128L - 80x40x40 - projekt

ODPOWIEDZ
Matrixowo

128L - 80x40x40 - projekt

Post autor: Matrixowo »

Witam

Oto przedstawiam start mojego projektu. Na bieżąco będę aktualizował fotki co się dzieje z nim itp.

Wszystkie fotki po kolei można oglądać pod tym linkiem: http://matrixowo.neostrada.pl/

A teraz po kolei. Na pierwszej fotce samo akwarium 80x40x40 OptiWhite full. zamówione u szklarza w Łodzi. Widać rurki od filtra i od CO2, wszystko zamontowane na próbę itp.
Kamienie kupione dzisiaj w Kakadu. Lampa 4x24 firmy Lumina symbol 424, a w niej 1x grolux, 2 x Philips 865, 1x aquastar.
Obrazek

Na drugiej fotce widać umieszczoną butlę CO2 3,5kg wraz z osprzętem zakupionym na allegro :D trochę lipny jeśli chodzi o ustawienie 1b/s ale jakoś się pomęczę aby było ok. nie wiem czy zaworek precyzyjny nie jest jakiś wadliwy albo po prostu to taka lipa:D
Oraz widać filtr Eheim 2224. zobaczymy jak to będzie działało po starcie.
Obrazek

Ostatnia 3 fotka przedstawia całą moją ścianę przeznaczoną na akwarium. proszę o komentarze, czy podoba się :D :P
Obrazek

Poproszę o jakieś pomysły co do aranżu. W wannie moczą się dwa korzenie. Jednen Red Moor Wood oraz jeden z Równej typu jakiś taki dziwny z buku czy jakoś tak podobno. Z lekka farbuje wodę :D

Pozdrawiam.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

miejsce fajne ale to już trzeba było postawić baniak od sciany do ściany :)

Tak myslałęm że skleją to czarnym sylikonem, moim zdaniem wielki minus przy OW.

Jezeli masz plastikowy zaworek precyzyjny taki czarny to fakt to jest lipa :P

Matrixowo

zaworek taki jak na zdjęciu poniżej
Obrazek

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Z tego co czytałem na forach zaworki Camozzi są OK.

Co do miejsca na baniak - zapowiada się ciekawie. Tylko osobiście wstawiłbym większy :-D

P.S. Ile zapłaciłeś za akwa ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

no camozzi są ok wiec w końcu dojdziesz do wprawy w ustawianiu i nie bedziesz miał z tym problemu :)

Matrixowo

no dzięki. wczoraj tak się bawiłem tymi zaworkami redukrtorem itp. i można powiedzieć, że praktycznie już mam ustawione 1b/s.

Co do miejsca, to cieszę się, że się podoba, a co do większego akwarium to nie chciałem na start większego, poza tym, komoda by nie wytrzymała większego ciężaru. Co jak co, na tą chwilę wystarczy.

Akwarium kosztowało mnie 320zł, jedynie spodnia szyba nie jest z OW ale ona tam w ogóle nie musi taka być, nawet blacha była by dobra :)))) :PPP

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Matrixowo pisze:Akwarium kosztowało mnie 320zł, jedynie spodnia szyba nie jest z OW ale ona tam w ogóle nie musi taka być, nawet blacha była by dobra :)))) :PPP
Ja ta bym tylko przód robił z OW, szkoda kasy, ale już po ptokach ...

Matrixowo

szczerze, wcale że nie. Po jakimś czasie zarysuje ci się przednia szyba i co? dupa, to odwracasz akwarium i masz nowe. do tego jednak z bokami z OW też ładniej to wygląda wszystko.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Matrixowo pisze:do tego jednak z bokami z OW też ładniej to wygląda wszystko.
ja ma boki zabudowa tłem strukturalnym od wewnątrz więc i tak nic nie widać :-P

Matrixowo

jeśli w ten sposób to oczywiście, szkoda pieniędzy. ja mam wszystkie strony widoczne tak więc w moim przypadku jak najbardziej 4xOW

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
no coz, faktycznie szkoda ze klejona czarnym silikonem napewno ladniej by sie prezentowalo bezbarwnym
Lampa pierwsza liga ... taka cienkiutka i fajniutka :)
zaworek bardzo dobry, ot poprostu musisz sie nauczyc to obslugiwac
kamyczki jak widze Light Pagoda aquaartu, ciekaw jestem czy nie maja wplywu na parametry wody
innymi slowy zapowiada sie ciekawie, teraz zostaje ulozenie cos ciekawego z kamieni

EDIT:
w tym numerze aquajurnalu pokazywali jak aranzowac male zbiorniki i wlasnie uzywali tych ( bardzo podobnych ) kamieni
Ostatnio zmieniony 2009-08-14, 09:47 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

a to jakieś pismo jest? czy jakaś strona internetowa? dzisiaj jeszcze zapodam fotki moich dwóch korzeni jakie nabyłem. Co do kamieni nie wiem czy coś robią z wodą czy nie. Kupiłem je w Kakadu, diabelnie drogie to świństwo, 3 kamienie i ważyły ponad 11kg.

Na równiej dużo wszystkiego, jeśli chodzi o rośliny i rybki, można wjechać bez problemu, jedynie co to trzeba kupować większe ilości ryb, tak jak są popakowane. rośliny da się kupić, tylko że większość ich jest z hodowli na wodnych więc bez CO2 mogą być problemy z utrzymaniem ich. ale to ja już nie wiem na 100% :D

Pozdrawiam

Matrixowo

fotki moich dwóch korzeni. jak kupowałem myślałem, że da się zapodać na raz oba, ale po włożeniu do akwarium, muszę chyba zrezygnować z jednego. nie wiem którego, ale bardziej jestem przekonany na zostawienie tego Red moor. Co wy o tym sądzicie? i jak proponujecie skomponować korzeń z kamieniami? myślałem coś o aranżu w kształcie U.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EDIT

Proszę o podpowiedz, który korzeń lepiej się nadaje do tego akwarium?
Ostatnio zmieniony 2009-08-15, 08:22 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

W ramach zabicia czasu i coraz większej chęci wystartowania baniaka zrobiłem dzisiaj pierwszą aranżację na sucho :D mam nadzieję, że się spodoba. oto jej fotki:

podłoże jakie użyłem - JBL Aqua Basic Plus - 5L
Floran - około 10L we wiaderku, trochę mi go jeszcze zostało :D

Obrazek

pierwsza przymiarka

Obrazek

widok z przodu

Obrazek

aranż kamieni

Obrazek

aranż korzenia

Obrazek

widok z boku