[180] Pierwsze akwa co sądzicie

jabol

Post autor: jabol »

asusa7 pisze:Co powinienem zmienić (oprócz tych kamyków), dodać jakieś roślinki, czy może jakieś nie pasują ? Proszę o sugestie :)
nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu :). poki co zostaw akwa samemu sobie. niech dojrzeje na spokojnie. poczekaj az rosliny sie rozrosna.

jesli chodzi o obsade to ja bym oddal: danio i gurami lub pretniki a zapodal wiecej neonow. wtedy beda prezentowac to co w takich rybach jest napiekniejszego - tj lawicowosc

Awatar użytkownika
asusa7

Post autor: asusa7 »

Tak, to prawda muszę uzbroić się w cierpliwość... czekać czekać i obserwować :)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

asusa7 pisze:Co powinienem zmienić (oprócz tych kamyków), dodać jakieś roślinki, czy może jakieś nie pasują ? Proszę o sugestie :)
Ophiopogon kioto nie pasuje, bo ta roślina nie nadaje się do pełnego zanurzenia. Mało masz światła i z tego, co podałeś, to raczej wynika, że CO2 nie dozujesz. M.in. alternantera może nie przetrwać takich warunków, a podajesz chociaż potas w jakiejś postaci? ;-) .
Ostatnio zmieniony 2010-10-09, 20:43 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
asusa7

Uuuu. Tego się nie spodziewałem, myślałem że to Lilaeopis :-/ . Tak CO2 brak. Światło mam takie jak "dali" zestaw Juwel Vision 180. Raz w tygodniu podaję 7ml. "TropiFlora-Plant Food" Alternantera - jeśli to to co myślę to chyba rośnie, zrobię fotkę :)

Awatar użytkownika
asusa7

wstawiam fotkę:
Obrazek
Mam nadzieję że to o tą roślinkę chodzi :)
Ostatnio zmieniony 2010-10-10, 12:14 przez asusa7, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zafira

asusa7 pisze:Uuuu. Tego się nie spodziewałem, myślałem że to Lilaeopis :-/
Lileopsis nie ma takich "cebul"
asusa7 pisze:Tak CO2 brak.
:mrgreen: Trochę lipa ;-)
asusa7 pisze:Światło mam takie jak "dali" zestaw Juwel Vision 180.
Też mam pokrywę Juwela, ale nie zamawiałam tego, co"dają" w okrojonej wersji, tylko zamówiłam z dodatkową belką oświetleniową;-).
asusa7 pisze:Raz w tygodniu podaję 7ml. "TropiFlora-Plant Food"
To pewnie jakieś"placebo" z Tetry?.
asusa7 pisze:Alternantera - jeśli to to co myślę to chyba rośnie, zrobię fotkę :)
Ale liczy się też jakość wzrostu, bo sam fakt, że rośnie nie jest do końca wymiernikiem zdrowia roślin ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
asusa7

Noo to duża lipa :mrgreen: no ale cóż... eksmisja?...Czy "placebo" nie wiem "Waterlife" gościu z rybarium mi polecił, bo mi niektóre listki ciemniały.
Czyli masz dwie belki x 4 świetlówki? To CO2 z butli na pewno podajesz, ja bym nie chciał, (chyba)
Może wytrzymam przy LT ? :)
nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu :). poki co zostaw akwa samemu sobie. niech dojrzeje na spokojnie. poczekaj az rosliny sie rozrosna.
Ostatnio zmieniony 2010-10-09, 22:22 przez asusa7, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zafira

asusa7 pisze:Czyli masz dwie belki x 4 świetlówki? To CO2 z butli na pewno podajesz
Niee, mam tylko dwie belki po 2 świetlówki+1 dodatkowa świetlówka, którą sobie dołożyłam :mrgreen:.
asusa7 pisze:ja bym nie chciał, (chyba)
Może wytrzymam przy LT ? :)
No to jeśli dasz radę wytrzymać, to zostań przy l-teku ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
asusa7

Jeszcze raz dzięki za wyłapanie tego "Ophiopogona" :-) Alternantera w ciągu szesnastu dni urosła około 4 cm. :)

amamba

Post autor: amamba »

Przeczytałem o patencie na zmiękczenie i obniżenie ph wody w sposób naturalny (notabene to samo robił teściu w oczku wodnym). Trzeba się posłużyć torfem. W przypadku kubełka byłoby o tyle łatwiej że władowałbyś do jakiegoś koszyczka i woda by się zobojętniała w naturalny sposób. U ciebie to trzeba by pomyśleć, chyba aby gdzieś go wepchnąć w podłoże.
Może ktoś inny się jeszcze wypowie na ten temat.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jeżeli chcesz obniżyć Ph torfem to wystarczy, że weźmiesz od jakiejs bliskiej Ci kobiety rajstope i wsadzisz w nia torf który potem wa takim woreczku wrzucisz do akwa.

Tylko ważne żeby kupić torf który nie jest odkwaszony bo taki odkwaszony to ma Ph pod 7 a tek zwykły znaczy kwaśny ma Ph 3,2-3,5 Ale torf może zabarwić wodę na brązowo.

amamba

faktycznie, torf barwi, A jest na to jakaś rada, aby woda nabrała potem swojego koloru?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jak chcesz obniżyć Ph nie zmieniąc zabarwienia to raczej CO2. Albo lanie RO ona zawsze ma niższe Ph niż normalna kranówka.

Torfowego zabarwienia będzie bardzo ciężko się pozbyć.

amamba

Czyli pozamiatane. Temat torfu odrzucony a szkoda, bo wydawałaby się, że to jest metoda prosta, skuteczna no i tania bez kombinacji
Andrzej

amamba

W ogóle dzięki za zainteresowanie, bo chciałem też tą metodę zastosować w swoim zbiorniku i bym umoczył swój i chłopaka :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2010-10-12, 22:08 przez amamba, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”