[180L] narazie ogólniak

Awatar użytkownika
michalpolak5

[180L] narazie ogólniak

Post autor: michalpolak5 »

Witam.
Chciałem przedstawić wam swoje akwarium, na razie nie określone ale plany są ;)

akwa:
100x40x45

podłoże:
ziemia ok PH 7,0
czarny bazalt 1-4mm

oświetlenie: (dzięki Marek)
2x39W
1x18W

filtracja
mechanik 600l/h

grzałka 300W

fauna
7x paletka
2x kakadu
4x wernerki
6-8 kirysków
ok 15-20 neonów
7x gupików - same samce
xxx- ampularia

flora:
nurzaniec, Alternanthera reineckii roseafolia, Echinodorus amazonicus, Cabomba caroliniana, może o jakiejś zapomniałem lub sie pomyliłem to z miłą chęcią się dowiem :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

19 luty

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 12:28 przez michalpolak5, łącznie zmieniany 3 razy.

discus6

Post autor: discus6 »

Ta paletka z 3 fotki to okazem zdrowia nie jest...
discus6

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Michal,po co w tym akwa takie ogromne napowietrzanie.
Niedosc,ze mechanik duzo daje,to jeszcze kostke podlaczyles.
Cyrkulacje tez masz hardkorowo ustawiona,rosliny klaniaja sie mocno.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
michalpolak5

Paletka ledwo co odratowana, kupiłem ją kiedyś od Hexa i leczę ją od jakiegoś czasu,jest chyba już skarłowaciała i ma wielkie kłopoty z oddychaniem stąd Lukiki jeszcze ten "wspaniały" kamień z bąbelkami.
Może wiecie kto w łodzi hoduję i sprzedaje paletki ?? chodzi mi o młode sztuki w rozsządnych cenach?

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

michalpolak5 pisze: chodzi mi o młode sztuki
Szkoda, że o młode bo ja chętnie pozbyłbym się dorosłęgo samca turkusa :-P
Obrazek

Hex

Post autor: Hex »

to jest ten maluch co ledwo zipał?????? Jestem pełen podziwu dla Ciebie i dla niej na równej jest sporo osoób które mają paletki, ale trzeba bardzo wuażać i najlepiej iść z osoba która się dobrze zna na nich by nie wcisneli Ci kitu( wiem sam po sobie jak dałem się nabrać na kilka innch sztuk które szybko mi padły ;/)

Awatar użytkownika
michalpolak5

Podziwu?? dlaczego?? Ta druga jest ze startu, ten maluszek na 2 zdjęciu, kupione były w sumie 4 sztuki po tygodniu została jedna i ta od Ciebie. Kiepsko jest trafić na doprego sprzedawce

Hex

na starcie nie ma za bardzo ;/ hmm wyśle Ci później pw z linkime od stronyt gdzie hodowca dostarcza na równa i ma dość dobrą opinie ;]i ładne ryby ale to jak wróce z pracy

discus6

Post autor: discus6 »

Jeżeli chodzi o paletki dla początkujących to polecam hodowlę "Pirania" Pana Jerzego Mordarskiego z Częstochowy.Sprzedaje on ryby na Równej.Wystarczy zapytać stałych sprzedawców lub bywalców o "Józia" od paletek i każdy wskaże gdzie :-) .Nie są to jakieś hitowe odmiany ale ryby zdrowe,nie grymaszące przy jedzeniu i wg mnie trzeba się naprawdę starać żeby je "zepsuć".Oczywiście przed zakupem polecam dużo wizyt na forach paletkowych celem zdobycia podstawowej wiedzy o pielęgnacji tych ryb.
discus6

Awatar użytkownika
michalpolak5

ok dzięki. Na razie musze jeszcze kupić kubełek do akwarium i potem mogę jechać po paletki lub po informacje od hodowcy co do stanu wody jakie mam mieć w akwa.
A przy okazji powiedzcie mi czy kubełek o przepływie 1400l/h to nie za dużo na moje akwarium?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Kubeł o takim przepływie?? Coś chyba nie bardzo... Ale nawet jeśli to będzie za duży ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
michalpolak5

http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-hw-3 ... 34773.html
chodzi mi o taki podobno chodzą bezawaryjnie , znajomy ma i poleca za tą kase tylko on ma taką pojemność filrracyjną.

Hex

mam nie co mniejszy 1200 niby jest o chodzi u mnie od 4 lat już i żadnej awarii nie było jak na razie ;]

Lukiki

Post autor: Lukiki »

discus6 pisze:Wystarczy zapytać stałych sprzedawców lub bywalców o "Józia" od paletek i każdy wskaże gdzie :-)
Nie trzeba pytać,wystarczy szukać oczu szeroko otwartych ;-)
A tak po za żartem,to do polecenia również się przyłączam.
Wszystkie dyski,które miałem były prze zemnie przywiezione z Częstochowy od ''Józia''.
michalpolak5 pisze:A przy okazji powiedzcie mi czy kubełek o przepływie 1400l/h to nie za dużo na moje akwarium?
Taki przepływ będziesz miał jak włożysz samą głowicę do akwarium.
Złożony filtr i uzbrojony w media da jakąś połowę,a po miesiącu,dwóch wydajność będzie oscylowała w granicach 400 jak Bozia da.

Tak na marginesie,to nie rozpędzałbym się w paletki.
Pomyśl,masz 180 litrów brutto,odejmij od tego zajęte przestrzenie,zostanie niewiele.
W takich szklankach,to rybki się trzyma,a nie ryby.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
michalpolak5

Na dzień dzisiejszy skalarów sie pozbyłem, większość gupików wydana, doszło 7 nowych paletek, jedna z tych starych popłynęła już do Bałtyku,drugi szczurek siedzi narazie w osobnym zbiorniku i zobaczymy bo leczenie nie pomaga :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”