[69] Shrimps

Lukiki

[69] Shrimps

Post autor: Lukiki »

''Zacząć dobrze w starym,by dobrze prowadzić w nowym''

Narodziny:30.12.2011

Zbiornik:60X35X33 OW
Filtracja:JBL Cristal Profi 120
Oświetlenie:4X24W T5
Podłoże:Amazonia
Dekoracje:Seiryu Stone
Nawożenie:CO2+słup wody
Flora:HC
Fauna:''shrimpy'' ładne będą :-)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-01-11, 20:12 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

W straym roku jeszcze kolejne OW i to takie fajne ;-) No by się dobrze prowadziło w tym Nowym Roku :!:

Będziesz świecił 4x24W ????
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Lukiki

Bolek1984 pisze:Będziesz świecił 4x24W ????
Na obecną chwilę myślę,że nie będzie,to jakiś większy problem,by uskuteczniać taką moc.
Wiem,że już jest sporo ponad jeden watt,ale biorę wzmiankę,że od źródła światła do powierzchni wody jest 20cm.
Więc uwzględniając jakieś tam straty spowodowane odległością,to można przyjąć,że nie będzie już intensywności 1,4W/L ,tylko 1W/L ,ale to tylko moja taka ''wewnętrzna'' teoria.

Nie ma łodygowców,więc mogą narodzić się problemy,a w tedy z watami się zejdzie w dół.
Bolek1984 pisze:jeszcze kolejne OW
I myślę,że już starczy ;-)
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Lukiki pisze:Nie ma łodygowców,więc mogą narodzić się problemy,a w tedy z watami się zejdzie w dół.
No własnie bo z roślin tylko Henryczek ale może nie będzie tak źle ;-)
Lukiki pisze:I myślę,że już starczy
Gdyby nie likwidacja 3 setki to była by już mała galeria Lukikiego :mrgreen:

Wszyskiego dobrego w Nowym Roku :!:
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:Wiem,że już jest sporo ponad jeden watt,ale biorę wzmiankę,że od źródła światła do powierzchni wody jest 20cm.
Więc uwzględniając jakieś tam straty spowodowane odległością,to można przyjąć,że nie będzie już intensywności 1,4W/L ,tylko 1W/L ,ale to tylko moja taka ''wewnętrzna'' teoria.
Biorąc pod wzgląd odległość od tafli wody i dalej patrząc od tafli do dna,to ta pierwsza to żadna strata na świetle...przecież powietrze nie sprawia takiego oporu, jak woda ;-) I nadal pozostanie w tym "sztucznym tworze" 1,4W/l-skoro tak wyliczyłeś. ;-) Bardziej logicznym byłoby wiedzieć ile luxów dotarło do dna...Z tym jest sprawa o wiele prostsza...w broszurce Sery poświęconej oświetleniu T-5kami jest takowa tabela, więc możesz sobie "lukiknąć" ;-)
Lukiki pisze:Nie ma łodygowców,więc mogą narodzić się problemy,a w tedy z watami się zejdzie w dół.

Chyba nie mówisz, że obniżysz belkę bliżej lustra wody? hehe :mrgreen:

______________edit ___________

Całkiem zapomniałem o:

cytat:
"I myślę,że już starczy"

Starczy to jest uwiąd...ładniej brzmi-wystarczy...hehe :mrgreen: :-P
Ostatnio zmieniony 2011-12-31, 16:58 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Bolek1984 pisze:Gdyby nie likwidacja 3 setki to była by już mała galeria Lukikiego :mrgreen:

Wszyskiego dobrego w Nowym Roku :!:
Do 3-setki będę bardzo starannie dobierał komponenty,a to potrwa trochę czasu,więc może dłuższy czas będzie stała pusta.

Również najlepszego Romek.
krzych0062 pisze:Biorąc pod wzgląd odległość od tafli wody i dalej patrząc od tafli do dna,to ta pierwsza to żadna strata na świetle...przecież powietrze nie sprawia takiego oporu, jak woda
No żadna strata w wattach,moc nie spada,ale jak napisałeś luxy.
Powietrze nie robi oporu ''czyste'',to logiczne,ale odległość już opór stawia,oczywiście nie watom,bo to nigdy nie ulega zmianie.
krzych0062 pisze: więc możesz sobie "lukiknąć" ;-)
Genialne to.. :mrgreen:
krzych0062 pisze:Lukiki napisał/a:
Nie ma łodygowców,więc mogą narodzić się problemy,a w tedy z watami się zejdzie w dół.

