[42] pierwsza kostka - początki

lukaszLDZ

[42] pierwsza kostka - początki

Post autor: lukaszLDZ »

Z racji tego, że już jakiś czas tutaj jestem i oprócz pasji roslinnej dopadła mnie pasja krewetkowa udało mi sie jakoś załozyć mój drugi amatorski zbiornik ( pierwszy to 54 litry, likwidacja niedługo), zamieszczam jego zdjęcie tutaj. Zbiornik istnieje od 5 tygodni, narazie filtracja taka jaka jest, jak zlikwiduje 54 litry, przejdzie stamtąd kaskada, która napewno nie będzie tak widoczna jak wewnętrzny. Po krótce...

Wymiary i litraż : 35x35x35 ( ok 42 litrów brutto) OW 4mm

Filtracja, : tymczasowo FAN-1

Oświetlenie: Philips Tornado 32w 6500k ( 8 h)

Podłoże : Shrimp Sand powder czarny

Dekoracje : korzeń

Fauna : 20 CR gradacji, A,B,S,SS

Flora : mały heniek, duzy heniek, staurogune sp., hydrocotyla sp. japan, christmass moss, flame moss, pheonix moss i jakies dwie inne nie wiem

Nawozy: co tydzień potas i codziennie easy carbo.
Parametry: Woda RO 100% + mineralizator V6....ph - 6,5, kh - 0, gh - 6, NO3 - 5, NO2 - 0, PO4 - 0,25??

Ponizej foto...fotograf ze mnie żaden a i sprzet nie jakis wypas, akwarium miało w swoim pierwotnym załozeniu byc bardzo ubogie jesli chodzi o rosliny i dekoracje, ale jednak wylądowało w nim parę roslin nawet wymagających. Zdziwił mnie mały heniek, który przyjął sie w jałowym podłozu i powoli rozrasta się nawet i ma ładny kolor.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tu udało mi się cyknąc mieszkańców, sorki za brudne szyby :oops: ale staram sie mało grzebac w akwarium

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 11:20 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 7 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

fajne, podoba mi się, zadbany kiubik
Co by tu napisać... :-P

Nairams

Post autor: Nairams »

Jak dasz kaskadę będzie 100 razy lepiej to wyglądać, ale i tak mi się podoba bardzo. Chociaż ja jestem zwolennikiem kostek krewetkowych z samymi mchami.

lukaszLDZ

Wszystko miało sie szybciej rozwiązać juz dawno powinna byc tu kaskada, natomiast cały czas pracuje w innym baniaku, który juz dawno miał nie istniec...póki co jest jak jest, dzieki Romek za filterek do kostki
Łukasz

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

lukaszLDZ pisze:dzieki Romek za filterek do kostki
Spoko spoko nie ma sprawy a zbiorniczek fajnie się rozwija. Oby plan z większym baniakiem szybko się zrealizował.Doczekałeś sie juz małych CR???
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

lukaszLDZ

Narazie trzy sztuki nosza jajca, boje sie podmieniac więcej niz 7 litrów wody tygodniowo aby nie zgubiły, cały czas czekam na minerały dla krewecii z tego akwarystycznego... straszne obsuwy, zbiornik dopiero co odbił po długich historiach z no2 na poziomie 0,3, na szczęście teraz jest juz oki, jak wszystko zaczeło dojrzewac od razu krewecie zaciążyły :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2012-02-08, 21:05 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

behemoth

Post autor: behemoth »

Fajna przyjemna dla oka kosteczka .
Gratulacje :-)

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Łukasz daj jakieś fotki! Domagam się...słyszysz? :D
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

leniwiec19 pisze:Łukasz daj jakieś fotki! Domagam się...słyszysz? :D
Włąśnie zapodaj coś nowszego z foto bo pierwsze fotki już bardzo nie na czasie :mrgreen:
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

Jezeli to jest to co widziałem to musisz sobie sprawić nożyczki :-P
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

lukaszLDZ

chodysVR6 pisze:Jezeli to jest to co widziałem to musisz sobie sprawić nożyczki :-P

Tak, heniek rozpanoszył sie nieco, w zeszłym tygodniu ściąłem go ten sam los spotkał creepinga i staurogyne. Ogólnie staram sie tam nic nie robić, tylko podmiany i co jakis czas dokładam ketapang bo jest notorycznie pożerany. Krewetki mają się dobrze i rozmnażają się.
Bolek1984 pisze:Właśnie zapodaj coś nowszego z foto bo pierwsze fotki już bardzo nie na czasie :mrgreen:

Jak tylko dorwę aparat :mrgreen:
Łukasz

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

No ja też czekam Łukaszu na fotki i co u krewet jak wyglądają :)

lukaszLDZ

Narazie foto kiepskiej jakości ustrzelone aparatem z komórki, troche za duzo światła, ale rozrosło sie to troche, nie ruszam nic, tylko podmianki. W niedalekiej przyszłości strzele cos aparatem a nie telefonem, zatem przepraszam wszystkich za kiepska jakosc i ujęcie.
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-10-05, 11:56 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 4 razy.
Łukasz

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

No wreszczie Łukaszu pokazales swoje cacuszko :)) Czekam teraz na zdjątka z wiekszego zbiorniczka :)

lukaszLDZ

adamozw pisze:No wreszczie Łukaszu pokazales swoje cacuszko :)) Czekam teraz na zdjątka z wiekszego zbiorniczka :)
E tam cacuszko... zdjęcia o jakosci marnej, ( ale za to przeprosiłem, na szczęscie niedługo lepsze) i żadna to aranżacja. Z założenia miało to byc cos z dużą ilościa kryjówek itp... aktualnie dopadły mnie i tutaj troche nitki i staurogyna zaczeła dostawac dziury ( dziwne potasu ma pod dostatkiem??). Ponadto raz na tydzień wyjmuje martwą dorosłą krewetkę. Podjerzewam jakąs chorobe :-( Po prostu wyjmuje jakby zastygłą w ruchu - martwą nie utraciwszy kolorów...
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”