128L - BN/T - Matrixowo

Matrixowo

128L - BN/T - Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

Akwarium:

Wymiary 80 x 40 x 40cm 128l (ok 100l netto).

OŚWIETLENIE:

1x świetlówki Philips 865/24W,
1x Grolux 24W
1x Aquastar 24W
+Odbłyśniki
Czas oświetlania 10h (13 - 23).

NAWOŻENIE:

KNO3, KH2PO4, MgSO4 - sole
Micro Intermagu
Podmiany ok 50% raz w tygodniu + metoda EI
CO2:
Butla wysokociśnieniowa 3,5kg.
rozpuszczanie poprzez Reactor 1000 AquaMedic'a
PH sterowane komputer wraz z CO2

ADA Green Grain,
ADA Phyton-Git,
ADA Green Bacter

PODŁOŻE:

ADA Amazonia I - 18L
ADA Bacter 100
ADA Penac P
ADA Penac W
ADA Clear Super
ADA Tourmaline BC

WODA:

Aktualnie w dochodzeniu do siebie, z powodu częstych podmian na początku oraz braku ryb wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie. Orientacyjnie aktualnie:
pH 5,9
kH 3,0
GH 4,0
Fe ??
NO3 20-40
PO4 0,0 ale uzupełniam szybko o co najmniej 1ppm

FILTRACJA:

Eheim 2224 EHFISUBSTRAT pro+gąbki + ADA Bacter Ball
Eheim 2026 EHFISUBSTRAT+EHFIMECH +gąbki + ADA Bacter Ball

FLORA:

Microsorum Minor
Glossostigma Elatinoides
Eleocharis Acicularis
Eleocharis Vivipara
Blyxa japonica,
Hemianthus micranthemoides

FAUNA:

Crossocheilus siamensis - kosiarka x5
Paracheirodon simulans - Neon Zielony x 30
Otocinclus affinis - Otosek x9
Nannostomus beckfordi - Drobnoustek Beckforda x 10!!!!! wrrrr
Corydoras panda - Kirysek panda x5 do wydania
pseudomugil furcatus x7 ryba Kinga do oddania, ale chyba pójdą na karmę :)
Krewetka Amano x10
Krewetka Red cherry x???
Krewetka Babaulti x ???

INNE:

Ogólnie akwarium jest w trakcie startowania, aktualnie ma 3 dni. Czas na zarośnięcie oraz doprowadzenie go do pięknego stanu. Woda nie jest jeszcze klarowna, ale mam nadzieję, że szybko się z tym uporam. Ryby muszę wpuścić w weekend bo się męczą w akwarium 45L przy takiej dużej obsadzie.

Proszę o propozycje nazwy tego aranżu, bo ja mam pustkę w głowie :)

Oraz o opinie.

Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 22:13 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

carl

Post autor: carl »

Zajefajnie wygląda na żywo jak flora podrosnie i fauna bedzie bedzie miodzio;p

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Piękne to mikrozorium! Nazwę sam prędzej czy później wymyślisz. Kosiarki z czasem zrobią się za duże, glonów raczej nie będziesz już miał więc po co one? Chyba nie dla ozdoby?

Matrixowo

fajne kosiarki są :) ale zanim one urosną to jak znam życie wyskoczą :) już 3 mi wcześniej wyskoczyły

Zobaczę może się je za jakiś czas komuś odda. Na tą chwilę jeszcze je potrzymam.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Piękny korzeń z microzorium. A na lewą stronę coś planujesz jeszcze z roślin?.Ja bym się nie odważyła wpuścić kosiarek do akwarium otwartego, szkoda rybek :-).

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Mam w swoim od kilku miesięcy 3 szt. ( były 4 z czego jedna wyskoczyła pierwszego dnia ) - więc nie jest tak źle.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

mi 3 wyskoczyły w pierwszych tygodniach jak je wpuściłem, miałem wówczas tylko 3 i wszystkie wyskoczyły. Później do walki z glonami kupiłem kolejne 5 i odpukać jeszcze się trzymają. Zobaczę jak długo. fakt szkoda, ale pomagają w walce z glonami.

