128L - 80x40x40 - projekt
to mnie ucieszyłeś :)) wsadzona niedawno rotala Idica też całkiem dobrze się ma, chyba się przyjmie. chociaż wyglądała całkiem źle :DDD
Didiplis Diandra jak narazie u niej nie zaobserwowałem lepszej kondycji, chyba nawet troszkę gorzej, bo niektóre listki porobiły się czarne, tam gdzie były połamana i bardziej podniszczone ale chyba tej roślince, trzeba dać więcej czasu
Didiplis Diandra jak narazie u niej nie zaobserwowałem lepszej kondycji, chyba nawet troszkę gorzej, bo niektóre listki porobiły się czarne, tam gdzie były połamana i bardziej podniszczone ale chyba tej roślince, trzeba dać więcej czasu
Jeśli przeszkadza Ci błona b. to są na nią 2 sposoby (ale raczej mało skuteczne) przy podmianie wody możesz ją ściągać wężem albo ręcznikami papierowymi, ale po pewnym czasie potrafi wrócić, u mnie też ją mam, ale nie walczę z nią nie ma sensu pojawia się i znika sama z siebie, do tej pory nie doszedłem od czego się robi ale nie widziałem żeby miało to neg. wpływ na krew. wręcz przeciwnie siedzę sobie na ściankach baniaka i jedzą ją 

[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
osad białkowy zniknie jeśli, jak pisał Przemo spowodujesz stały ruch tafli wody, skieruj wylot filtra, tak aby poruszał powierzchnię wody
Moja była Tanganika -
Z tym bym się troszkę nie zgodził, w 20L wylot mam tak ustawiony że woda w baniaku faluje i błona jest jedyne co się z nią dzieje to to że nie ma postaci skorupy a formę płatków falujących po pow. wody ale skimer mógłby załatwić sprawę, ale sam w sobie ma też minusy potrafi wciągnąć krewetki do filtra.cina pisze:osad białkowy zniknie jeśli, jak pisał Przemo spowodujesz stały ruch tafli wody, skieruj wylot filtra, tak aby poruszał powierzchnię wody
[9L] Korytko: ?
co to prądu wody, to chyba to nic nie da, bo mam od samego początku tak ustawioną rurkę, że jest prąd wody na powierzchni, nie jest nie wiadomo jaki mocny, ale jest taki, że woda na powierzchni dość szybko kręci się z tylu, aby zakręcić i wracać pod filr z przodu akwarium
myślę, że może się pobawię przy spuszczaniu wody i ewentualnie poprzez ręczniki papierowe, a jak to nie pomoże to oleje sprawę jeśli to nie zagraża akwarium.
jeszcze mam pytanie, jakie macie sposoby na łatwe spuszczanie i zalewanie akwarium? bo ja mam z lekka z tym problem jeśli chodzi o nalewanie, bo nie mam jak postawić wiadra, baniaka z wodą aby wężykiem sobie spokojnie leciała do akwarium.
myślę, że może się pobawię przy spuszczaniu wody i ewentualnie poprzez ręczniki papierowe, a jak to nie pomoże to oleje sprawę jeśli to nie zagraża akwarium.
jeszcze mam pytanie, jakie macie sposoby na łatwe spuszczanie i zalewanie akwarium? bo ja mam z lekka z tym problem jeśli chodzi o nalewanie, bo nie mam jak postawić wiadra, baniaka z wodą aby wężykiem sobie spokojnie leciała do akwarium.
Taka błonkę najlepiej usuwa skimmer, u siebie ma filtr kaskadowy ze skimmerem, do kubełka można dokupic np. coś takiego : http://allegro.pl/item711311315_skimmer ... wodny.html
-
-
no ja akurat nie mam problemu z dziećmi więc nie będę miał wody na podłodze. wleję wodę do wiaderek i poczeka 1 dzień przed nalaniem.
Ale muszę sobie takie baniaczki pozałatwiać.
Ale chodzi mi też o info, jakim sposobem przelewacie tą wodę z baniaczków do akwa, bo wężykiem nie bardzo się da jak wiadro stoi na takim samym poziomie jak akwa, a ja kurcze nie mam gdzie tego postawić aby było wyżej.
Może macie jakieś patenty ta takie coś.
Bo zlać z akwa to najmniejszy problem.
Ale muszę sobie takie baniaczki pozałatwiać.
Ale chodzi mi też o info, jakim sposobem przelewacie tą wodę z baniaczków do akwa, bo wężykiem nie bardzo się da jak wiadro stoi na takim samym poziomie jak akwa, a ja kurcze nie mam gdzie tego postawić aby było wyżej.
Może macie jakieś patenty ta takie coś.
Bo zlać z akwa to najmniejszy problem.
-
Patentu nie mam, ale tak sobie kombinuję. Jeśli na wąż nałożysz butelkę, z odciętym denkiem, o takiej średnicy aby filtr wewnetrzny w nia wszedł, i dodatkowo nałozysz rękaw z folii zamykajacy dopływ powietrza (na rękawie np. gumka jedna na wężu druga na filtrze), to wkładając końcówkę węża do wiadra i włączając filtr znajdujący sie w akwa, powinien zaciągnąć wodę z wiadra do akwarium. Może tak trochę chaotycznie ale taki pomysł