112 l [Peace of mind ..] - mariusz86

Awatar użytkownika
mariusz86

Post autor: mariusz86 »

No to ja wiem :) .. co2 dopiero od stycznia ... kH zbija się dzięki AS II .. tylko wolniutko :)
Doścignąć niedoścignione ...

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

mariusz86 pisze:... kH zbija się dzięki AS II .. tylko wolniutko :)
Dziwna sprawa. Albo masz bardzo wyjątkowe akwarium, albo sprawdź swoje testy. Z moich doświadczeń (sam mam ASII) i tego co przeczytałem wynika, że ASII bardzo silnie zbija KH i to dość gwałtownie. Musiałbyś mieć chyba bardzo twardą wodę. U mnie i prawie wszystkich moich znajomych, po tygodniu od zalania KH z 7-11 spadła do 2-3. U mnie 2 stopnie utrzymywały się przez 3 tygodnie po czym twardość wzrastała o 1 st. co tydzień. Obecnie mam 4. Nie powiem, żebym się z tego cieszył, bo utrzymanie prawidłowego poziomu CO2 jest praktycznie niemożliwe (trzeba by mieć pH max 6,2) bez osmozy.

Co do zbiornika, to całkiem nieźle się rozwija, choć wciąż nie przekonuje mnie ta lewa strona. Prawa jest super i stanowi główny element aranżacji. Lewa, moim zdaniem, jest przekombinowana. :-)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-12-11, 02:11 przez Kubek75, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Bardzo mi się podoba :) Strasznie lubię asymetirę. Będę tu często zaglądać :D

tutusik

Post autor: tutusik »

ja mam AS II i KH mam kolo 7-8 , PH 7. zbiornik mam kolo mies. Nie mierzylem na poczatku bo nie mialem testów ale zobaczymy.
gg 2755526

Awatar użytkownika
mariusz86

Co do kH - może i się zbiło do takiego niskiego poziomu, nie mierzyłem, ale w pierwszych dniach było ciężko gdy przy zalaniu wynosiła ona 15' ..

Lewa strona tak zostanie, czekam tylko na wzrost wszystkich roślin bo tak jak mówisz na razie nie ma efektu .. Blyxa trochę marnieje (jak już wspominałem), ale jeśli wszystko ładnie ruszy będzie inaczej ...
Kubek75 pisze:Lewa, moim zdaniem, jest przekombinowana.
Z czym jest przekombinowana ?
Ostatnio zmieniony 2008-12-11, 11:09 przez mariusz86, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

mariusz86 pisze:Z czym jest przekombinowana ?
O tym czy akwarium podoba się czy nie, nie decyduje przypadek. Już dawno wskazano zasady komopzycji i to one powodują nasze odczucia estetyczne. Przy akwariach obowiązuje zasada mocnego punktu, czyli takiego elementu kompozycji, które ma za zadanie przyciągac wzrok. Można się oczywiście pokusic o kilka takich punktów, ale trzeba by miec długie akwarium. Moim zdaniem, bardzo ładna prawa strona, choc nieco łamie zasady kompozycji, jest świetnym mocnym punktem. Na tyle mocnym, że wyklucza już inne. Dodanie zróżnicowanej roślinności, a w szczególności kamieni, powoduje, że "na siłę" tworzy się nowy silny punkt. Kamienie nie stanowią bowiem dopełnienia kompozycji korzenia. I to właśnie od początku rzuca się w oczy.

Jak obecnie nawozisz? Masz jakieś glony?

Pozdrawiam
Kuba

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Kubek75 bardzo dobrze powiedziane. Co więcej nie tyczy się to tylko kompozycji akwarium, ale generalnie kompozycji czegokolwiek: pokoju, obrazu, zdjęcia.

Niemniej ja nie czuję aby kamienie odrwacały moją uwage od pięknego korzenia. Właściwie zauważyłam je dopiero po przeczytaniu twojego postu ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-12-12, 15:28 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
diablo33

Post autor: diablo33 »

Witam! ;-)

Jak już gdzieś komentowałem ten zbiorniczek - podoba mi się :-) I ta kombinacja z korzeniami, boska ;-)

Pozdrawiam, diablo33.
[36L] - Czeka na wielki restart, służy jako przechowalnik.

[36L] - kolejny zbiornik - 4 x Clinthony - planowane WP

W planach kolejne zbiorniki....

Awatar użytkownika
mariusz86

Kubek75 pisze:O tym czy akwarium podoba się czy nie, nie decyduje przypadek (...)
Lewa strona jak już podkreślałem zarośnie z czasem i zatrze przepaść pomiędzy prawą stroną - od razu nie mogłem stworzyć idealnej aranżacji bo logiczne, że wszystko musi urosnąć ... Akwarium ukazane po 1 dniu istnienia ...
Kubek75 pisze:Jak obecnie nawozisz? Masz jakieś glony?
Glony pojawiły się nitkowe przez przegięcie w naświetlaniu - zmienione o połowę czasu do 5h skutecznie zahamowało ich wzrost .. Przy krótszym naświetlaniu podmian co 3 dni 1/3 zbiornika i zaraz po dozowanie k2so4.. Teraz czas zwiększony do 6h i włączyłem TMG .. rośliny ruszyły konkretnie ..

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

mariusz86 pisze: zaraz po dozowanie k2so4.. Teraz czas zwiększony do 6h i włączyłem TMG .. rośliny ruszyły konkretnie ..
Dozowanie k2so4 może mieć tylko pozytywny wpływ na roślinki, ja u siebie nie odnotowałem przynajmniej żadnych skutków ubocznych na roślinach.

Awatar użytkownika
mariusz86

cina pisze:Dozowanie k2so4 może mieć tylko pozytywny wpływ na roślinki, ja u siebie nie odnotowałem przynajmniej żadnych skutków ubocznych na roślinach.
Ale do czego ma się to stwierdzenie? Bo pytanie to raczej nie jest ... potas zawsze stosuje przy podmianach no i oczywiście w nawozach też on jest ...

Awatar użytkownika
mariusz86

3 tydzień, 21 dzień aranżacji ...

Obrazek

Awatar użytkownika
diablo33

Post autor: diablo33 »

Witam! ;-)

Super akwarium ;-) Ładnie zarasta ... Ciekawe co będzie za kolejne 3 tygodnie :-D

Pozdrawiam, diablo33.
[36L] - Czeka na wielki restart, służy jako przechowalnik.

[36L] - kolejny zbiornik - 4 x Clinthony - planowane WP

W planach kolejne zbiorniki....

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Masz tam mini pelie bo chyba na dole widze w prawym dolnym rogu. Jaka masz obsade zbiorniczka bo z tego co pamietam to bienki chodza w akwarium.

Awatar użytkownika
mariusz86

Nie mam mini peli, w prawym dolnym rogu jest Christmas moss .. Zastanawiam się nad zamianą Subwassertangu właśnie na mini pelie by jeszcze bardziej stworzyć efekt bonsai .. A co fauny to spacerują tak krewetki odmian: Crystal Red, Biene, Amano, White Pearl i Babaulti (przemknie także gdzieś Red Cherry, ale muszę je odłowić by nie krzyżowały się z WP) ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”