128L - 80x40x40 - projekt

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Czytając ten wątek i analizując twoje problemy już wiem dlaczego przesiadłem się na Tanganikę. Przypominają mi się czasy kiedy to człowiek kombinował jak tu CO2 załatwić żeby roślinki rosły, ile jakiego nawozu wlać żeby dobrze było, czy światło dobre, itd. Wyliczenia swoją drogą a akwariów żyło swoim życie. I tak czasem glonów nie było a czasem były, przyjąłem że glon też roślina i być musi w akwarium i dałem sobie z nim spokój. Po ponad pół roku wszystko się w miarę uspokoiło i samo nawet dobrze funkcjonowało.
Życzę Ci więcej wytrwałości, bo sama technika cudów nie uczyni. Teorie na temat nawożenia są ogólne, a każdy baniak jest inny i nie da się wszystkiego w 100% przenieść do Twojego baniaka.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

zobaczymy jak to będzie bo dzisiaj po zmierzeniu parametrów wody mam NO3 - 40 ppm PO4 1,2 ppm KH 9 i PH spadło mi do 6,2 i dopiero przy tak niskim PH widać, że CO2 jest dużo i ryby się dziwnie zachowują. na tą chwilę wyłączyłem CO2 do rana i zobaczę co będzie rano. Ogólnie dawki nawozów sporo zwiększone i takimi większymi dawkami będę je zapodawał przez ten tydzień. Zobaczę co się będzie działo. Na tą chwilę nie widać znacznego przyrostu glonów, przynajmniej mam takie wrażenie, a ze stereotypów wychodziłoby, że powinien być ich wysyp. Poczekamy tydzień i się okaże. Jedynie troszkę za dużo CO2 ale to się skoryguje. Teoretycznie powinno być około 150ppm CO2 a przy 100ppm CO2 z kalkulatora nie widać różnicy w zachowaniu ryb. Tak więc te testy są albo tak lipne, że szkoda ich używać, albo kalkulatory są do dupy... Ale obstawiałbym na testy, tylko nie wiadomo które czy na PH czy na KH. Niby za każdym razem tak samo mierzą ale czy są dobrze skalibrowane tego nie mam zielonego pojęcia.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Wydaje mi się, że to złe proporcje azotanów do fosforanów. Tu chyba coś o tym było http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=87

Matrixowo

może i tak, ale akurat na to nie będę patrzył. po prostu zrobię tak aby niczego nie mogło braknąć i się zobaczy jaki będzie tego wynik.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No to będę raczej jeszcze większym sceptykiem. Bo jeśli utrzymywałbyś dobre proporcje to może i coś by z tego wyszło, ale skoro będziesz lał te nawozy ot tak, nie badając poziomów w akwarium i do nich się dostosowując to raczej nic z tego nie będzie. Gdyby takie coś miało zadziałać, od dawna byśmy nie mieli żadnych problemów z glonami w każdym akwarium. No ale zobaczymy, może to wypali :-)

Matrixowo

niby tak, powinna być zachowana jakaś taka równowaga, ale już tyle czytałem o tych stosunkach i innych takich rzeczach, że już sam nie wiem jaki powinien być stosunek NPK. może mi powiecie jaki powinien mniej więcej być a się postaram do tego dostosować. Gdzieś widziałem i mam zapisane, że niby 10:1:20. Czy też tak uważacie?

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Zgadza się, taki powinien być idealny stosunek N:P:K, ale nie jest to równoznaczne ze stosunkiem NO3:PO4:K, należy to jakoś przeliczyć (nie pamiętam jak to się robiło, chemia była dawno temu w szkole :-P) ale w internecie kiedyś natknąłem się jak to należy wykonać.

Matrixowo

a z innej bajki:
czy jak bym np od filtra odłączył Reactor 1000, a do reactora 1000 podłączył oddzielnie takie coś http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 01594.html

Czy nie byłoby to lepsze rozwiązanie? Pewnie ten Circulator by lepiej sobie poradził z Reactorem niż mój eheim który ma tylko 700l/h no i do tego ma jeszcze wypełnienia które się brudzą i zmniejszają z czasem przepływ. Jak myślicie dobre takie rozwiązanie na poprawę cyrkulacji wody oraz CO2 w akwarium?

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Z tego co pisałeś to poziom CO2 masz na pograniczu żółty/zielony, nie widzę potrzeby poprawiania tego.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam
tylko to co przyslales to jest pompa wew czyli musialbys wsadzic i ta pompe i reaktor do srodka aka a to troche bez sensu
jesli juz w ten sposob chcesz dzialac to moze kupic pompe zewntrzna i wymusic drugi obieg tylko to kolejne weze z i do akwa
nie pozostaje nic inego jak kupic mocniejszy filtr
2026 :) u mnie pracowal z tym reaktorem przez pol roku i nie bylo problemow
teraz 2026 u mnie lezy od 3 miesiecy i dziala 2028

jak chcesz moge Ci na kilka dni pozyczyc inny narurowy dyfuzor co2, sprawdzisz sobie jak dziala, ja jeszcze nie mialem okazji a podejrzewam ze bedzie to niezla rewelacja :)

pzdr.
Andrzej

Matrixowo

tak to wygląda dzisiaj :) niezły busz z tenellusa :) masakra

Obrazek

king
Kontakt:

Post autor: king »

nawet nieźle to wygląda jak akwarium biotopowe w pełnym tego słowa znaczeniu ;-)

yoor45

Post autor: yoor45 »

tak się zastanawiając i idąc dalej .... to nawet tak strasznie naturalnie wygląda :D:D:D

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

A szybek to się skrobać nie chce ?? :-P
Matrixowo pisze:niezły busz z tenellusa :)
Jak dla mnie zdecydowanie za dużo i znajduje się za blisko szyby .... może na tyłach tak by nie raził.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

szyby to ja skropię co tydzień, ale nie miałem patentu jak to wyczyścić przy samym podłożu, ale już wiem jak to zrobić i jutro to będzie wyczyszczone. Co do tenellusa, to on miał być rośliną trawiastą, a ze taki wyrósł jaki jest to już nie wiem. muszę go poprzycinać sukcesywnie aby młode liście były małe. Ogólnie traktuję to akwarium w tym momencie jako naukę i opanowanie wszystkich zmiennych i niewiadomych. No i opanowanie glonów, chociaż myślę, że z tym podłożem i całą resztą to chyba do końca mi się nie uda. Co jak co ale za kilka miesięcy to i tak restart będzie i wtedy robię Iwagumi.

A druga sprawa, to co niektórzy ludzie twierdzą, że ten mój tenellus to nie tenellus, bo on nie powinien taki urosnąć, ale tego to ja już nie wiem.

Ogólnie na dzień dzisiejszy leję 35ppm NO3 6ppm PO4 na tydzień, PH utzymywane w przedziale 6,5-6,7 przy KH około 8-9. A ryby mają się i tak dobrze :P

Zobaczymy jak to będzie wyglądało po kilku kolejnych tygodniach :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”