[135l] jesienne drzewo

Hex

[135l] jesienne drzewo

Post autor: Hex »

Witam ponownie oto hmm wymysł a raczej podpatrzona gdzieś aranżacja i jej mała kopia ale w moim wykonaniu robiona tanim kosztem hehe póki co jest to na sucho przed posadzeniem roślin i zalaniem baniaczka owe zdjęcia będą później.
Trochę danych technicznych:
akwa 135l o wymiarach 65x55x38
Oświetlenie to 8W i 7W energooszczędnych żarówek nie wiem jak to opisać ale producent zapewnia że dają taka moc jak jej odpowiedniki czyli łącznie wychodzi 75W do tego jeszcze będzie 13W jarzeniówka na tył czyli łącznie będzie 0,65W/l
co do roślin to będzie glosia, sagittarii, blyxa, i to co mi wpadnie do łapki z jutrzejszej przycinki z 2 zbiornika ;]
co do obsady to jeszcze nie wiem cały czas chodzą mi po głowie mancapury ale myślałem aby wpuścić tam gupiki w kolorach takich typowo jesiennych ;] ale one dojdą najwcześniej we wtorek więc do tego czasu jeszcze długa droga.
Myślałem jeszcze o krewetkach ale nie wiem jakie by się nadawały, wydaje mi się że rec cherry ale nie mam żadnych na oku jeśli ktoś z was miałby kilka sztuk na zbyciu to proszę o wiadomość :]
Podłoże to żwirek zakupiony w OBI o gradacji 4-10mm z domieszką ASII i gliną rozmieszczoną na prawie całej powierzchni
Filtracja:
puki co jest coś na wzór hydropooniki póki nie skleję jej to jest samoróbka z doniczki balkonowej w której będzie kreamzyt, gąbka i trochę wkładu z filtra kubełkowego z 200 by była jako taka flora bakteryjna

oto kilka zdjęć na sucho a za jakiś czas jak uporam się z roślinnością to będą nowe :]
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-30, 14:32 przez Hex, łącznie zmieniany 5 razy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Niestety korzeń jest na krótką metę,patyki zgniją.
Za grube podłoże jeśli masz zamiar kopiować aranżację.
Do pewnego i silnego zakorzeniania się roślin stosuje się granulację 2-3mm.
Manacapuru w 135 litrach,38cm wysokości? - Zapomnij.
0,65W/L na pewno nie osiągniesz takiego natężenia stosując energooszczędne.

10 młodych red cherry mogę Ci złowić,ja Ty złowisz butelkę Carlsberga :-P
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

No ciekawe co z tego wyjdzie <szkoda tylko że dałe taki gruby żwirek>Drzewko będzie jakoś obsadzone??? Jeśli chodzi o żarówki energooszczędne to liczy się to co mają napisane <czyli 8W i 7W> a nie to jakie żarówki zastępją więc mało tego światła będziesz miał.

Jak będziesz chciał krewetki babaulti w dobrej cenie to się polecam :) pływa tego sporo u mnie.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Hex

akwa ma wysokość 55cm dla sprostowania hehe
nie do końca jest to kopia aranżacji tylko pomysłu z drzewkiem i tak wiem że za grube podłoże, będzie redukowane spokojnie hehe
Mancapury to luźny pomysł ale bardziej do 200l zbiornika hehe
Tak drzewko będzie obsadzone i dojdą jeszcze kolejne gałęzie bo po zalaniu wydaje mi się takie ogołocone, ale co na nim będzie tego jeszcze nie wiem hehe
Co do oświetlania to pisałem że nie wiem;p ja się nie znam zarobiony jestem hehe czyli wychodzi 0,2W/l zobaczymy co z tego będzie

Lukiki tylko kiedy i gdzie ;p?????

http://www.youtube.com/watch?v=eHWK7Vwc ... ture=share a to jest filmik dzięki któremu powstało to moje coś ;p
Ostatnio zmieniony 2011-10-15, 08:33 przez Hex, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex

Po zalaniu, obsadzeniu roślin i teraz czekać aż się rozrosną roślinki;p

Obrazek

Obrazek

Tła nadal brak ale za to cała reszta jest hehe

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ciekawie to wygląda, planujesz coś jeszcze tutaj dodać?
Co by tu napisać... :-P

jabol

Re: 135l jesienne drzewo

Post autor: jabol »