Na lewą stronę na dzień dzisiejszy nic nie planuję, jedynie duzy heniek musi mi się ładnie rozrosnąć, jak się akwarium ustabilizuje to mocno go przytnę, bo teraz już jest za duży z lekka. Ale po przesadzaniu nie chcę go ciąć za szybko.

No i dzięki za miłe opinie o microsorum :D

Awatar użytkownika
Zafira

imrasil pisze:Mam w swoim od kilku miesięcy 3 szt. ( były 4 z czego jedna wyskoczyła pierwszego dnia ) - więc nie jest tak źle.
Też mam od kilku miesięcy kosiarki,ale w akwarium z pokrywą.Nie stosuję takiego przelicznika i nie wyciągam średniej.Każde stworzonko jest dla mnie cenne :-).

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Nie traktuję ich jak plastikowych dekoracji .... źle mnie zrozumiałaś.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Zafira

imrasil pisze:Nie traktuję ich jak plastikowych dekoracji .... źle mnie zrozumiałaś.
Domyślam się, że tak ich nie traktujesz :lol:.
Ja po prostu nie chciałabym oglądać ani jednej martwej rybki na dywanie, wolę spać spokojnie i nie zastanawiać się czy wyskoczy jakaś czy nie. Jestem kobitką i trochę emocjonalnie do tego podchodzę :-).

Matrixowo

hehe teraz mnie naszła śmieszna nazwa aranżu nawiązując do rozmowy o kosiarkach :) "Kosiarkowe Pole" :D

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ja się dziwię po co ludzie trzymają te ryby. Piękna ta ryba nie jest, mała też nie, dodatkowo musi mieć stadko koleżanek. Skacze, na inwazję glonów nie pomoże wcale. Nie wiem czemu wszyscy nie dość, że mają akwaria w podobnym stylu "nature", który odbiega od natury bardzo, to jeszcze wszędzie obsada musi mieć kosiarki, otoski i neony.
Ja bym na Twoim miejscu szedł dalej w te drobnoustki i zainteresował się ukośnikami, stojaczkami i innymi tego typu rybami. Na pewno będzie to ciekawsze niż kolejne takie samo akwarium "nature".

Awatar użytkownika
Zafira

Matrixowo pisze:hehe teraz mnie naszła śmieszna nazwa aranżu nawiązując do rozmowy o kosiarkach :) "Kosiarkowe Pole" :D
No widzisz..i już masz tytuł hehe :-).
Gdzie kupiłeś mikro Intermagu? i jakiej wody używasz do podmian? ;-) .
A tak w ogóle to witaj w klubie akwarystów,nawożących metodą EI ;-).
Edit...Masz rację Kubiszon,co do kosiarek.Mnie akurat podobaja się te rybki,ale rzeczywiście rosną duże,są stadne i do akwarium otwartego się nie nadają,przez swoją"skoczność".A do tego rzeczywiście mam takie samo zdanie,że na glony najlepiej pomaga wiedza, nie żadne ryby hehe. Może coś tam skubną, ale wiele osób się łudzi, że one są w stanie się pozbyć glonów ;-).
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 12:20 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.

Matrixowo

Kosiarki miałem na walkę z glonami, wiadomo nie wytępią one wszystkiego. Neony już czarne się pozbyłem. Czekam jak king weźmie swoje ryby lub oddam je komuś na karmę dla większych ryb. Myślałem już nad stojaczkami, ale nigdzie ich nie ma w tym problem. Drobnoustki fajne ale nie te które chciałem mieć. Kirysów nie będę miał, staram się wydać bo nie chcę aby wykopały mi glośkę.

Też uważam, że neony są nudne jak flaki z olejem, ale wiesz jak je brałem to byłem w ogóle niedoświadczony itp. Teraz już trochę lepiej jest wiec coś się pomyśli.

A kosiarki są w miarę fajne :D fakt rosną duże :D

Zafira:

Micro i macro kupuję w Akwanawozy, wodę leję RO:kran 1:1

A jeśli chodzi o EI to jestem z tej metody zadowolony :)

Awatar użytkownika
Zafira

Matrixowo,ja też kupuję w tym sklepie,ale makro robię sama.Mikro od nich kupuję gotowe,to które poleca Spider.Nie wiedziałam,że oni mają mikro z Intermagu.A zapytałam na przyszłość,bo zamierzam za jakiś czas wypróbować to mikro ;-).

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”