[160L][Roślinne] by similek

similek

[160L][Roślinne] by similek

Post autor: similek »

mój nowy baniak 160l (100x40x40)
Obrazek

Obrazek

Podłóże - to co zostało z 900l - na dnie torf włóknisty , przysypany ada amazonia II i przysypany czarnym bazaltem - misz masz , to co miałem w domu.
oświetlenie DIY zrobione z xenonów samochodowych :) - daje dużo fajnego światła ( dwie 30w żarówki daja tyle samo światła co dwa 70w HQi )
rosliny - jakieś tam chwasty:D
obsada - około 150 krewetek white pearl , 25 neonków czerwonych i z 100 czerwonych młodych gupików ( jeszcze nie wybarwione)

WODA :
kranowka + ro ( od czasu do czasu)
FILTRACJA:
eheim 2215
NAWOŻENIE:
profito + pełna gama aqua art
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 12:32 przez similek, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex

Post autor: Hex »

a powiedz mi a raczej napisz ;] jaką barwę ma światełko i jakie koszta takich ;> tak mniej więcej ?? i jak przerobiłeś je na sieciowe ;] zasilanie

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a ja mniej technicznie, możesz dać zdjęcie z poziomu baniaka, tak żebyśmy mogli zobaczyć dokładnie co w wodzie pływa i rośnie :P
Co by tu napisać... :-P

similek

Hex pisze:a powiedz mi a raczej napisz ;] jaką barwę ma światełko i jakie koszta takich ;> tak mniej więcej ?? i jak przerobiłeś je na sieciowe ;] zasilanie
daja białe światło 6000k , są na podłaczone na transformatorze z 230 na 12V plus mostki prostownicze i kondensatory ( bez kondensatorów nie ma szans na zapalenie ) , koszt wykonania tej lampy jest niestety dośc spory , ja miałem te xenony i kilka gratów , ale mniej wiecej:
- xenony 120 zł
- transformator (300W) 130 zł
- dwa mostki prostownicze 14 zł
- dwa kondensatory ( nie pamietam po ile ale z 10 zł)
- rura platikowa ( osłona) 30 zł
- spray do plastiku - do pomalowania rury 20 zł
- dwie oprawki od halogenów 150w - 30 zł
i inne pierdoły , ogolnie taniej wychodzi HQI , ale jak już miałem to to zrobiłem z tego , światło jest ładne i daje rade - no i najwazniejsze przy 60 W zużycia prądu mam tyle światła co przy 140 W z HQI

similek

3runer pisze:a ja mniej technicznie, możesz dać zdjęcie z poziomu baniaka, tak żebyśmy mogli zobaczyć dokładnie co w wodzie pływa i rośnie :P
jutro , dziś już akwa zgasło :) napisał bym co rośnie , ale nie znam wszystkich nazw tego ziela :) na pewno jest cabomba , nadwódka wąskolistna , christmass moss , stringy moss , willow moss , minipelia , kryptokoryna tropica i 5 innych których nazw nie pamiętam:D

Hex

hmm pobór prądu jedynie przemawia za tym ;p ale fakt koszta duże ;/ HQI taniej wychodzi i chyba ku temu będę się skłaniał ;]

similek

Hex pisze:hmm pobór prądu jedynie przemawia za tym ;p ale fakt koszta duże ;/ HQI taniej wychodzi i chyba ku temu będę się skłaniał ;]
w 900 mam HQI :) i też jestem zadowolony , koszta są faktycznie duże - drugi raz już bym tego nie robił :) bo kosztowało mnie to jeszcze 100 wiecej - spaliłem 2 elektroniczne transformatory :D przy próbach podłączenia tego bez kondensatorów.

Hex

similek pisze:bo kosztowało mnie to jeszcze 100 wiecej
??????

similek

Hex pisze:
similek pisze:bo kosztowało mnie to jeszcze 100 wiecej
??????
kosztowało mnie to 100 więcej niż powinno , tak jak napisałem wyżej przy podłączaniu spaliłem 2 elektroniczne transformatory (100w) :) - aż wkoncu kupiłem 300w druciany :) i założyłem kondensatory - teraz wszystko już jest ok , świeci i zapala się bez problemu.

Hex

aha ja jednak zostanę przy HQI tylko nie wiem ilu Watowe ;/ do mojego zbiorniczka.

similek

Hex pisze:aha ja jednak zostanę przy HQI tylko nie wiem ilu Watowe ;/ do mojego zbiorniczka.
jakie duże akwa?

Hex

hmm yba jednak xenonowe oświetlenie będzie ;p bo zna znalazłem a raczej ojciec mój wypatrzył w sellgrosie ;] po skandalicznie niskiej cenie tylko nie wiem jaka barwa ale sprawdzę to jak się wybiorę ;]

a baniaczek to http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=9931 i to do niego muszę dobrać oświetlenie

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Hex pisze:aha ja jednak zostanę przy HQI tylko nie wiem ilu Watowe ;/ do mojego zbiorniczka.
Hex pisze:hmm yba jednak xenonowe oświetlenie będzie ;p bo zna znalazłem a raczej ojciec mój wypatrzył w sellgrosie ;] po skandalicznie niskiej cenie tylko nie wiem jaka barwa ale sprawdzę to jak się wybiorę ;]
Hex, podziwiam Twoją radosną twórczość :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Hex

Ja natomiast podziwiam Twoje wesołe komentarze :-)
Dzisiaj 0:03
Dzisiaj 14:22
taka mała różnica czasowa nie były pisane jeden po drugim w nagłym porywie zmiany zdania tylko po wizycie rodziców w sklepie, bo co w tym dziwnego że ze mieniłem zdanie ze względów finansowych, że po krótkiej rozmowie z ojcem okazało się ze 90% materiałów do zrobienia takiego jak similek, zamiast wydawać powiedzmy 200-300 zł na nowe co w tym dziwnego ??

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Akwarium prezentuje się ciekawie, ciekawe tez rozwiązanie oświetlenia, poczekajmy jednak na rozwoj wydarzeń jak rosliny na to odpowiedza i tak dalej. Swoja droga ciekawy patent na lampe, z czego jest zrobiona rura pcv, Jaka?? jakies szczegóły tej DIY lampy, oprócz kwestii juz poruszonej czyli ksenonoweych lamp :?: ;-)
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”