Hex pisze: że dają taka moc jak jej odpowiedniki ]
= zarowki

Hex

Jabol możliwe nie znam się zarobiony jestem;p
3runer pisze: planujesz coś jeszcze tutaj dodać?
hmm raczej tak przede wszystkim planuje pozbyć się filtra i zamiast niego wstawić rurkę albo szklaną albo z pcv i podłączony pod to napowietrzacz domowej roboty ;p taki oldschoolowy z kołem zamachowym i takie tam;p ale póki zbieram części, zmiany też w rybach się szykują ale nie wiem jeszcze na jakie, muszę zrobić podpórki pod "wałek" oświetleniowy by go trochę podnieść i zalać do końca baniak może jakieś mocniejsze światło i to chyba tyle zmian. Znając mnie koncepcja jeszcze 1500 razy się zmieni hehe ale zobaczymy

Hex

zwiększyło się światło :) teraz jest 73W energooszczędne poszły w piz..... na ich miejsce jest halogen 60W o barwie 5200k i jarzeniówka 13W (nie wiem jaka barwa) i są już efekty zmiany światła w postaci bąbelków :) zwiększyła się ilość roślin. I w końcu jakieś tło dzięki któremu akwa nabrało głębi. jedyne co teraz mnie razi to widok grzałki ;/ ale na dniach zmieni miejsce i nie będzie się tak w oczy rzucać.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-10-25, 22:17 przez Hex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Z ciemnym tłem by ciekawiej wyglądało ze względu na to, że masz jasne podłoże i z jasnym tłem jest to takie mdłe- takie jest moje zdanie ;-) Ale myślę że będzie ciekawie
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Hex

trochę zdjęcie jest prześwietlone co widać u góry ;/ tło jest takie szarawe (tektura 3 mm;p hehe) jutro pokombinuję jak wrócę z Festiwal designu to pokombinuję może tak zrobię jakieś tło do akwa hehe na jakiś warsztatach ;] hehe albo poproszę by mi zrobili ;p hehe

jabol

Post autor: jabol »

jesli rosliny zaczely ci bablowac pod wplywem zmiany/dodania oswietlenia to zacznij sie interesowac nawozeniem i paramterami wody. oprocz mikro/makro, pomysl tez o weglu.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

obawiam sie ze halogen 60W daje tyle swiatla co 15-20W energooszczedna, wiec swiatla masz narazie okolo 30W co przy wysokosci 55 jest mizerna wartoscia :)
srednia liczymy tak:
1W ze swietlowki, czyli energooszczednej daje tyle samo swiatla co 4.5W swiatla zarowego i 3 waty halogenowego :)
podusmowujac to :
(13W swietlowki + (60W halogen/3))/135
czyli masz kolo 0.25W/l co przy tej wysokosci pewnie trzeba by * 0.7
daje to 0,17W/L :)

dla mchow i malowymagajacych roslin wystarczy

Hex

póki co jedynie węgiel w płynie leje AA, ale będę musiał poczytać o nawozach i ich robieniu ale to z czasem muszę poszperać na forum no chyba że był by ktoś na tyle miły i podesłał mi jakieś gotowe przepisy co z czym i ile tego ;p

baq jak to mówią pożyjemy zobaczymy co z tego będzie wcześniej 2x60W ładnie dawało radę w 200l więc tutaj łącznie 63W sądzę że da rade ale skoro rośliny odżyły i zaczęły bomblować to chyba oznacza że wystarczy im bo nawet blyxa odżyła ;]
Ostatnio zmieniony 2011-10-26, 17:55 przez Hex, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex

taki mały up date :) zielsko się strasznie rozrosło a do tego kilka nowych rzeczy doszło ;p bylxa nie co większa na froncie, kilka cryptokoryn od pani Zdo tego trochę trawek nie miałem gdzie ich umieścić ale są one tylko tymczasowo podobnie jak blyxe ( wszystkie) do tego różdzyca się bardzo ale to bardzo rozrosła i inne chwasty też o dziwo bo nie nawożę niczym i w dodatki jest tak mi się wydaje wapń w żwirze a raczej był w poprzedniej partii, krewetki od Zafiry i Lukikiego rosną jak na drożdżach. Oczywiście pojawili się nowi mieszkańcy :) 3 skalary maluszki malutkie ruchliwe pypcie i wszędzie ich pełno :)

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”