[126l] Ogólne

ODPOWIEDZ
MatMat

[126l] Ogólne

Post autor: MatMat »

Witam wszystkich! :-)
Jestem nowy na forum i postanowiłem zaprezentować swoje akwarium. Liczę na wskazówki co do prowadzenia itp. Każda uwaga będzie cenna ;-)
Swoją przygodę z akwarystyką zacząłem dość dawno w wieku 10 lat. Wtedy miałem akwa z 2-3 lata i około 2 lat temu wróciłem do dawnego hobby. Miałem stary baniaczek 54l który rok temu wymieniłem na 126l

Zbiornik ma już ogólnie parę miesięcy. Wymiary 80x35x45

Filtracja: Aquael FZN-3
Pokrywa: Aquael standardowa T8 2x18W (wiem, że mało planuję przerobić na T5)
Temp stała: 25°C
Podłoże: na spodzie gruby żwir na wierzchu 1,5 mm brązowy.

Fauna:
- 5 kirysków pstrych
- glonojad
- 5 miedzików
- Bojownik z 2 dziewczynami (był prawie 2 lata starość go dopadła jak zszedł kobiety przestały jeść i podzieliły jego los :(.
- para zmienniaka plamistego
- parka pielęgnic boliwijskich

Z góry przepraszam za słabe zdjęcie ale nie jestem zbyt dobrym fotografem ale się podszkole :-P

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 18:48 przez MatMat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Mnie trochę kolą w oczy takie fototapety, a tak poza tym to ciężko coś więcej doradzić, bo jak sam stwierdziłeś zdjęcie niezbyt wyraźne :-) Jeśli planujesz zwiększyć oświetlenie to zwiększ też obsadę roślinną, bo nie dasz sobie rady z glonami. Może jakiś filtr biologiczny dokup?

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

"Aquael standardowa T8 2x18W (wiem, że mało planuję przerobić na T5) "
Co znaczy za mało? :D Wszystko zależy od Twoich planów. W jakim kierunku to akwarium ma zdążać. Na zdjęciu kiepsko widać, więc dokładnie nie wiem jakie masz rośliny, ale nie wydaje mi się, żeby zupełnie nie rosły. Limnophila (jesli to limnophila) jedynie wykazuje lekki problem ze światłem bo ma wydłużone międzywęźla. Ale rośnie. Jak chcesz typowy roslinniak z roślinami wymagającymi to faktycznie, przydałoby się trochę więcej światła. Ale np. na mcharium masz rewelacyjne światło :D Tak samo wystarczająco światła na wiele "prostych" roślin.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 19:09 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

MatMat

Zastanawiałem się nad całą niebieską tapetą. Mnie też już ta zaczyna drażnić. Może zdjąć ją w ogóle bo za nią jest biała ściana. Sam nie wiem... W kaskadzie w jednej z przegród jest ceramika. Na szczęście problem z glonami miałem ostatnio chyba jak przenosiłem wszystko z 54 do 126 (czyli z rok temu). Ale po 2 tygodniach wszystko się uspokoiło. Nigdy nie bawiłem się w mchy może warto spróbować. Roślina z problemem to jest limnophila, masz rację pomimo wydłużonych międzywęźli rośnie jak głupia. Duży problem ma za to pogostemon helferi, myślę że do niego dociera troszkę za mało światła... Wysokość 45 cm przy tym oświetleniu to chyba dla niego za mało... :/ zaczął marnieć.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

No, pogostemon może mieć problem.

MatMat

A masz może jakiś pomysł na obsadę której wystarczyłoby takie oświetlenie?

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Hygrophile, rogatek, valisnerie, moczarka, cryptoryny, microsorium wszelakie, anubiasy, mchy też wszelakie. To tylko przykłady. Jedne będa rołsy lepiej drugie gorzej. Ale nie sądze, zeby któras z tych roslin miała totalny kłopot ze wzrostem. Generalnie gorzej z roslinami "czerwonymi". Powinny rosnąć, ale kolorów to rewelacyjnych mieć nie będą. Trawnik? Hmm Też by sie cos znalazło :D

MatMat

Trawnik kusi i to bardzo tylko nie miałem z tym żadnej styczności więc jakieś porady byłyby bardzo przydatne. Np. co, gdzie posadzić, itd. ;-)

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Przy tym swietle powinna poradzić sobie marsilea. U mnie przy 0,7W/L uciekała w krzaki i dopiero tam się rozrastała, natomiast w pełnym świetle wegetowała a nawet zaczęła brązowieć. Choć to pewnie nie tylko od światła jest zależne. Inne rośliny trawnikowe przy tym świetle mogą sobie nie dac rady, albo będą rosnąć wybujałe, w niczym nie przypominając trawnika. Możesz spróbować z sagittaria subulata, ale może być tak, że zamiast mieć 3-4 cm, poleci w górę, aż do tafli wody :-). Generalnie, ładny trawnik to dużo światła i zasobne podłoże. Próbować możesz.

MatMat

Mhm, może w przyszłym tygodniu powalczę z przykrywką i dodam co nie co Watów... :-) Na razie szkoda roślinek... Spróbujemy później. Poszukam aparatu i porobię lepsze zdjęcia to będzie więcej widać... :-D :-D

Awatar użytkownika
lucypper

Post autor: lucypper »

ja mam w takim litrażu 2x35W (grolux i aquastar) i daje rade :)

MatMat

lucypper, przeglądałem dokładnie Twoje akwarium i mam pytanie:
T5 w Twojej pokrywie bez większych przeróbek, to pokrywa aqua-el? chciałbym zrobić tą podmianke tak, żeby jak najmniej ingerować w pokrywę ;-) 70W już by mi w zupełności wystarczyło ;-)
A tak po za to mega podobają mi się Twoje akwaria, jest na czym zawiesić oko ;-)
Ostatnio zmieniony 2014-01-23, 00:08 przez MatMat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lucypper

Post autor: lucypper »

moja pokrywa to diversa. Nie wiem jak wygląda ta aqua-ela. ja wywaliłem zupełnie wszystko co było można (trzeba było odkręcić aż 8 śrubek) i zrobiłem sobie wszystko sam. Może nie wyszło to zbyt pięknie bo to była moja pierwsza tego typu konstrukcja ale najważniejsze ze się sprawdza. A tak to wygląda

Obrazek

Jak będziesz miał problem to chętnie pomogę :)

Co do akwarii to są na tym forum zdecydowanie ładniejsze ale dziękuję za słowa uznania:) Dobre światło i odrobina chęci i Twoje będzie dużo ładniejsze :)

MatMat

Ojj chęci to ja mam. :-P W to że jest dużo ładnych akwarii na forum nie wątpię. :-) jak miałbym jakieś problemy to upomnę się o pomoc ;-) wielkie dzięki :-) a ten zestaw t5 skompletowałeś sam czy kupiłeś gotowy? Może warto dobrać wszystko po kolei? nie wychodzi taniej?

Pozdrawiam

MatMat

Udało się zrobić kilka mam nadzieję lepszych zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