[160l] Micro tank

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Musze Ci powiedziec,ze zacnie te peru u Ciebie sie prezentuja.
Jak piszesz,ze zaczely pery rosnac,to stwierrdzam,ze o jakis cykl ich zegara chyba chodzi,bo i dwa moje tak poszly do przodu,ze hej.
U mnie altumy rosna bardzo szybko,jeden z nich jest prawie taki sam jak najmniejszy moj peru.
Szacuje,ze za miesiac wszystkie juz dorownaja do tej samej wielkosci,co peru.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

No to ładnie. Moje ostatnio przystopowały, ale może po przenosinach do większego litrażu ruszą z kopyta. :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Wstyd przyznać ale baniak zapuściłem przez ostatnie upały.
Podmianę nie pamiętam kiedy robiłem, jakieś 2 tygodnie temu odpadła gąbka od filtra i jak upadła na dno tak leżała do tej pory, światło świeciłem(jeśli już zdarzyło mi się je zapalić) ze 2 godziny dziennie, szyb nie myłem od środka xxx czasu dzięki czemu miałem śliczny brązowy nalot, zielenina padła albo pokryła się glonem. Jedynie mchy i microsoria rosną jak na drożdżach, a to dało mi do myślenia - a może coś w "starym" stylu? Mchy, micro, nurzańce, coś pływającego, jakaś drobnica i bojowniki?
Od samego rana zabrałem się za swój słoiczek i przeprowadziłem remont.

Zlałem ok. 80% wody, co się dało to wyrwałem, co się nie dało ściachałem do poziomu gruntu, poprzycinałem mchy, przyniosłem sobie beczkę z korzeniami no i zacząłem :-D
Wersja wstępna i ostateczna
Obrazek
Już obsadzone i prawie zalane
Obrazek
I tak to wygląda na chwilę obecną
Obrazek

Z roślin głównie mchy, microsoria różnej maści, anubiasy i to co nie chciało się wyrwać. Jak poprzerasta przez korzenie to będzie rosło, a jak nie to niech się rozpuści ;-)
Dojdzie nurzaniec(dacie wiarę, że nie mam nawet JEDNEGO malutkiego pędu? Wszystko kiedyś rozdałem albo wyciepałem ze żwirem...), limnobium, ze 2 krzaczki microsorium i jakieś nowe gatunki mchów, a i oczywiście kubełek/kaskada :-D Ale to dopiero jak aranżacja się rozwinie, mi będzie się podobać i baniak wyląduje w nowym miejscu.

Obsada będzie taka jak wyżej pisałem - bojowniki i jakaś drobnica(czyli zostaną amandy i kirysy).

Za fotki przepraszam, ale robiłem je dosłownie 5 minut po zalaniu więc pełno syfu w toni się unosi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

No i wyszedł bardzo fajny baniaczek <podoba mi się ten mroczny klimat> Fajnie że zrobiłeś coś w swoim starym stylu. Powodzenia i większej chęci do zajmowania się baniaczkiem.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Dzięki.
Większy zapał będzie może jak dojdą bojowniki, a całość zdziczeje ;-)
Póki co w planie mam dodanie tych roślin o których pisałem, wywalenie piasku i zmianę tła na czarne - jednak najbardziej do gustu mi przypada ten kolor.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

Ja bym tła na czarne nie zmieniał,to fajnie się komponuje z całością.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Piopio21 pisze:Ja bym tła na czarne nie zmieniał,to fajnie się komponuje z całością.
Z czarnym może się za bardzo zlać w całość a teraz ma fajną głębie <chyba że baniak ma być całkowicie zarosnięty jak Twoje wsześciejsze mcharia>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Ja bym tła na czarne nie zmieniał,to fajnie się komponuje z całością.
Do mnie białe tło nigdy nie przemawiało. Nie wiem dlaczego. Zdecydowanie wolę czarne - bardziej kontrastowy baniak jest wtedy i wszystko lepiej widać.
Bolek1984 pisze: Z czarnym może się za bardzo zlać w całość a teraz ma fajną głębie <chyba że baniak ma być całkowicie zarosnięty jak Twoje wsześciejsze mcharia>
Baniak ma być na maxa zarośnięty. Ma zdziczeć jak każde poprzednie mcharium :-D

Wymieniłem już tło na czarne.
Dla mnie o wiele lepiej - jest ciemno, mrocznie, a za jakiś czas będzie i dziko, czyli tak jak Yorki lubi najbardziej :-)
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-07-29, 16:46 przez yorki111, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

Bardzo fajnie wygląda mi sie podoba :-)
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Dla mnie genialne, super. Ja bym wpuścił jakieś ciekawe pielęgniczki :mrgreen: W niedalekim czasie z Mateuszem bierzemy od Kinga dzikie apisto, przemysl, moze złożymy wspólne zamówienie. Sam planuje aranż w podobnym stylu, wlasnie mchy mikrozoria itp, tylko mniejszy ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Pielęgniczki ciekawe, ale mi tęskno do bojowników bo żaden u mnie od jakiegoś czasu nie pływa...
Obrazek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

baja i boja brak
tyle powiem :)

(samca w typie betta imbelis mam, chcesz??)
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

3runer pisze:(samca w typie betta imbelis mam, chcesz??)
Będzie coś bardziej kolorowego ;-)

Wyklarowało się
Obrazek
Obrazek
Amandy
Obrazek
Obrazek
Prawdopodobnie zwiększę ich ilość, choć łaziły mi po głowie... sumatry :-D Ale nie, nie bo wyżrą mi krewecie, a będą WP :-)
Tak więc zostają amandy, kirysy, helenki i dojdzie harem bojownika.
Ostatnio zmieniony 2012-07-30, 17:14 przez yorki111, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Piękne zwalisko korzeni. Oczyma wyobraźni już widzę piękne bojki w jakiś jasnych, jaskrawych kolorach, które pięknie kontrastują z tą aranżacją.

Nairams

Post autor: Nairams »

Z chęcią obserwuję wszystkie Twoje pomysły i aranżację, wszystkie pomysły masz ciekawe, i ten też taki jest.
Gratki.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”