[128l] Relacja z zakładania

Awatar użytkownika
Spicy99

[128l] Relacja z zakładania

Post autor: Spicy99 »

Po długich i niebezproblemowych przygotowaniach wreszcie mogę ruszyć z koksem.

Trochę danych odnośnie zbiornika:

ZBIORNIK:
80x40x40 szkło 8mm (przód OW) 128l

-> Filtracja: Unimax 250

-> Oświetlenie:Pokrywa PCV - T5 2x24W(Philips 865 + Grolux)
-> Podłoże: JBL AquaBasis + żwir kwarcowy(granulacja 2-4mm)

Tak z grubsza. Znacznie dokładniejszy opis zamieszczę już we właściwym temacie za jakiś czas. :-)

Zaczęło się daaawno temu bo 1 maja. Nowy zbiornik stanął na tymczasowym miejscu:
Obrazek

Miesiąc temu po zaopatrzeniu się w solidną szafkę...:
Obrazek

...akwa przyjęło ostateczne położenie:
Obrazek

Wczoraj mój pokój ''zdobił'' zbiornik w takiej postaci oczekując na dzisiejszy poranek:

Widać rośliny pływające w dojrzałej wodzie + dojrzały tymczasowy filtr wewnętrzny. :-)

Kolejne postępy już z dzisiaj:

Wysypanie substratu:
Obrazek

Niestety kuj strzelił kolejne zdjęcie :evil:
W tej chwili zbiornik już obsadzony i odpalony. :) Ma już pierwszych mieszkańców - dwa malutkie kreweciątka które przemyciły się wraz z wodą od kolegi ;D

Na razie nic nie pokazuje bo to co jest na chwilę obecną to tzw. aranż roboczy ;)
Staurogyne: :D

Podałem EC i potas. Światło na razie 5 godzin/dobę.

PS. Podroczę się troszke :cool:
Obrazek
Niektóre zdjęcia musiałem pousuwać bo nie wiedzieć czemu maksymalna liczba odnośników na tym forum wynosik5 :|

To był stan na kilka dni wstecz. Zgodnie z planem dziś wykonałem pierwsze testy. Wynikami jestem pozytywnie zaskoczony (przynajmniej większością):

O ile dobrze pamiętam:

NO3 - 10-15 Obrazek
GH - 12
KH - 4,5
pH - 7,4 Obrazek
PO4 - 0,1
Fe - 0

Teraz tylko kwestia czy NO3 ma tendencję zwyżkową czy spadkową. Biorąc pod uwagę że od startu minął ledwie tydzień to raczej dopiero rośnie. Za tydzień kolejne testy :)
Ostatnio zmieniony 2013-01-03, 17:23 przez Spicy99, łącznie zmieniany 5 razy.
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

OW ze wzmocnieniami i pokrywą ma sie nijak wg mnie.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

chodysVR6 pisze:OW ze wzmocnieniami i pokrywą ma sie nijak wg mnie.
Bez przesady, nie każdy chce miec zbiornik otwarty, kazdy ma inne priorytety ;-)
Ciekawa fotorelacja, czekam na dalsze fotki i dane odnosnie zbiornika. Zastanawia mnie czym dokonałes pomiaru kh tak dokładnego, masz jakiś przyrząd do tego ciekawy :-P
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nawtykales chaotycznie jakies rosliny,zbiornik z niskim slupem wody,zblurowales,to dodatkowo,tylko pytam po co?
Czy jest,to moze jakis hardscape na swiatowa skale,ze tlumaczy,to taki zabieg? :mrgreen:
Nie umieszczaj miniatur.
Fakt wzmocnienia sa zbedne,tym bardziej jak,to taki maly zbiornik jest.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Lukiki pisze:Fakt wzmocnienia sa zbedne,tym bardziej jak,to taki maly zbiornik jest.
I szkło 8mm ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
Spicy99

