100 l [ogólne] bałagan i nauka - Agunia05

Agunia05

100 l [ogólne] bałagan i nauka - Agunia05

Post autor: Agunia05 »

Tak było w maju: (Przenoszę z pierwszego forum)
Jak niektórzy wiedzą zaczęłam od 40l 3miesiące temu... to był błąd - trzeba było od razu 100 :oops: Mądry polak po szkodzie :(
Technicznie niewiele umiem powiedzieć - jeśli ktoś bardzo będzie się upierał pospisuję dane ze sprzętu
Zasypanie kamyczkami:
Obrazek
Do tego woda, roślinki (przeniesione z 1wszego akwa) mały filtr (był podłączony długo w 1-wszym i przeniesiony bez mycia)
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:04 przez Agunia05, łącznie zmieniany 4 razy.

Agunia05

A tak wygląda po wpuszczeniu rybek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Starałam się ze wszystkich sił zrobić wszystko "tak jak należy" i mam nadzieje że niewiele popełniłam błędów
Lokatorzy akwarium to
5x Gupiki pawie oko i weloniaste
2x molinezje
2x mieczyki
2x brzanki
2x żałobniczki
2x kiriski
2x kosiarki
3x glonojady
1 welon

Już dziś wiem że błędem były brzanki - ale są i nie są agresywne, welonek choć ładny to śmieciarz i mam nadzieję że w dużym akwarium to będzie mniej odczuwalne
Po niedzieli mam zamiar dokupić jakichś roślinek - nie wiem co ale jak dla mnie jest "łyso" i chciałabym by było tak ładnie i zielono - może i coś czerwonego?) Ale tak jak napisałam - po niedzieli dopiero

Agunia05

A tak wygląda teraz:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czekam aż roślinki odżyją, rozmazanych paluchów nie mam już sił szorować bo musiałabym to robić co dzieciaki podchodzą do szyby :/ Została mi do oklejenia pokrywa i pamiętam o tym tylko mam lenia...

5x Gupiki pawie oko i weloniaste + 8innych i 2 maluchy
2x molinezje
2x mieczyki "hitlerki" + 4weloniaste
2x kiriski
2x kosiarki
5x glonojady

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Wygląda o wiele lepiej niż na początku, ale mimo wszystko miałbym kilka uwag. Roślinki owszem rozrosną się ale sadząc je chyba nie brałaś pod uwagę rozkładu planu roślin. O wiele lepiej wygląda jak rośliny są sadzone w 3 planach i nie sadzenie np. 10 gatunków po jednym krzaczku tylko ograniczenie się do 4-5 sadzonych w większych kępach.
Podłoże... pomieszany czarny i jasny żwir/kamyki nie wyglądają najlepiej wg mnie.
Lewa strona przy filtrze bardzo pusta nie wiem czy coś tam rośnie wokół niego bo na zdjęciach niezbyt wyraźnie widać.
Zamek... już omawialiśmy podobną sytuację u jednego kolegi i z tego co pamiętam korzystając z naszych rad wyciągnął go, Tobie też bym polecał. Pomijając to, że to żaden naturalny element podwodnego świata, to wcale nie dodaje uroku. Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich zamków czy ceramicznych ubotów.
Co do obsady to Ci dużo nie powiem bo nie znam się na tym za bardzo ale nie wiem czy 5 glonojadów (zbrojników) to szczęśliwa liczba w 100L, zauważyłem na zdjęciu też żałobniczkę (brakuje jej w "wykazie" zwierząt. To są rybki stadne więc lepiej je trzymać w małym stadku. Pomyśl z czasem nad zmianą obsady z żyworodków na składające ikrę.
Kostka napowietrzająca... nie wiem czy dana dla urody czy w celu napowietrzenia wody. Jeśli dla urody to średnio to wyszło zwłaszcza dlatego że z filtra wylatuje już duży strumień powietrza. Dokładając kamień napow. dużo to Ci nie da bo powietrze nie zdąży rozpuścić się w wodzie i ucieka na powierzchnię i tam wzruszając powierzchnię wody dopiero ją natlenia.
Widzę, że masz naklejany term. Jak masz to wsadź jakiś inny szklany i sprawdź, czy wskazania się zgadzają. Kiedyś miałem taki i zawyżał mi temp. o 4*C.

