Ziemia, którą posiadam, z tego co udało mi się rozszyfrować:
Substancje organiczne - 36%
pH -6,0
Sól (KCl) 1,9g/l
N - 320 mg/l
P2O5 - 260 mg/l
K2O - 700mg/l
Mg 100mg/l
S - 230 mg/l
O ile Azot (N), Potas (K) i Fosfor (P) maja znaczący wpływ na rośliny nie wiem w jakim stopniu roślinom potrzebna jest siarka (?), której w składzie jest stosunkowo dużo. Zalewając ziemię nawet przez żwirek, którego warstwę planuję na jakieś 3 cm, boje się, że stężenie tych pierwiastków może mieć negatywny wpływ na samopoczucie zwierzaków. Może herezje, biorąc pod uwagę "niezniszczalność" gupików, ale zwierzaki nie powinny się męczyć. Rzuciłam okiem na metody nawożenia solami, ale to zbyt wiele jak dla mnie na początek. Z tego powodu chcę przetrzymać zwierzaki dłużej w akwarium przejściowym. Rośliny będą miały czas na "wyssanie" substancji odżywczych z wody. Później przenikanie minerałów z podłoża do wody nie będzie już chyba takie wielkie.
Na stronie, którą mi poleciłeś można przeczytać:
Należy także dbać o to aby woda nie była za stara w której jest dużo produktów przemiany materii, te zaś źle wpływają na kondycję zwartek i powodują ich chorobę. Regularne odświeżanie wody oraz dbanie o stabilne jej parametry to sukces w uprawie zwartek.
Co trochę mnie zdziwiło. Zwartki są polecane wszędzie do akwarium na bazie ziemi ogrodowej, a w nich chyba rzadziej niż normalnie podmienia się wodę a wysoka liczba ryb ma zapewniać nawóz dla roślin...
Chyba wymieszały mi się pojęcia. Przecież akwarium na ziemi ogrodowej nie musi równać się Low-tech. Bo dlaczego nie załadować mocnego oświetlenia do ziemi ogrodowej? Ok, mała korekta posiadanej wiedzy. :D
Muszę znaleźć jakiś kompromis.
Wracając do gatunków roślin - na wcześniej wspomnianej stronie jest opis ogromnej ich ilości. Z tych, które wpadły mi w oko to (Nobla dla Kopiuj/Wklej):
- Anubias Afzelii Schott - Anubias Afzela
- Anubias Barteri
- Anubias niski - ten uszczypnę z drugiego akwarium
- Bolbitis hendelotii
- Rogatek sztywny - tą roślinę też mam :)
- Cryptocoryne affinis - Zwartka malajska
- Cryptocoryne aponogetifolia - Zwartka aponogetonowa
- Cryptocoryne crispatula - Zwartka skręcona
- Cryptocoryne lingua - Zwartka językowata
- Cryptocoryne walkerii - Zwartka Walkera
- Cryptocoryne parva
- Cryptocoryne pygmaea
- Cryptocoryne versteegii - Zwartka oszczepowata
- Cryptocoryne wendtii - Zwartka Wendta (prawdopodobnie ta roślina również jest w drugim akwarium)
- Nurzaniec azjatycki
- Nurzaniec Niski
- Vallisneria spiralis - Nurzaniec śrubowy
Przypadkiem trafiłam też na opis innej rośliny, która idealnie nadawała by się na pierwszy plan i być może poradziła by sobie z warunkami świetlnymi panującymi w akwarium, mianowicie :
Marsylia.
Wybierane głównie po obrazkach, częściowo pod względem tolerancji na światło. :)
Część pewnie nie będzie sie nadawać, więc proszę o korektę.
To nie będzie ładne akwarium biotopowe, to będzie zwyczajne ładne akwarium (mam nadzieję). Ważne żeby rybki czuły się ze sobą i w warunkach, które będą w akwarium dobrze. Dlatego wybrałam gatunki tolerujące szeroki zakres parametrów wody. Co to tych ławicowych jeszcze popatrzę. Natomiast spodobała mi się Twoja propozycja odnośnie pielęgniczek. Śliczne stworzenia. I niby upodobania co do wody odpowiednie.
Parametry wody
Temperatura wody w granicach 21-27°C, Woda o twardości 8-12°n, pH około 6,9-7,8. Akarki te są wrażliwe na produkty przemiany materii i na nagłe zmiany składu chemicznego wody. Warto na to zwrócić uwagę przy podmiankach. Lepiej więcej małych niż jedna duża podmiana.
Cały czas zakładam w ciemno, że woda w kranie jest raczej średnio twarda i o pH zbliżonym do 7.
W niedzielę na Starcie można nabyć niektóre odmiany. Ja również mógłbym odstąpić Ci kilka sztuk np. zielona zwartka Wendta.
Dziękuję, ale niestety do Łodzi jest mi nie po drodze.
Pozostaje mi tylko znalezienie osoby, która będzie w stanie zorganizować w miarę dużą paczkę, składająca się z niektórych gatunków w/w roślin, przy czym nie zażąda góry pieniędzy a w dodatku będzie miał ochotę przejść się na pocztę. ;)
Niestety sklepy zoologiczne w mojej okolicy mają bardzo wysokie ceny, a z założenia chodzi o cięcie kosztów. :)