lukaszLDZ pisze:
chodysVR6 pisze:OW ze wzmocnieniami i pokrywą ma sie nijak wg mnie.
Bez przesady, nie każdy chce miec zbiornik otwarty, kazdy ma inne priorytety ;-)
Ciekawa fotorelacja, czekam na dalsze fotki i dane odnosnie zbiornika. Zastanawia mnie czym dokonałes pomiaru kh tak dokładnego, masz jakiś przyrząd do tego ciekawy :-P
Dokładnie tak. OW wybrałem ze względu na przejrzystość. Pierdoły typu szlif trapezowy itp. mnie nie kręcą (kwestia gustu naturalnie ;-) )
Nawtykales chaotycznie jakies rosliny
Zapewniam że nie ma tu żadnego chaosu ;) Poza tym pisałem że to na razie ma dojrzewać a nie wyglądać. Z tego względu zdjęcia będą w swoim czasie.
Lukiki pisze:zbiornik z niskim slupem wody,zblurowales,to dodatkowo,tylko pytam po co?
Matko. Niski poziom wody gdyż fota została zrobiona zaraz po sadzeniu roślin (raczej trudno je sadzić mając wodę pod krawędź akwa :-P ). To była ta dojrzała woda ktorą przyniosłem od kumpla. Po wszystkim zbiornik został oczywiście dopelniony świeżą wodą. ;-)
lukaszLDZ pisze:
Lukiki pisze:Fakt wzmocnienia sa zbedne,tym bardziej jak,to taki maly zbiornik jest.
I szkło 8mm ;-)
Zgadza się - są jak najbardziej zbędne. Szkło 8mm i wzmocnienia to siła wyższa (jeden z domowników dostający palpitacji na myśl o tsunami w domu. Żadne tłumaczenia nie pomagały). Zbiornik ma pokrywę więc te wzmocnienia mi ''zwisają''. Ale jest gdzie położyć np. nożyczki :mrgreen:
BTW wzmocnienia zbędne bardziej z uwagi na grubość szkła niż wymiary akwa :)
lukaszLDZ pisze:Zastanawia mnie czym dokonałes pomiaru kh tak dokładnego, masz jakiś przyrząd do tego ciekawy :-P
Pomiaru nie dokonywałem ja. Udałem się do speca po znajomości (nie dotarły do mnie jeszcze testy które zamówiłem :( ) Użyto różnych testów w zależności od rodzaju pomiaru (JBL i Zoolek) nie jestem w stanie powiedzieć czym mierzono KH. 4,5 - taki wynik podał mi kumpel (takie jego zdanie pomijając błąd pomiarowy) Więc załóżmy że KH wynosi 4 - 5 :)
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 15:17 przez Spicy99, łącznie zmieniany 1 raz.
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
www.akwaczest.pl

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:Zastanawia mnie czym dokonałes pomiaru kh tak dokładnego, masz jakiś przyrząd do tego ciekawy :-P
Spicy99 pisze:Użyto różnych testów w zależności od rodzaju pomiaru (JBL i Zoolek) nie jestem w stanie powiedzieć czym mierzono KH. 4,5 - taki wynik podał mi kumpel
Przecież to żadna filozofia, aby testem kropelkowym uzyskać wynik z dokładnością 0,5*n...wystarczy nalać podwójną ilość wody do testów-w stosunku zalecanej przez producenta-i kropelka indykatora zamiast 1*n będzie wynosiła 0,5*n...Proste? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 16:23 przez krzych0062, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

krzych0062 pisze:
lukaszLDZ pisze: Przecież to żadna filozofia, aby testem kropelkowym uzyskać wynik z dokładnością 0,5*n...wystarczy nalać podwójną ilość wody do testów-w stosunku zalecanej przez producenta-i kropelka indykatora zamiast 1*n będzie wynosiła 0,5*n...Proste? :mrgreen:
W sumie fakt :mrgreen: o ile wierzyc testom
Łukasz

Awatar użytkownika
Spicy99

Ok, wstawie jedno zdjęcie. Ale i tak na prawdę nie ma się czym chwalić bo nie mam jeszcze drugiego planu a rośliny nie były jeszcze przycinane tak jak powinny. W każdym razie kilka dni temu rośliny na dobre odbiły.

