[180 l ] Rummel - Konrad

ODPOWIEDZ
Konrad

[180 l ] Rummel - Konrad

Post autor: Konrad »

Witam,
zabrałem się by przedstawić swoje akwarium w którym rośnie i żyje wszystko jak chce.

Akwarium to profil 180 l 100x40x50 (takie mi się trafiło za darmo z osprzętem).

Filtr:
TetraTec EX 700, zamiast ceramicznych pierścieni są załadowane 2 koszyki siodełek Berla 15 mm. Deszczownia zanurzona, robi mały prąd i mąci powierzchnię wody)

Ogrzewanie i Oświetlenie:
-grzałka aqua el 200 W.
- 4x21 W 6500K + 2x21 W 6500 K ( na stałe tylko 4x21W, z tym 2x21 miały być wschody i zachody, ale na razie nie ma ;-) )

Podłoże:
- Ziemia z Lasu łagiewnickiego (dobrze wybrane miejsce ;-) ) wymieszana z keramzytem, razem warstwa 4 cm
- Żwir rzeczny o gradacji 3-5 mm zakupiony u kamieniarza w Łagiewnikach.

Korzenie:
- 2 brzozowe korzenie znalezione w lesie, wygotowane i oprawione. (rok pływały w wodzie zanim utonęły)

Flora:
-Nurzaniec ( cholernik rośnie jak dziki)
- Mech jawajski poprzerastany wgłębką
- Hygrofila wielonasienna
- Bakopa drobnolistna
- Jakaś kryptokoryna (przypadkowo zaplątał się listek z korzonkiem jak kupowałem na starcie nurzańca i sobie odżył i rozwinął się)
- Jakiś anubias (historia jak z kryptokoryną)
- Microsorum ptheropus i Windelov
- Żabienica ocelot
- eleocharis accicularis
- Roślina, która pies wie co to, rośnie na pierwszym planie tłumnie o niewielkich listkach. (Obdzieliłem wszystkich znajomych nią już, a hodowana od małego krzaczka który kupiłem do starego akwarium 5 lat temu)

Fauna:
- Z rybkami to bieda: 1 neon innesa, 2 zwinniki jarzeńce, 3 miedziki obrzeżone, 1 kardynałek. Tak mało, ponieważ ze starości już zdychają powoli ( 5 lat od zakupu, a wcale młode nie były wtedy).
- Krewetki Red cherry 15 dużych ( małych nie doliczyłem się jeszcze ile)
- dużo rozdętek i zatoczków
- ostatnio zauważyłem małe helenki ( pewnie z czymś przywędrowały)
- generalnie różne żyjątka u mnie funkcjonują i które po kolei odkrywam, ale nie ich nie wywalam.

No to chyba na tyle. Jak widać pozwalam się rozwijać wszystkiemu co nie szkodzi innym mieszkańcom. Bardziej mi się podoba takie odkrywanie i podglądanie niż starannie wypielęgnowane akwa.

Up. Większe zdjęcie wrzucam. Widać jak krzywo akwarium stoi ;)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-01-27, 22:31 przez Konrad, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”