[112L] Moje drugie podejście do akwarystyki

ODPOWIEDZ
Yoki

[112L] Moje drugie podejście do akwarystyki

Post autor: Yoki »

Witam chciałbym zaprezentować mój drugi baniaczek w życiu, który dalej będzie mnie uczył podejścia do akwarystyki.

Woda to łódzka kranówka. Dokładnych parametrów nie znam, gdyż nie mam jeszcze testów.

Oświetlenie 2x18W T8 plus 1x24W T5.

Zdjęcie po zalaniu:

Obrazek

Oraz po 3 tygodniach z obsadą 6 otosków, 6+2 platki (stara obsada), 3 kiryski pstre (stara obsada)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wiem, że bacopa i duży heniek do przycięcia na razie nie mam jeszcze na nie pomysłu dlatego niech sobie rosną.

Proszę o ocenę aczkolwiek wspomagającą a nie hejtującą :)
Ostatnio zmieniony 2013-12-17, 15:46 przez Yoki, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

jak nie ba być krytyki to będą rady :)
poprzycinaj rośliny bo Ci "zdziczeją" uformuj je, tak by były zwartymi kępami.
A co to są za kamienie które tam wsadziłeś? Jeden to chyba piaskowiec a one zatwardzają wodę i niezbyt to dobrze wpływa na jakoś roślin.
Proponował bym wywalić wszystkie kamienie i zostawić sam korzeń, zyskasz wtedy większą przestrzeń dla roślin.

Yoki

Właśnie o rady mi chodzi, rośliny na pewno przytnę. Co do piaskowca to dziękuję nie widziałem będę miał to na uwadze.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Piszesz, że ma to być biotop SA. Możesz podać jaki konkretnie akwen masz na myśli, bo i ryby i rośliny to raczej mix różnych biotopów, a woda też jak na Amerykę Pd zbyt twarda :-)

Yoki

Wojtek nie obraź się ale przeczytaj wszystko jeszcze raz łącznie z tematem i wtedy napisz co według Ciebie pomogłby mi/akwarium się rozwinąć. Dziękuje za zrozumienie.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Yoki, to Ty się nie obraź, ale w w temacie mógłbyś w zasadzie wpisać dowolny biotop: "Prawie Ameryka Pd, Ameryk Centralna, Malawi, Tanganika, Wiktoria, Azja...." Praktycznie do każdego biotopu, jeżeli chcesz go odwzorować jak najbardziej realnie, ta sama długa droga. Niestety, tak, to wygląda.

No ale jeżeli miałaby to być SA, przy takim litrażu:
- obsada: parka lub harem pielęgniczek z gatunku apistogramma, otoski mogą zostać, w toni ławice kąsaczowatych
- woda: miękka, kwaśna
- podłoże: piach
- dekoracja: korzenie, jakieś liście (nie za dużo bo ma być CW)
- roślinność: w tych biotopach raczej znikoma (choć ja zawsze coś miałem, co rosło w takich warunkach), rośliny pływające typu pistia, różdżyca, itd.
- oświetlenie: 2x18W, to i tak aż nadto

ziemian

Post autor: ziemian »

Dokładnie, jeżeli chcesz CW to najpierw zacznij od teorii bo w niej to Ty już odstajesz kompletnie. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj... ;)

A potem woda(parametry) najlepiej zakup filtr RO- koszt ok 120zł, piasek na dno(najlepiej do piaskownic z atestem PZH z np. Obi), kilka liści i szyszek olchy na dno oczywiście suchych, najlepiej zbieranych o tej porze, czyli zimą po przymrozkach, liście bukowe, olcha, dąb, grab, migdałecznik itd.
Do tego rośliny typu żabienice(tu masz spore pole do popisu), pistia, limnobium i jakieś rośliny nadwodne możesz tez użyć i zamoczyć korzenie w wodzie, a łodygę i liście puścić nad akwarium.
Oświetlenie to 1x24W ub 2x18W to jest wystarczające, bardziej bym się skłaniał ku tej pierwszej propozycji, do tego jakieś fajne ciekawe korzenie- to już Twoja inwencja twórcza.

A z obsady to jakieś apisto(tu zależy jakie wtedy można dobrać układ) otoski i kiryski na dno(albo tylko jedna opcja same otoski lub kiryski) i jakaś ławica kąsaczy- do apisto najbardziej bym polecał coś z gatunku Nannostomus np. margunatus czy eques, trifasciatus.

To chyba tyle z mojej strony ... działaj

powodzenia ;-)

Yoki

Dziękuje Wam!
Fakt nigdy za dużo teorii, dlatego też zmieniłem temat aby nikogo nie wprowadzać w błąd i nie drażnić.
Jest to świadome działanie a nie ucieczka od problemu, gdyż moje akwarium z taką obsadą mi się podoba.
Myślałem, że jest to biotop, jednak z drugiej strony nie chciałem pozbywać się całej obsady do której przez 4 lata się przywiązałem. Ale tak nie można i to koledzy udowodnili za co wielkie dzięki.
Naprawdę poszukiwałem sporo informacji ale pogodzić błędy wcześniejszych decyzji mi się nie udało. Oczywiście 2 rzeczy jak wyrzucenie piaskowców i przycięcie roślin zrobię.

Także temat tak naprawdę rusza na nowo ale z komentarzami poczekajcie na nowe zdjęcia :oops:

ps. wojtek o takie komentarze mi chodzi konkrety! :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”