Obrazek

PS. Wczoraj ku mojemu zdziwieniu po załączeniu się światła w zbiorniku ujrzałem krewetkę hulającą po akwa :o Sądziłem że ona już dawno wyciągnęła nóżki a tu nie dość że still alive to jeszcze znacznie urosła. Ciekawe czym ona się na razie żywi ???
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
www.akwaczest.pl

Awatar użytkownika
Spicy99

Doszło kilka nowych gatunków rośliny :-) Chociaż nie popisałem się z sadzeniem :-D

Zaczyna to jako tako wyglądać chociaż wciąż jeszcze nieco pracy zostało.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mieczyka nie widać - chrapał już pod korzeniem. ;)

Kilka dni temu zwiększyłem cotygodniową dawkę K2SO4. Większej liczbie roślin wyraźnie zaczęło brakować potasu. Teraz jest już lepiej.

Kilka dni temu wykonałem wreszcie test na NO2. Wynik - 0 :)
Ostatnio zmieniony 2012-08-27, 23:26 przez Spicy99, łącznie zmieniany 1 raz.
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
www.akwaczest.pl

lukaszLDZ

Bardzo ładnie to już teraz wygląda, teraz czekać aż zarośnie i nabierze kształtów, ale to wolne pole przed rogatkiem z przodu, to bym czymś zagospodarował.
Łukasz

Awatar użytkownika
Spicy99

To pole przed rogatkiem to celowy element aranżu. Chcę mieć taką niewielką polankę ;) Dojdzie tam jeszcze niewielki rozłożysty korzeń jeśli uda mi się wreszcie takowy wyhaczyć ;-)

Dziś zacząłem podawać KH2PO4 ze względu na widoczny niedobór u zosterifolii. Fosforu wg testów nie mam praktycznie wcale a NO3 Wynosi ledwie 5.
Ostatnio zmieniony 2012-08-28, 13:49 przez Spicy99, łącznie zmieniany 1 raz.
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
www.akwaczest.pl

lukaszLDZ

Rogatek rosnie jednak w zastraszającym tempie i trudno cos z niego ułozyc, moze jakas inna ładniejsza roslinka na 3 plan? ;-) Z parametrami to się nie martw, ten azot na poziomie 5ppm jest oki, jesi tyle podajesz, os dołożą tez ryby :-) , nie trzeba od razu ładowac na pałę 15 i więcej, sam sie o tym niedawno przekonałem na własnej skórze. Lepiej przemysleć i podać troszke mniej i ewentualnie nastepnego dnia skorygowac, niz wlac na maksa. Zmierz jaką masz konsumpcje widze jednak, że zmierza to w dobrym kierunku u Ciebie :-)
Ostatnio zmieniony 2012-08-28, 14:58 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
Spicy99

Rogatka na bank zostawiam. Pasuje mi do kompozycji. Jedyne co to skoryguję jutro jego liczebność podbnie jak polyspermy. Po prostu nie chce aby zabierały papu innym bardziej wymagającym roślinim :-) Co do niskiego NO3 to się nie martwię mimo że to mało patrząc z perspektywy roślin. Ryby mi nie wyprodukują bo na razie mam jednego mieczyka (wciąż czekam aż znajomy pojedzie do hurtowni) Ale niskie azotany mają też i plusy - nie muszę lać tyle fosforu :)
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
www.akwaczest.pl

Awatar użytkownika
Spicy99

Mała aktualka. Tym razem już z obsadą :-D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

babaulti po wylince :D :
Obrazek

Obrazek

Niestety dziś podczas czyszczenia prefiltra znalazłem martwego neona w stanie rozkładu. Musiał się dostać między płaty gąbki a szybę. Po paru godzinach zauważyłem kolejnego - tym razem czerwonego. Na szczęście w porę zareagowałem. Odsunąłem gąbkę od bocznej szyby aby uniknąć podobnych sytuacji.
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
www.akwaczest.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”