[112l] Tardis

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Ogólnie widok miły dla oka, jedynie te glony..I jeszcze te patyki proste bym zamieniła na nieco powyginane,ale to już sprawa gustu :-) .Jakie masz światło i jakie nawożenie stosujesz?, tylko nie pisz jak kiedyś,że potasu 2 ml dziennie :-P .
Ostatnio zmieniony 2013-03-07, 16:03 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.

Hex

Post autor: Hex »

Światło 4x18W musiałem z led zrezygnować bo je rozwaliłem heh ale to inna historia.
1-Spectrum WOJ21508 o barwie 6500k (zwykła świetlówka made i PRC ;/)
2- grolux 8500k
3- aquastar 10000k
4-Spectrum WOJ21508 o barwie 6500k (zwykła świetlówka made i PRC ;/)

Potas wedle zaleceń producenta firma AA, do tego MgSO4, KNO3 i Fe dawek ani stężeń Ci nie podam bo nie pamiętam a karteczki z rozpiską nie mam pod ręką.
Zafira pisze:I jeszcze te patyki proste bym zamieniła na nieco powyginane

Nie stety innych nie miałem podczas zakładania zbiornika

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Jak przyda Ci sie na przyszlosc konstruktywnosc,to napisze,ze:
-zakladajac zbiornik staraj sie miec material w zanadrzu,a nie buduj,tylko z tego co masz pod reka,bo ma to wazne odzwierciedlenie na efekt koncowy
-mierz parametry,by wiedziec jak dobrac dawki nawozow do poszczegolnych warunkow w danym akwarium-nie trzeba spisywac wynikow na kartce,by spamietac chociaz N i P.
-dobieraj obsade na miare mozliwosci technicznych akwarium
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Hex

Lukiki może trochę się źle wyraziłem z tym że innych nie miałem, takie proste miały być od samego początku a nie że nie miałem innych do dyspozycji pod ręką ( chociażby z poprzedniej aranżacji też mogłem wykorzystać ale te mi bardziej pasowały).

Może i masz rację że nie trzeba pisać wyników ale dawki i stężenia można bo mam sklerozę, hehe
Jak przyda Ci sie na przyszlosc konstruktywnosc,to napisze,ze:
Jak mądre rzeczy są to nie wpada nie skorzystać z dobrej podpowiedzi :) a konstruktywna krytyka zawsze się przyda :)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Hex pisze:Światło 4x18W
To jest spore światło, tym bardziej powinieneś posiąść podstawową wiedzę odnośnie nawożenia,aby uniknąć glonów.
Hex pisze:Potas wedle zaleceń producenta firma AA, do tego MgSO4, KNO3 i Fe dawek ani stężeń Ci nie podam bo nie pamiętam a karteczki z rozpiską nie mam pod ręką.
Takiej odpowiedzi się spodziewałam Kuba :-).Czyli w dalszym ciągu nie wiemy prawie nic, oprócz tego,że potas według zaleceń producenta AA.
A fosfor, bo o tym nic nie wspomniałeś?. Ogólnie to trochę dziwne coś to Twoje nawożenie,ale pomóc sobie nie dasz.
A co do stężeń, to nie pytałam o szczegółowe dane z Twojej karteczki,ale przybliżone..oj Kuba...takie dane to każdy akwarysta roślinny zna i do tego nie są potrzebne żadne karteczki, bo z takim podejściem to nigdy nie wyjdziesz z glonów :-) .
Patyki, korzenie, badyle..to sprawa gustu, ja tylko napisałam jakie mnie by tu pasowały,ale Tobie podobały się te i te miałeś, to je wsadziłeś.
Ostatnio zmieniony 2013-03-07, 18:00 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.

Hex

Był kiedyś taki serial animowany " Było sobie życie" i ja teraz mogę powiedzieć tak o swoim akwa ;/ awaria sprzętu filtra i reduktora od CO2 jednocześnie fart nie ;/. Bilans strat 4 z 5 skalarów, 1 bystrzyk poziomkowy, kilka krewetek, i chyba 1 ostek ale o dziwo po wyjęciu był sztywny w sensie martwy i po jakiś hmm dobrych 5 minutach ożył i się trzepotał ?! i do tego całkowicie pusta butla ;/

Reasumują pokuszę się o stwierdzenie nosz kur.... mać ;/ trochę się podłamałem i szkoda ryb ;/

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

Bez obrazy ale ja myślę że Ty Kuba nie jesteś na tyle odpowiedzialny żeby mieć akwarium sorki.
Takie kataklizmy nie stają się od tak-popsuty filtr ,popsuty reduktor ,pusta butla.
Nie no jak dla mnie troche dziwna sprawa.
Nawet gdyby to przez kilka godz. ryby powinny bez najmniejszego problemu poradzić sobie bez większego uszczerbku na zdrowiu.
Ostatnio zmieniony 2013-03-12, 16:13 przez Piopio21, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex

Od tak popoprstu nie ale zdarzyć się może, jest coś takiego jak zdarzenie losowe na które nie mam wpływu. A myślisz że dla mnie nie jest to dziwne że obie te rzeczy nawaliły w tym samym czasie. Trwało to co najmniej całą noc a nie słyszałem i nie zareagowałem bo spałem jak zabity, więc nic nie byłem w stanie zrobić.

Bez obrazy ale wybacz moją nie odpowiedzialność i nie przewidzenie że coś może się zepsuć i być wadliwe.

Hex

Że dawno się nic nie działo nic nie wstawiałem to korzystając z świątecznego oddechu pomału ogarniam zbiornik na chwilę obecną to wygląda tak

Obrazek

Obrazek

Hex

Z dniem 11,04,2013 Tardis został "zniszczony" przez daleków ;p i przestał istnieć. Krok po kroku akwa jest demontowane i przygotowywane jest miejsce dla nowego zbiornika oraz stelaża potrzebnego do przymocowania " ściany" do paludarium. Oferta jak link znajdują się w dziale giełda serdecznie zapraszam i dziękuję wszystkim za miłe słowa bardziej lub mniej konstruktywnej krytyki :)

Zablokowany

Wróć do „100 - 199 litrów”