Ogólnie akwa. przyjemna zwłaszcza na 1-wszym zdjęciu w ostatnim poście. Troszkę kosmetyki na naprawdę będzie ładnie ;-)

To chyba na tyle na chwilę obecną ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-07-18, 12:19 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Musisz pomyśleć nad obsadą, niestety dalej jest moim zdaniem fatalna, rybki się meczą.

2x mieczyki "hitlerki" + 4weloniaste - moim zdaniem za dużo, mieczyki są dość sporymi rybkami, do tego szybko się rozmnażają

2x kiriski - rybki stadne, dokup kilka sztuk

2x kosiarki - rybki stadne lepiej trzymać kilka sztuk, ale akwarium za małe na nie niestety

5x glonojady - tak jak napisał cmepro, mim zdaniem za dużo na takie akwarium, jak chcesz mieć dużo czyścicieli to zamień "glonki" na otoski

Żałobniczce dokup towarzystwo albo oddaj

Co do wystroju to akwarium ma się Tobie podobać przedewszystkim :) Możesz ewentualnie pomyśleć o roślinności. Dodać coś :poukładać" jak napisał cmepro, ale niekoniecznie "dzikie" zbiorniki też mają swój urok.

Na pocieszenie napiszę, że widać wyraźne postępy ;)

Agunia05

:) i na to liczyłam - szczere komentarze a nie "słodzenie"
Tu mi się wkradł błąd:
2x molinezje
2x kiriski
2x kosiarki kosiarek nie ma są żałobniczki
5x glonojady

Co do glonojadów - były 3 ale jak rozdzielałam akwa (wywalałam oddane już rybki z dużego zbiornika ) wsadziłam do małego 2 glonki i już zostały...
Piszesz że mieczyki się szybko mnożą - tak jak pisałam wcześniej mam komu oddać małe więc to nie problem :)

Zamek - błagał mnie o niego syn (to jego rybcie jego akwarium i jego zamek) i póki nie zrobię kokosa to on będzie (nie uśmiecha mi się płacić 25zł za kawałek kokosa zrobionego i jak tylko będę o nim pamiętała w markecie to kupię i zrobię)

Żwirek może moje spostrzeganie piękna i estetyki jest inne ale taki właśnie mieszany mi się podobał i taki chciałam. Wiem że on sie jeszcze wymiesza ale wolę zostawić taki niż mieć tylko czarny/biały (o kolorowym już w ogóle nie ma mowy;) )
Przy filtrze nie ma nic - spowodowane jest to 2 rzeczami - poprzedni filtr nie miał mocowania na przyssaki i wisiał na druciku stojąc na szklanym "pudełku" często jednak sie zsuwał i dewastował otoczenie. Teraz mam zamiar dosypać kamoli i zasłonić gąbkę zieleniną ale tu mam problem bo nie wiem jaką - poza tym usłyszałam że mam za słabe oświetlenie (1x jarzeniówka 18w philips coś z 8xx - nie pamiętam a nie chcę obudowy zdejmować by poczytać) - ale ten problem niestety zostawiam do września (kasa)
Termometr przez 2 miesiące były obok siebie 2 - rtęciowy i ten nie ma odchyleń i spokojnie mogłam wyjąć tamten tak samo jak i grzałkę która od kiedy w pokoju jest więcej niż 20st nie była włączana
Kostka napow. Mówiono mi że przy takim zbiorniku (dużym) i roślinach nawet gdy ta jest tylko 1 to musi być... i dlatego kupiłam. Filtr da sie ustawić na mniejsze bąbelki ale wg moich obserwacji innych akwarii jest nawet i mocniejszy strumień

Do września będzie tak jak jest ale jak tylko "wpadnie luźna kasa" chcę dokupić zieleni i coś porozsadzać powsadzać itd Tylko że też obawiam sie by znów nie rozpanoszył mi się glon bo już 1 inwazie miałam i skończyło sie myciem całego akwarium ze wszystkim a część roślin poszła w śmieci :( - na szczęście małego

Agunia05

Ps Próbowałam sadzić "trawę" ale niestety nie utrzymała się, część roślin ma stan opłakany bo inwazji kosiarek z jednej został tylko korzeń który jest "gdzieś" wsadzony - może "odbije" i puści listki...

lukasses

Post autor: lukasses »

