140 l [W sadzawce] - Kubek75

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kubek75

140 l [W sadzawce] - Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Witam,
Dawno nic nie pokazywałem na forum publicznym, bo to czasu brakowało lub nie było co pokazać. :-/ Ponieważ jednak zbiornik, który właśnie chcę zaprezentować lada moment zostanie zlikwidowany, chciałbym zostawić coś dla potomnych. ;-)

Opis akwarium:
Wymiary: 80x35x50 (140 l brutto, ok. 120 netto)
Podłoże
JBL AquaBasis Plus + żwir 0,3 cm

Filtracja: Fluval 204 z JBL Symec XL Filterwatte, SERA SIPORAX i Eheim EHFILAV

Oświetlenie: Sylvania GROLUX 24W/T5/GRO, Sylvania LUXLINE PLUS 24W/T5/865 (2), Aquamedic Plant Grow 24W/T5

CO2: butla ciśnieniowa + Ferplast CO2 ENERGY MIXER

Nawożenie: PGC + PGM + MgSO4 (do podmian); K2SO4 (codziennie)

Podmiana 45l co tydzień.

Rośliny:
Sagittaria subulata
Eleocharis acicularis
Rotala sp. "Green"
Rotala rotundifolia
Microsorum pteropus 'Windeløv'
Microsorum pteropus
Microsorum 'narrow'
Bacopa caroliniana
Hygrophila polysperma
Nesaea crassicaulis "Ammannia"
Ammania senegalensis

Ryby:
Corydoras sterbai
Barbus tetrazona
Crossocheilus oblongus
Otocinclus vestitus

Akwarium powstało we wrześniu 2007 roku i przeszło wszystkie możliwe plagi glonów poza krasnorostami. Zgłosiłem je na IAPLC 2008, gdzie zająłem 457 miejsce, co odebrałem jako przyzwoitą lokatę jak na debiut i fakt, że zdjęcie wykonałem przypadkiem, bo później przyszło mi się zmierzyć z kolejną plagą glonów. Zdjęcie jak widać jest dalekie od doskonałości. :-) Obecnie udało mi się tak ustabilizować nawożenie, że nie mam prawie żadnych glonów a roślinami mógłbym wyżywić rodzinę. ;-) Czyli nuda. Pora na nowe wyzwania. :-D

Pozdrawiam
Kuba
Załączniki
ADA 2008.jpg
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:14 przez Kubek75, łącznie zmieniany 8 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No baniak bardzo ładnie się prezentuje. Coby się nie rozpisywać za długo co mi się podoba itd to napiszę tylko co mi się nie podoba. Akwarium wydaje się małe, nie widać, że to 140l. Ale to wina chyba nie kompozycji a nie najlepiej dobranych wymiarów, tzn za wysokie a za mało głębokie więc nie daje efektu głębi. I co te brzanki tak po kątach porozstawiane? Przecież to ryby, które pływają przy szybie wiecznie głodne. Może z powodu nawożenia, co2, wysypów glonów, o których piszesz, ryby są zestresowane? Czy po prostu taka fota? Hmm i to chyba na tyle... Generalnie jak ktoś lubi landryny to baniak super! Co teraz planujesz w nim trzymać?

Awatar użytkownika
Kubek75

Z tą wielkością to faktycznie kiepsko. Niby baniak duży a sprawia wrażenie szklanki. Popełniłem tu kilka błędów. Przede wszystkikm na dużo roślin, zwłaszcza po bokach, przez co dodatkowo skróciłem perspektywę. Akwa jest generalnie za wysokie, ale tak to jest jak się jest łapczywym na litraż. Nie ukrywam, że nową aranżacją chciałbym zniwelowac kiepskie wymiary zbiornika. Ciekawe czy jest to wogóle możliwe?

Brzanki zachowują się jak opisujesz. Wszędzie ich pełno, więc zrobienie foty graniczy z cudem. Ta jedyna jako tako wyszła. :-)

Obecnie staram się pozbyc obsady i zrobię restart. Mam już pewną koncepcję na nową aranżację, ale napewno ograniczę liczbę gatunków ryb do jednego i roślin też będzie mniej. Zostawię trochę więcej wolnego miejsca.

Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Kuba

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Bardzo fajnie wyszło :)
Tylko coś te kolorowe rośliny nie kontrastują.

Awatar użytkownika
Kubek75

Dzięki za słowa otuchy. :-D
Co to znaczy, że rośliny czerwone nie kontrastują? Wogóle, czy tak na zdjęciu? Bo jak się patrzy na załącznik w minaturce to faktycznie brak koloru czerwonego. Nie mam pojęcia dlaczego.

Reo

Post autor: Reo »

Mi też sie bardzo podoba... :D
Ale jednak te czerwone roślinki mi nie pasują.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”