Trudno powiedzieć...wszak zrobiłeś "ziemniaka" i już sama ziemia powinna na razie wystarczyć...Choć z drugiej strony patrząc zwartki lubią stare, zamulone podłoże...Poobserwuj, czy wystąpią jakieś negatywne zmiany i wówczas to zareaguj. Może jednak lepszym rozwiązaniem będzie glina aniżeli "osmocote"? Nie wiem, nigdy nie miałem "ziemniaka"...jednak z tego co mi wiadomym wiele zależy od przygotowania ziemi. O ile dobrze pamiętam na forum jest artykuł spider72,jak prawidłowo ją przygotować do takiego akwabarttru pisze:Jak możecie to podpowiedzcie czy dać nawóz pod rośliny czy nie.
[112L] - Ma być roślinne
- krzych0062
Mała aktualizacja zbiornika.
Dzień 11
CO2 Zamówiłem i czekam aż przyjedzie.
Pojawiła się niewielka ilość glonów, ale mam nadzieję że jak zacznę podawać CO2 to sobie pójdą.
Roślinki jak na razie rosną
Takie pytanko - czy jak dużego henia będę nisko przycinał to zacznie się rozrastać na boki?

Dzień 11
CO2 Zamówiłem i czekam aż przyjedzie.
Pojawiła się niewielka ilość glonów, ale mam nadzieję że jak zacznę podawać CO2 to sobie pójdą.
Roślinki jak na razie rosną
Takie pytanko - czy jak dużego henia będę nisko przycinał to zacznie się rozrastać na boki?

Pozdrawiam
Bartek
Bartek
To nie jest uwarunkowane niskim cięciem.barttru pisze:Takie pytanko - czy jak dużego henia będę nisko przycinał to zacznie się rozrastać na boki?
CO2 fajna sprawa,ale na przyszłość.
Tutaj i tak masz zestawienie roślin wolno rosnących.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Witam.
Zaszły małe zmiany.
Pojawiły się glony. To pewnie zasługa braku roślin szybkorosnących.
Dzisiaj na giełdzie zakupiłem trochę krzaczków i już są w akwa.
Od tygodnia podaję CO2 z butli ok 2 bąbelków na sek.
Wczoraj zrobiłem testy na GH i KH a wyniki to
KH - 8
GH - 23
Ph - ok 7.5
Czy wyniki KH i GH są dobre.
Zastanawiam się od kiedy zacząć nawozić akwa - KNO3 KH2PO4 MgSO4x7H2O

A to miła dzisiejsza niespodzianka- barwniaki wyprowadziły młode na spacer.

Zaszły małe zmiany.
Pojawiły się glony. To pewnie zasługa braku roślin szybkorosnących.
Dzisiaj na giełdzie zakupiłem trochę krzaczków i już są w akwa.
Od tygodnia podaję CO2 z butli ok 2 bąbelków na sek.
Wczoraj zrobiłem testy na GH i KH a wyniki to
KH - 8
GH - 23
Ph - ok 7.5
Czy wyniki KH i GH są dobre.
Zastanawiam się od kiedy zacząć nawozić akwa - KNO3 KH2PO4 MgSO4x7H2O

A to miła dzisiejsza niespodzianka- barwniaki wyprowadziły młode na spacer.

Pozdrawiam
Bartek
Bartek
Ta kryptokoryna urosła sama bez żadnych nawozów w akwarium 25L. Zajęła prawie 70% jego powierzchni.
Ale niestety popełniłem błąd nie sadząc na starcie 112 roślin szybkorosnących i kryptokorynę dopadły glony. Już jest trochę poprzycinana ale coś czuję że chyba wyleci z tego zbiornika.
Ale niestety popełniłem błąd nie sadząc na starcie 112 roślin szybkorosnących i kryptokorynę dopadły glony. Już jest trochę poprzycinana ale coś czuję że chyba wyleci z tego zbiornika.
Pozdrawiam
Bartek
Bartek
-
TosiaiTymek
Aktualizacja 13.12.2011
Od wczoraj EI w pełnych dawkach.
Dzięki koledze Bolek1984 wczoraj dosadziłem Rotale Indica. Narazie jest za korzeniem, ale jeśli się przyjmie i rozrośnie to prawdopodobnie korzeń usunę.
Pojawiły się glony. Atakują głównie starsze liście. Obrzeża listków hydrocotyli jakoś dziwnie brązowieją, ale mimo to roślinka rośnie.
Podpowiedzcie co robić z małym heńkiem. Czy ciąć go i rozsadzać czy zostawić.
Teraz kilka fotek:

Od wczoraj EI w pełnych dawkach.
Dzięki koledze Bolek1984 wczoraj dosadziłem Rotale Indica. Narazie jest za korzeniem, ale jeśli się przyjmie i rozrośnie to prawdopodobnie korzeń usunę.
Pojawiły się glony. Atakują głównie starsze liście. Obrzeża listków hydrocotyli jakoś dziwnie brązowieją, ale mimo to roślinka rośnie.
Podpowiedzcie co robić z małym heńkiem. Czy ciąć go i rozsadzać czy zostawić.
Teraz kilka fotek:

Ostatnio zmieniony 2011-12-13, 21:44 przez barttru, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Bartek
Bartek