[150L] - StoneHenk & RazorStone

ODPOWIEDZ
Prospero
Administrator

[150L] - StoneHenk & RazorStone

Post autor: Prospero »

Baniaczek:

- OW 150L (95x40x40)

Światełko:

1 - 39W 6500K
2 - 39W 10000K
3 - 39W 3000K
4 - 39W 6500K

Ogrzewanie:

Pokojowe :mrgreen:

Za oczyszczalnie robi:

- Eheim 2075 jak wróci z serwisu i będzie działać.
- JBL UV-C 9W

Nawożenie:

- butla CO2 4kg + nie wiem co... czas pokaże.
- linia FERKA

Podłoże:

- ADA Amazonia NEW
- podsypana FERKA AquaBase

Dekoracje:

- Jakieś tam kamorki

Flora:

- Brak

Fauna:

- Brak

Do zalania jeszcze długo....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Troszkę skromnie :-?
Ostatnio zmieniony 2014-01-11, 21:51 przez Prospero, łącznie zmieniany 10 razy.

Prospero
Administrator

Czekam na propozycje co dalej? Jakie roślinki tu widzicie itp?

Moja Żonka np. tak jak jest teraz poza inną zielenią widzi na "polance" lotosa tygrysiego... nawet ciekawe ale pasować może średnio :-?
Ostatnio zmieniony 2012-10-04, 21:27 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Re: ! 150L - RockVegas

Post autor: lukaszLDZ »

Prospero pisze:Troszkę skromnie :-?
Jakbys uderzył w samo sedno :-) kamorki jakby ułozone zbyt płasko i bez połączenia kompozycyjnego ze soba, byc moze sa one za małe na ten litraż, nie wiem :-( Ale nie martw sie ja to bym g... z tego ulozyl, wcale nie bylbym lepszy :mrgreen: To trzeba czuc i tyle.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Prawda jest taka,ze i z gowna da sie cos ulepic,tylko trzeba miec pomysl i wizje dalszego rozwoju zbiornika ma zaplanowanej roslinnosci.
Jaki lotos,ludzie.

Instrukcje wczesniej dalem,ale nie trzymanie sie jej dalo taki,a nie inny efekt,trzeba kombinowac dalej ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-10-05, 06:29 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

mc.michu
Kontakt:

Post autor: mc.michu »

A mi się podoba taki artystyczny nieład.

lukaszLDZ

Prospero pisze:Moja Żonka np. tak jak jest teraz poza inną zielenią widzi na "polance" lotosa tygrysiego... nawet ciekawe ale pasować może średnio :-?
Hmm jakby tu powiedzieć, nie ta bajka. Aranżacja na kamieniach więc rosliny raczej takie które nie przytłoczą kamieni, będących tutaj w centrum uwagi ( notabene , przekręć je bardziej w pionie tak myślę). Pomiędzy kamorkami jakiś mały heniek lub parvula, coś co wypełni przestrzeń, pomiędzy głazami i podkreśli je jednoczesnie. Jak byłeś u Łukasza po te kamorki, widziałeś przykład :mrgreen: ja bym się tego trzymał. Wiem łatwo mówic trudniej zrobić :-P
Łukasz

Prospero
Administrator

Ale się pieklicie ;-) to z nudów nawrzucałem tak te kamory a, że jest na sucho to mogę się bawić nić? Zrobiłem wyszło jak wyszło... konstruktywna krytyka mile widziana po to dałem fotki a nie jak już nawtykam roślin i zaleję. Z lotosem był dźołk taki :lol:
lukaszLDZ pisze:byc moze sa one za małe na ten litraż
Ano są... już nie mam więcej podłoża aby coś dalej sypać i chyba kupię kolejny karton... żonka się doczekać baniaka nie może ale ja nie mam czym się pobawić... kamienie są jakie są... ADY mało... no i brak roślin czy też filtra i rurek szklanych ale wczoraj widziałem się akurat z Gosią obiecała, że tym razem nie zapomni :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-10-05, 14:04 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Prospero
Administrator

Obrazek

Obrazek

i...
Obrazek

Podejście nr 2.

Na fotkach wygląda to niestety strasznie płasko bo na żywo jest 10x fajniej.

Być może w tygodniu dorwę jedną lub dwie duże skały jak te na fotkach to jeszcze pokombinuję. Ogólnie na ten baniak 27L podłoża to mało aby poszaleć w z górkami.
Ostatnio zmieniony 2012-10-07, 17:46 przez Prospero, łącznie zmieniany 3 razy.

lukaszLDZ

Nieźle to juz stroi :-)
Prospero pisze:. Ogólnie na ten baniak 27L podłoża to mało aby poszaleć w z górkami.
Nie musisz przecież sypać wszystkiego z ADY, pod spód można dac coś innego, co podniesie w ustalonym miejscu "teren". Widziałem jak ludzie robli "podniesienia" z keramzytu wsypanego z woreczki z siateczki, układali to i na to dopiero iles tam centymetrów własciwego substratu, spróbuj. :-) Może też byc zwykły żwir wsypany z jakieś woreczki, który domyslam sie po to aby nic sie w razie czego nie wydostało na wierzch.
Łukasz

Prospero
Administrator

Łukaszu, gdybym nie podsypał pod tą górkę prawie 10L keramzytu w woreczkach to nigdy bym nie usypał tego wzgórza ;-) z moich 27L ADY.
Ostatnio zmieniony 2012-10-07, 19:46 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Prospero pisze:Łukaszu, gdybym nie podsypał pod tą górkę prawie 10L keramzytu w woreczkach to nigdy bym nie usypał tego wzgórza ;-) z moich 27L ADY.
Aaaa to juz masz :-P widocznie za mało, daj jeszcze w ten sposób podniesiesz jeszcze :mrgreen:
Łukasz

Prospero
Administrator

No więcej to już bez sensu bo substrat zbyt mocno się obsypuje taki spad. Mówię na fotkach tego nie widać.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Porobiles za duze przerwy Piotrek miedzy tymi kamieniami.
Nawet jak planowales tam cos niskiego,to i tak z prostej perspektywy na baniak nie bedzie tego widac.

Daj te 3 kamienie co sa z tylu ku przodowi,tak by prawie stykaly sie z tymi z pierwszego rzedu.

Przestrzen z tylu wowczas wypelnisz lodygowcami.
A posrod zblizonych ku sobie skal niech przewija sie maly geniek,ktory rowniez goscic powinien na polanie z lewej.
Ostatnio zmieniony 2012-10-07, 20:30 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Prospero
Administrator

No dobra, kamorkami jeszcze się pobawimy a teraz radźcie co widzicie tutaj za zioła? Oczywiście klasycznie wyląduje na sporej powierzchni mały Henryk I :D Wiem jedno... ma być raczej delikatnie.

Prospero
Administrator

Temat zamykam z dwóch powodów:

1. Kot narobił zniszczeń w niezalanym akwarium i już mi się odechciało.
2. Brak zalania to skutek braku możliwości zakupu pewnych rzeczy, które to miały trafić do tego baniaka.

Być może pojawią się elementy z tego baniaka na sprzedaż jak ich wcześniej nie wywalę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”