150L Tanim kosztem, ogólne.

fracassant

150L Tanim kosztem, ogólne.

Post autor: fracassant »

Witam!
To moja pierwsza fotorelacja, proszę o wyrozumiałość :)
Chciałem założyć sobie większe akwarium (pow. 100l) tanim kosztem. Na forum znalazłem stare akwa, które wymieniłem za rybki. i tak się zaczęło..

11.11.2010- start

Zbiornik: 150l 100x35x45
Filtr: pompa aqua-szut 350l/h plus gąbka, za ok tydz 750l/h
Oświetlenie: obecnie brak, jedyne co mam to mała świetlówka
Podłoże: ziemia dla róż pH6,5, żwirek z budowy - kilkakrotnie płukany i zalany wrzątkiem
Ogrzewanie: obecnie nie wymaga
Chemia: Sera aquatan i bio nitrivec, sól akwarystyczna

Wyglądało to tak:
Obrazek

Całość wyczyściłem i pomalowałem na czarno, dodatkowo uszczelniłem silikonem od środka.
Pierwszego dnia po zalaniu:
Obrazek

Dnia następnego:
Obrazek

jak widać jest to stare akwarium, stelaż troche krzywy i pomalowany na szybko, ale planuje go ładnie zakryć. zbiornik stoi w domu rodziców w pustym pokoju, bywam tam tylko co tydz, więc następne fotki przyśle później..
Ostatnio zmieniony 2010-12-08, 10:04 przez fracassant, łącznie zmieniany 6 razy.
- 150 -

Prospero
Administrator

Re: 150L Tanim kosztem, roślinne

Post autor: Prospero »

fracassant pisze: więc następne fotki przyśle później..
A gdzie poprzednie?

fracassant

kurna nie wiem, wstawiam i nie widac ;/ przeciez biore img i adres i powinno byc ;/
- 150 -

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Poprawiłem Ci jedno zdjęcie.
Wklejasz link do strony ze zdjęciem a powinienes link BEZPOŚREDNI

Jeśli byś przeczytał instrukcję nie miałbys problemów http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=229
Obrazek

fracassant

jestem noobem :) teraz juz wiem :)
- 150 -

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

no git ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Nie bardzo póki co jest o czym pisać.
Choć podziwiam Twoje zaufanie do tego akwarium. Moim zdaniem jak dojdzie do wycieku więcej zapłacisz za przełożenie parkietu niż za nowe akwarium ;) Ja tam bym nie ryzykował.

Kiedyś usłyszałem od szklarza, że dla własnego bezpieczeństwa warto zmienić akwarium co ok 10 lat. Po tym okresie silikon mocno się starzeje i staję się mniej elastyczny. Nie powiedziane, że akwarium od razu się rozszczelni, ale lepiej dmuchać na zimne ;) Zwłaszcza, że akwaria teraz kosztują stosunkowo niewiele. A dzieląc to na 10 lat wychodzi śmiesznie tanio.
Pozdrawiam
Piotr

fracassant

co tydz będę umieszczał nowe informacje, wiem teraz tylko zbiornik z woda, ale od czegoś trzeba zacząć :) uszczelniłem je od środka silikonem kilka dni przed zalaniem i nic nie cieknie jak dotąd :) co do ceny- stosunkowo niewiele ponad 100zl ;p
- 150 -

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

No tanio przez 10 lat na nowsze szkło być chyba odłożył to 100zł....
Też bym nie ryzykował, no ale jak uszczelniłeś ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

o do ceny- stosunkowo niewiele ponad 100zl ;p
Do tego silikon 20 i już mamy 120 zł. Za nowy zbiornik o podobnej wielkości myślę, że zapłaciłbyś ze 140 zł. Fakt dochodzi jeszcze kwestia stelaża, który tutaj już masz.

