lukaszLDZ pisze:Akwarium prezentuje się ciekawie, ciekawe tez rozwiązanie oświetlenia, poczekajmy jednak na rozwoj wydarzeń jak rosliny na to odpowiedza i tak dalej. Swoja droga ciekawy patent na lampe, z czego jest zrobiona rura pcv, Jaka?? jakies szczegóły tej DIY lampy, oprócz kwestii juz poruszonej czyli ksenonoweych lamp

akwa ma już około 1,5 miesiąca i jak na razie ziele ładnie rośnie :) w tym akwarium nie mam Co2 - nie zorganizowałem jeszcze drugiej butli , a węzyka z drugiego pokoju nie mam jak przepuścic , leje tylko carbo aqua artu ,a rośliny bąbelkują . Co do lampy - na początku myślałem o wygiętej rurze z kwasówki , ale będąc w castoramie znalazłem rure do wentylacji fi100 - przeciąłem ją na pół , a następnie pomalowałem sprayem do plastiku ( oryginalnie jest biała) , przetwornice do xenonów , oprawki od halogenów 150w (które troche przerobiłem) , mostki prostownicze i kondensatory umieściłem na profilu aluminiowym a następnie profil ten umieściłem w pół rurze , obecnie muszę jeszcze wymienic linki na których lampa wisi - te które są obecne są mało estetyczne , jak będą nowe linki to zrobie zdjęcia lampy