[112l] Towarzyska Ameryka płd

ODPOWIEDZ
P1wel

[112l] Towarzyska Ameryka płd

Post autor: P1wel »

Cześć,
Moje akwarium przeszło jakiś czas temu restart. Jego początki opisałem TU sam to oglądam z szerokim uśmiechem

Zapraszam do opisu już po restarcie:

Standardowe akwarium 112l , 80x35x40, po restarcie zmienione na zbiornik otwarty. Temperatura 26 st. C

* Filtracja
Filtr zewnętrzny JBL Cristal Profi e700 ustawiony na jakieś 65-70% mocy, użyłem deszczowni zanurzonej na jakies 4 cm, wypełnienie standardowe gąbki i Eheim Substrat Pro

* Oświetlenie
Lampa Hagen, z dwoma świetlówkami Sylviania Luxline Plus T5, 24 W. Światła wychodzi więc około 0,48 W/L. Świecę od 10:00 do 20:50

* Podłoże
9 litrów Amazonii II

* Dekoracje
korzeń i nieco schowany liść migdałecznika

* Fauna (zwierzęta)
13x Neon niebieski+ 2x neon czerwony
6x Gupik (2 samce, 4 samice) + jakieś 10 młodych
4x Krewetka amano
4x Otosek
ślimaki świderki

* Flora (rośliny)
żabienice,
wąkrotka,
nurzaniec,
microsorium,
bolbotis,
kryptokoryny costata,
lotos tygrysi,
bacopa
+roślina znajdująca się za nią której nazwy nie pamiętam, chyba jakaś hygrophilia
christmass moss + inny na razie bez nazwy
trochę rzęsy

* Nawozy, CO2, preparaty
CO2 z butli 1,5kg, podaję niecałe 2 bąble na sekundę. CO2 załącza się kilka minut przed zapaleniem światła a wyłącza kilka minut przed zgaśnięciem.

Podaję też 6dni w tygodniu sam potas, 6ml dziennie

Uwagi koncowe :)
Próbowałem dodać tło niestety na razie nie znalazłem takiego które mi się podoba. Najlepsze było jasnobrązowe. W akwarium robi się bardzo ciemno i d otego nie mogłem się przyzwyczaić.
Światła chyba mam za mało ? 0,48 w/l przy tej ilości roślin i CO2? Proszę o opinie. Myślę nad dokupieniem drugiej takiej samej lampy i sotponiowym dodawaniu świetlówek. Swoją drogą nie wiem jakich. Obecnie mam dwie bez żadnych bajerów.
Mieszkańców jest sporowiem - gupiki dodałem bo neony były bardzo nieśmiałe. Oczywiście pomogło ale ceną są młode raz na miesiąc :)) mam zamia wydać Gupiki i ewentualnie dokupić kilka neonów i może krewetek.
Jest problem z glonami, były zielone nitkowate, teraz w zasadzie same krasnorosty.
Testów wody niekupiłem. Miałem wcześniej testy paskowe i tamte wyniki było jakie takie. Kiedyś kupię te podstawowe kropelkowe to dodam jakie mam parametry. Na razie trochę mi szkoda kasy.

* Zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-12-18, 16:55 przez P1wel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Fajny busz. Nie za mało tego podłoża?

P1wel

Post autor: P1wel »

Słuszna uwaga, dzięki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”