No nic zobaczymy co z tego wyjdzie. Obyś nigdy nie napisał, że zbiornik nie istnieje i szukasz dobrego parkieciarza ;)
Pozdrawiam
Piotr

king
Kontakt:

Post autor: king »

zajebiste to akwarium miałem takie przedszkolu i podstawówce:) Z tym że moje było klejone kitem:) czad klimat retro wypasione:) Nie wiem jak wam ale mi się podoba sam zrobię sobie cos takiego jak pobuduję w końcu dom to zrobię sobie ramowe ale 3 000-6 000l projekt już jest w głowie marzy mi się stado 50 altumów, a w takim akwa będą się czuły jak w niebie:)

fracassant

co do ceny- stosunkowo niewiele ponad 100zl ;p - chodzilo mi o akwa ze sklepu :)
140zl nowy zbiornik - jak do tej pory wydalem na to ok 50zl :) silikon i inne rzeczy mam w domu, bo czesto sie uzywa. a myslac tak: no to kupie akwa bo w maire tanie sa, moze nowa pokrywe bo tez nie droga, jakis stolik pod to, zwirek tez kupie bo co to 2zl za 1kg, podloze tez tanie ok 30zl, itd... to zaraz bede mial wydane prawie 500zl ;/ a nawet jesli mialby wystapic przeciek( w co watpie ) to chyba na raz 150l sie nie wyleje :) poza tym tam gdzie stoi akwa codziennie kilka razy jest zagladane.
btw raz rozwalilem pelne akwa 60l i parkiet sluzy do dzisiaj :)
- 150 -

chwialek

Post autor: chwialek »

Pomiędzy stelażem a akwarium to jakieś podkładki?
Nie obawiasz się o naprężenia powstałe właśnie w tych miejscach?

fracassant

jeśli szyba nie pęka, metalowy profil tym bardziej :) jest lekka szczelina, ale postanowiłem zostawić to aż się wszystko ustabilizuje, muszę zobaczyć jak to będzie teraz wyglądać i podłoże coś odpowiedniego ;p bez akwa stelaż łatwo się poddawał i stał prosto, ale w całości nie dało się tego wyrównać, a przerabiać nie chciało mi się już, bo za dużo roboty ze spawaniem ;p a jeśli chodzi o poziom to zbiornik stoi równo i nie powinno być kłopotów, a o wytrzymałość się nie martwię ;p
Z tym że moje było klejone kitem:)
ten zbiornik też, tylko że dodałem wszędzie silikon
- 150 -

fracassant

Witam ponownie!
w ten week dodałem trochę roślinek z mojej 60-tki i wrzuciłem rybki. zrobiłem także tło, które znajduje się za tylną szyba. dodalem grzalke(temp 24), kardynałki lobia chłodną wodę, były w takim akwa, ale myślę że teraz w cieplejszej może się zaczyna "brać".
Do roślin stosuje nawoz kupiony na allegro, fe i k2so4. sprawdzilem to w mojej 60-tce i rośliny rosną lepiej niż na sera florena, wiele lepiej się rozwijają dzisiaj niż wcześniej, a polysperma rośnie jak szalona :)

Obsada:
-5x kardynalek gold
-2x kosiarka
-2x kirys pstry
-2x glonojadki
-gupik, kolega mi podarowal :)
z roślin
- polysperma
- kryptokoryna
- 2 male kabomby
i jakas roslinka ktorej nazwy nie znam :)

i tutaj proszę o pomoc: mam małą wiedzę na temat roślin i chętnie kupie jakaś dobra książkę w tej tematyce. znacie jakiś dobry tytuł dostępny w sklepie?

oto moje tło:

Obrazek

a tak wygląda obecnie zbiornik:
Obrazek

jak widać nie przecieka i bardzo się z tego ciesze :)
filtr nowy będzie dopiero za tydz. za mało światła trochę, ale blisko jest okno i w dzień dość jasno. Mam już w głowie projekt pokrywy z oświetleniem, ale to już droższa inwestycja i muszę z tym poczekać.
- 150 -

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”