "pod szybkę" :-). W naturze są fragmenty podwodnego świata, które wyglądają na bardziej lub mniej surowe, tworzą jeden monolit, lub zlepek różnych elementów. Jednak zawsze jest tam z reguły większy ład, aniżeli w jakimkolwiek akwarium, biorąc pod uwagę jakiś metr kwadratowy przestrzeni podwodnej np.w Rio da Prata (brazylijskiej rzece, fotografowanej w jednym z zeszytów akwarystycznych). W naturze nawet największy bałagan, stanowi w gruncie rzeczy jakiś paradoksalny ład, bo to wszystko się dzieje na dużych przestrzeniach,a nie w kropli wody, jaką jest akwarium-nawet takie o"dużych" rozmiarach.
W Twoim akwarium panuje taki nieład nienaturalny właśnie ;-).
Ostatnio zmieniony 2012-02-29, 23:20 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Hmm brakuje więcej takiego chaosu , aby wyglądało to bardziej naturalnie
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
pszemoo

Zafira pisze:W naturze nawet największy bałagan, stanowi w gruncie rzeczy jakiś paradoksalny ład...
W Twoim akwarium panuje taki nieład nienaturalny właśnie ;-).
Ok, Ok... pomyślę nad tym co zmienić zeby trochę lepiej wyglądało, ale na pewno jakichś drasytcznych zmian nie będzie :) Niestety podłoze "razi po oczach" co powoduje, ze całość nie wygląda juz tak dobrze.

ZolwiK

Post autor: ZolwiK »

A mi sie podoba i to bardzo
Naturalny wygląd !!!
Ile można patrzeć na rośliny poukładane od linijki ;P
Ale co do podłoża to zgadzam sie z poprzednikami ;/

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

jest ciekawe ale czegoś mi brakuje, najprawdopodobniej jakiegoś punktu "centralnego", albo akcentu, może coś z lewej strony??
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”