[96L]Pierwszy ziemniak

Awatar użytkownika
illuminatebaby

[96L]Pierwszy ziemniak

Post autor: illuminatebaby »

Po wielkich zmianach w celu uporządkowania bałaganu w moim akwa postanowiłem założyć LT. Zbiornik założony 13.01.2012.

Zbiornik: 80x30x40 96l brutto
Oświetlenie: 2x18w dayligcht 6500K,1x18w osram Lumilux865
Filtracja: Aqael Fan-3 Plus
Nawożenie: sole+ Co2 z reaktora na kwasek cytrynowy i sodę
Podłoże: Żwir granulacji 2-8 mm oraz dwa rodzaje ziemi do kwiatów o ph 6- 6.5 (Łączna warstwa gr. ok.8 cm)
Tło: czarna gruba folia
Dekoracjie: korzeń i dwie łupiny kokosa.

Flora: Hydrocotyle leucocephala, Hygrophila polysperma, Anubiasa barteri v. nana, Limnophila aquatica, Ceratophyllum demersum, Cladophora aegagropila, Cryptocoryne lutea, Egeria densa, Ludwigia repens, Microsorum pteropus, Myriophyllum aquaticum (green), Sagittaria platyphylla.

Ewentualne błędy w identyfikacji roślin do skorygowania.

Fauna: 6x Neon inessa, 2x Zbrojnik niebieski (para), 1x Kosiarka, 1x bocja wspaniała (Ostatnie dwie sztuki to niedobitki po błędach freschakwarysty. Także proszę nie komentować chociaz tego.) Ponadto "XX" ślimak Helenka i "XX" ślimak Rozdętka, kilka Świderków.

Obrazek Uploaded with ImageShack.us[/img]
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 12:03 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 7 razy.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

dlaczego nazywasz to LT?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

w sumie to ziemniak HT :P świetlowki, nawożenie, lt bo na ziemi, się nam Ilumminatebaby zasugerował :), robisz jakąś wielką rewolucje?? czyto restart po przeżyciach??
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Wojtek dokladnie tak jak pisze runer, po za tym nie mialem pomyslu. Pisalem teraz z telefonu.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

jabol

Post autor: jabol »

illuminatebaby pisze:Wojtek dokladnie tak jak pisze runer, po za tym nie mialem pomyslu. Pisalem teraz z telefonu.

radziłbym zwrócić uwagę na zbrojniki (zależy jakiej są teraz wielkości) i świdry - w kwestii "rozkopywania" podłoża

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Zbrojniki mają już po kilkanaście cm, ale nie zauważam niczego niepokojącego. Postaram się je doglądać, swoją droga zebrało im się na amory. Natomiast anubias reaguje źle na zmiany, kilka liści zaczęło żółknąć przy brzegach i pojawiły się na nich dziury.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Z mojego doświadczenia zbrojniki niebieskie niby są OK i "na codzień" nie przekopują podłoża, ale raz po raz jak zaczną sobie mościć miejsce, to potrafią zrobić krater :-)

Chociaż ja w Twoim przypadku bardziej obawiałbym sie tej bocji. Może nie przekopuje głęboko, ale to pływający sekator. ROslinki masz pocięte. Miałem 5 sztuk kiedyś :-)

Chociaż Twoja chyba leniwa jest, jak sie ślimaki utrzymują :-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Czekamy na fotki, ale na Twoim miejscu raczej uważałbym w akwa na ziemi, z wszelkimi rybami mającymi upodobania do jak to Wojtek ładnie napisał " moszczenia się" ;-) w podłozu. Ja miałem przypadek ze zwykła kakadu, która potrafiła pyskiem wykopac krater głębokości ok. 3-4 cm :shock: w zwirku pod kokosem.
Łukasz

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Z tym moszczeniem się nie ma stresu bo "glonek" wybrał na lokację kokosa. Na razie akwa w tej konfiguracji ma trzy dni. Postawiłem sobie poprzeczkę wyżej, czas pokarze jak sobie z tym poradzę.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

dawaj foty :-)
Łukasz

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Zawsze lubiłem tworzyć baniaki na ziemi , ale ostatnio zrezygnowałem z niej z powodu odrażającego odoru jakąś kiepską chyba kupiłem.
Nie ma co się bać przekopywania podłoża, ja bym wpuścił jeszcze jakieś świderki .
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

lukaszLDZ pisze:dawaj foty :-)
Foty będą, ale najwcześniej za tydzień. Przyznam, że z czasem krucho i roślinki muszą zacząć odbijać bo wcześniej miały dużo mniej światła, więc nie byłoby efektu. Nie ma szału, na prawdę w tej dziedzinie mam się czego uczyć, ale jak analizuję historie tego baniaka od marca 2010 to na prawdę wierzcie mi poczyniłem postępy. Może kiedyś się o tym rozpiszę.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Akwaria na ziemi są super,sam je preferuję od dłuższego czasu rośliny rosną super ,PH wmiarę stałe, teraz tylko mam kłopot z ostronosem. Wpuściłem mojego pupilka do nowego zbiornika i niestety zakopał się na amen. Od ponad tygodnia go nie widzę .
A i nie przesadzaj z nawozami na początku bo wyskoczy Ci sporo glonu przy ostrym oświetleniu.

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Taki urok tych ryb ja mojego kiedyś 2 tygodnie nie widziałem .
Cwaniak nocą polował na molinezje młode. Dniami grzebał się w podłożu
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Foto wstawione w pierwszy post. Mam nadzieje, że krytyka nie doprowadzi do załamania nerwowego. Nadal nie mogę dojść co jest nie tak z anubiaskiem, nawet na zdjęciu widać jak mocno postępuje nekroza brzegów liści. Upatruje przyczynę w filtracji, chociaż wcześniej nie było takich problemów. Zwiększyłem podawane dawki nawozów do 15ml macro (podawane pon,śr,pt) i 15ml micro (wt, czw i sobota do podmiany). Czekam na podpowiedzi co moge poprawić.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”