Hmm zbiornik nawet ladny. Zamek out... Poczekajmy az sie rozrosnie ale przy tym oswietleniu to bym na to nie liczyl. Od wrzesnia sie wez za rosninki z nowym oswietleniem teraz bym sobie dal spokoj na Twoim miejscu szkoda kasy na rosliny.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Dużo ogólnie tego, żeby komentować, fajnie że wiesz co jest do poprawienia i że zdajesz sobie z tego sprawę, to już połowa sukcesu.
Agunia05 pisze:1x jarzeniówka 18w philips coś z 8xx
Agunia05 pisze:może "odbije" i puści listki...
Pesymistą nie jestem ale nie liczyłbym na zbyt wiele. Są rośliny, które nie wymagają dużo światła ale 0,18W/L... to raczej kiepściutko, ale jak pisałem wcześniej, dobrze że wiesz że to za mało i wymaga poprawy. Dla porównania ja w swoim krewetkarium mam 0,75W/L może i ciut za dużo dla mchów, ale dzięki odpowiedniemu czasowi naświetlania nie mam problemów z glonami.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Agunia05 pisze:Tu mi się wkradł błąd:
2x molinezje
2x kiriski
2x kosiarki kosiarek nie ma są żałobniczki
Ps Próbowałam sadzić "trawę" ale niestety nie utrzymała się, część roślin ma stan opłakany bo inwazji kosiarek z jednej został tylko korzeń który jest "gdzieś" wsadzony - może "odbije" i puści listki...

Sorki za źle "złożony" post!!Tylko moje pytanie,czy tam w końcu są te kosiarki czy nie!!
Ostatnio zmieniony 2008-07-18, 21:51 przez Tamcia, łącznie zmieniany 1 raz.

Tamcia

A tak pomijając wszystko(moje zrzędzenie również he he) to między pierwszymi fotkami akwarium a drugimi jest widoczny duży postęp.Oby tak dalej!!
Popraw to co Ci przeszkadza i napewno będzie super!!
PS.Dorzuć świetlówki,bo jakby nie patrzeć roślinki mają teraz ciężkie warunki... :roll:

Agunia05

Tamcia pisze: Sorki za źle "złożony" post!!Tylko moje pytanie,czy tam w końcu są te kosiarki czy nie!!
Nie kosiarek nie ma od kilku dni, najpierw wyeksmitowałam je do 2 zbiornika a następnie do 2 właściciela :)
Z oświetleniem nie mam innego wyjścia jak czekać - sama nie poskładam z części a nie znam nikogo kto by pozbywał się takiego oświetlenia. Planuję kupić w Nomi całą lampę jarzeniową i zmienić tylko "żarówkę" czy to sie tak uda nie wiem, może jeszcze n a giełdzie popatrzę nawet za starymi tymi urządzeniami (chodzi mi o tą "prowadnicę" do której jest wsadzony ten starter itd) niestety o tyle co mogę biegać z wiertarką i młotkiem to ze sprawami prądowymi jestem i laik i tchórz

Tamcia

W kwestii oświetlenia,szybkiego i prostego moim zdaniem to wysłałam podpowiedź na pw.Chodzi o wykorzystanie układu z żarówki energooszczędnej...U mnie sprawdzone-działa!!
W kwestii Twojego akwarium przyczepiłabym się jeszcze do obsady,ale już chyba wiesz co i jak :mrgreen:

Agunia05

Tomcia nad oświetleniem myślę intensywnie :) Twoje rozwiązanie wydaje się super ale myślę też o czymś takim
Obrazek
z podmianką żarówki na "lepszą" Ewentualnie wykorzystanie elektroniki z takiego czegoś (mam małe - około 50cm) i podłączenie pod nie porządnej żarówki. Ale tak jak napisałam muszę to z wielu powodów zostawić do września - dzieciaczki wrócą do szkoły/przedszkola w domu będzie wiecej spokoju a i kasa na to będzie bo póki co mam limit na zwierzynę max 50zł miesięcznie a powoli przekraczam tą kwotę (mamy jeszcze psa i kota które rozpieszczam)

lukasses

Post autor: lukasses »

Zarówka energoosczedna rozkrecic wziasc elektryke z niej i zamontowac. Sam tak robilem i dziala pieknie :D Gdzies tam w necie byl temacik z tym i pieknie wszystko opisane polecam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”