112 l [malawi] - szkrabiczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szkrabiczek

112 l [malawi] - szkrabiczek

Post autor: szkrabiczek »

Witam :)

przedstawiam mój świeżo zlany zbiorniczek

akwarium: 112l 80x40x35
oświetlenie: 2x18W
ogrzewanie: hailea 100W z termostatem
filtracja: tetra tec ex700
dekoracje: piasek kwarcowy, wapienie
planowana obsada: saulosi 1+3

w planach mam jeszcze:
- zmiane rurki od brzęczyka na czarną
- podniesienie deszczowni do góry (musze wyciąć dziure w pokrywie) albo jej wywalenie
- dodanie jednego nurzańca z prawej strony
- może zamiana tej dużej groty po prawej na coś mniejszego

Obrazek

pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No witamy na forum.

Jak dla mnie to
1) dla tych rybek to akwarium trochę małe (chyba że je oddasz jak podrosną), malawi to się generalnie zaczyna od 240 litrów w górę.

2) te groty może i są oryginalne, ale jakoś mi nie pasują, zastąpiłbym je piaskowce lub wapieniem.

3) poczekam jak te rybki wreszcie będą :-)

Awatar użytkownika
szkrabiczek

Planuje większe akwarium, ale to moja pierwsza przygoda z rybkam i najpierw chce spróbować z mniejszym.

Co do grot też miałam wątpliwości, niestety próby ułożenia czegokolwiek z łupków w tak małym akwa skończyły się niepowodzeniem :( następne akwa na pewno będzie wyglądało bardziej naturalnie. Narazie wygląda to dość estetycznie i spełnia dobrze role kryjówek (mam nadzieje).

Rybki to jeszcze troche bo akwa ma dopiero tydzień.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Umieszczanie takich piaskowych grot w akwariach to tak jak by tam włożyć ceramiczne,stateczki.
Takie rzeczy wogóle nie pasują.
Akwarysta ma za zadanie przedstawić w swym zbiorniku wycinek natury,a twój baniak tego przedstawić nie może.
Usuń deszczownie ,bo ją widać i nie wygląda to estetycznie,bo przecież nie masz rośliniaka,by była zamaskowana.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
szkrabiczek

Lukiki pisze:Umieszczanie takich piaskowych grot w akwariach to tak jak by tam włożyć ceramiczne,stateczki.
to chyba lekka przesada to są naturalne kamienie, a nie ceramika. Moje groty wyglądają bardziej naturalnie niż niektóre piramidy z kamieni które można zobaczyć w wielu akwariach z malawi. Rybom jest chyba obojętne, a jeżeli chodzi o mnie to mnie się podoba. Tobie nie musi ale nie porównuj grot kamiennych z ceramicznym dekoracjami.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

cina pisze:dla tych rybek to akwarium trochę małe (chyba że je oddasz jak podrosną), malawi to się generalnie zaczyna od 240 litrów w górę.
Akurat obsada jest ok do tego akwarium. Saulosi są najmniejszymi z pielęgnic z Malawi i taka ich ilość jest dobrze dobrana więc tu nie ma co się czepiać. Dobre ryby na start, większość ryb z tego jeziora jest większa i dużo bardziej agresywna.
A groty to już kwestia gustu, mnie się też nie podobają, no ale najważniejsze żeby się podobały właścicielowi.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Kubiszon pisze:
cina pisze:dla tych rybek to akwarium trochę małe (chyba że je oddasz jak podrosną), malawi to się generalnie zaczyna od 240 litrów w górę.
Akurat obsada jest ok do tego akwarium. Saulosi są najmniejszymi z pielęgnic z Malawi i taka ich ilość jest dobrze dobrana więc tu nie ma co się czepiać. Dobre ryby na start, większość ryb z tego jeziora jest większa i dużo bardziej agresywna.
Jeśli tak to nie będzie, ja jednak jestem zdanie że malawi zaczyna się >240 litrów. Ale życzę powodzenia w hodowli, zobaczymy jak będą rybcie.
Co do samego układu to się nie czepiałem, jest OK :-) .
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 13:17 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

cina pisze:Jeśli tak to nie będzie, ja jednak jestem zdanie że malawi zaczyna się >240 litrów. Ale życzę powodzenia w hodowli, zobaczymy jak będą rybcie.
Co do samego układu to się nie czepiałem, jest OK :-) .
Jasne, wiadomo, że im większy baniak tym lepiej, łatwiej itd. Ale Saulosi to naprawdę spokojne baranki i do tego nie duże. Fajniej byłoby dać więcej sztuk, z 3 samcami i wtedy można by poobserwować hierarchię, walki o rewiry, naturalne zachowania tych ryb ale do tego rzeczywiście trzeba by większego akwarium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”