Chyba nie mówisz, że obniżysz belkę bliżej lustra wody? hehe :mrgreen:
...i to również ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-31, 17:14 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Oczywiście zbiornik świetny. Jeszcze w maju mocno krytykowałeś ''oklepane'' Nature. :-P
Przy Seiryu Ston'ach to chyba jakieś heteropody będą, bo te kamolki podnoszą przecież twardości. ;-)

Lukiki

Irek pisze:Jeszcze w maju mocno krytykowałeś ''oklepane'' Nature. :-P
Tak,ale ''nature'',to zbyt uogólnione pojęcie.
Stworzyłem najpierw Mildforda,iwagumi,bo chciałem spróbować swych sił w tym klimacie i z przeznaczeniem aranżacji konkursowej.
Następne iwagumi,to obecne z tego tematu.
Powstało z kupienia całego zestawu od kolegi z forum,więc zawierało takie kamienie.
No roślinniaka stawiać z takimi,czy innymi kamieniami nie ma sensu,więc padło typowo na iwagumi,a co dalej na plus z tym idzie,to to,że będą w tym zbiorniku krewetki,a w takich aranżacjach najwygodniej je podziwiać.

Powiem Ci,że nie miałem nigdy do własnego użytku ''japońców'' ,więc temat zmiany parametrów jest mi obcy.
Jeśli tak piszesz,to zabieram się do lektury,ale myślę,że zmienne może są niewielkie,więc przy odpowiednio przygotowanej wodzie nie będzie tak źle.
Oby ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-31, 19:39 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

king
Kontakt:

Post autor: king »

ten 2 kamor nie pasuje do reszty tak wygląda ok...
rawa strona ładna w lewej się nie postarałeś;P

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

king pisze:ten 2 kamor nie pasuje do reszty tak wygląda ok...
rawa strona ładna w lewej się nie postarałeś;P
Moim zdaniem to całość wygląda jak najbardziej ok.
Biorąc pod uwagę że kamienie do aranżacji były już kupione z całym zestawem a nie wybierane osobiście.
Dla mnie super ,jak HC zarośnie całą powierzchnię dna będzie powalający efekt.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Moje zdanie znasz:) dobry zakup , dobra aranżacja, fajny klimacik dla krewetek. Napewno częśc tego światła roproszy sie lekko po bokach skoro belka wisi ok 20 cm, więc akurat, styknie w zupełności. Świecisż od razu max bo zapomniałem zapytac, czy połwa, na starcie?
Łukasz

Lukiki

Od razu max,jak na razie.
Filmy

lukaszLDZ

Łukasz jestes przodownikiem akwarystą, masz zbiornik w galerii w każdej kategorii opróćz 200 tek :mrgreen: ale kazdy pierwsza klasa, czekam na przeprowadzke Cr ek do nowego akwa no i fotki
Łukasz

Lukiki

240-stka byla nie bylo nic miedzy 100-200.
Mam zagwozdke.
Kostka,shrimp sand-Ph 7,2
Ten zbiornik,amazonia,CO2-Ph 7,2

I nie wiem o co kaman :-/
Filmy

lukaszLDZ

Hm przy kaskadzie ne zejdziesz duzo z ph, będzie troche lepiej jak znacznie obnizysz wylot tak zeby wylot kaskady był ze 2-3 cm ponizej tafli wody. To samo przerabiałem u siebie, udało mi się tak ustawic kaskade, że moge zjechac z ph na ok 6,5 - 6.8 ( bardziej prawdopodobne) niżej sie nie da. Podkreślam mam żwirek , kh - 4 gh - 6, co2 podaje 24h. Jak lałem kranowit 100% to max co zjechałem to 7.0ph. Moze to samo masz w tym zbiorniku, za duzy ruch tafli wody, wytracanie co2, z rezultacie taki efekt. Zreszta małe baniaki więc nawet niewielki ruch wody praktycznie wzruszona jest cała powierzchnia, w 3 - tce zjawisko to miało mniejszy efekt, w rezlutacie mniej wytracało sie co2 z wody. To tak na szybko co co mi przyszło do głowy po moich doświadczeniach.
Ostatnio zmieniony 2012-01-02, 12:41 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”