Trochę danych odnośnie zbiornika:
ZBIORNIK:
80x40x40 szkło 8mm (przód OW) 128l
-> Filtracja: Unimax 250
-> Oświetlenie:Pokrywa PCV - T5 2x24W(Philips 865 + Grolux)
-> Podłoże: JBL AquaBasis + żwir kwarcowy(granulacja 2-4mm)
Tak z grubsza. Znacznie dokładniejszy opis zamieszczę już we właściwym temacie za jakiś czas.

Zaczęło się daaawno temu bo 1 maja. Nowy zbiornik stanął na tymczasowym miejscu:

Miesiąc temu po zaopatrzeniu się w solidną szafkę...:

...akwa przyjęło ostateczne położenie:

Wczoraj mój pokój ''zdobił'' zbiornik w takiej postaci oczekując na dzisiejszy poranek:
Widać rośliny pływające w dojrzałej wodzie + dojrzały tymczasowy filtr wewnętrzny.

Kolejne postępy już z dzisiaj:
Wysypanie substratu:

Niestety kuj strzelił kolejne zdjęcie

W tej chwili zbiornik już obsadzony i odpalony. :) Ma już pierwszych mieszkańców - dwa malutkie kreweciątka które przemyciły się wraz z wodą od kolegi ;D
Na razie nic nie pokazuje bo to co jest na chwilę obecną to tzw. aranż roboczy ;)
Staurogyne: :D
Podałem EC i potas. Światło na razie 5 godzin/dobę.
PS. Podroczę się troszke

Niektóre zdjęcia musiałem pousuwać bo nie wiedzieć czemu maksymalna liczba odnośników na tym forum wynosik5 :|
To był stan na kilka dni wstecz. Zgodnie z planem dziś wykonałem pierwsze testy. Wynikami jestem pozytywnie zaskoczony (przynajmniej większością):
O ile dobrze pamiętam:
NO3 - 10-15

GH - 12
KH - 4,5
pH - 7,4

PO4 - 0,1
Fe - 0
Teraz tylko kwestia czy NO3 ma tendencję zwyżkową czy spadkową. Biorąc pod uwagę że od startu minął ledwie tydzień to raczej dopiero rośnie. Za tydzień kolejne testy :)