[31l] Nano Cube

ODPOWIEDZ
Peter

[31l] Nano Cube

Post autor: Peter »

Witam.

Po kilku latach przerwy z akwarystyką, postanowiłem znowu spróbować swoich sił, zawsze kończyło się niepowodzeniem z mojej winy. Glony, złe oświetlenie, brak nawożenia. Mam nadzieje, ze teraz się uda z waszą pomocą :)

Szkło: Aquatic 30x30x35 [31l] 5mm bez krawędzi
Oświetlenie: Aquatic Duo Boy 26w 6500k
Filtracja: Kaskada Aquatic flow 200
Podłoże: Pro-Soil
Ogrzewanie: brak ( temp. 27c)
Co2: FlorinAxis - Brightwell Aquatics ( Płyn )
Nawożenie: Potas - Brightwell Aquatics
Dekoracje: korzeń, skały x 2

Flora:
Mały Heniek "Cuba"
Eleocharis Parvulus
Pogostemon Helferi ( Tak mi się wydaje)
Ostatni plan, niestety nie znam nazwy roślinki.
Mech na korzeniu, nazwa również nie znana.

Kostka zalana 11.08.2013

Docelowo parę krewet i może Razbory Galaxy.

Obrazek

Z roślinkami na razie skromnie, zakupione w Kakadu gdzie drożyzna straszna i jeszcze z jajami ślimaków. Podjadę na giełdę w sobotę w wolnej chwili.

Prosiłbym bardzo o wasze uwagi co do mojej kostki aby tym razem udało się utrzymać akwa w dobrej kondycji. Za namową miłego Pana w Rybarium, zakupiłem nawozy w płynie, nie jestem doświadczony w tym temacie więc będę wspierał się raczej gotowcami z Brightwell Aquatics gdzie podane są dokładnie dawki makro i mikro, mała kostka to cenowo nie wyjdzie źle. Na podstawie informacji z forum, podaje teraz tylko węgiel w płynie ( jedna kropla dziennie) i potas ( 6 kropel dziennie). Test na potas zrobiony i są duże niedobory.

Niestety mały Heniek padł praktycznie na drugi dzień od startu, przeżyje ?

Obrazek

Z góry dziękuje za wszystkie uwagi.

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

Cześć.
Podstawowy błąd jaki popełniłeś od samego początku to praktycznie brak roślin.
Na forum w dziale sprzedam można zaopatrzyć się za niewielkie pieniążki w dużą ilość zieleniny ;-)
Co do hemiantusa to raczej nie wróżę mu już przyszłości zbrązowiał i źle wsadzony jest w podłoże za płytko.
Przy starcie takiej kostki można powsadzać dużo roślin szybko rosnących których później można się pozbyć i wymienić je na docelowe rośliny jakie się chce mieć,a te szybkorosnące ułatwią dojrzewanie i stabilizację zbiornika.
W początkowej fazie nie powinno zabraknąć potasu nie wiem czy te kilka kropli wystarczy bo nie stosowałem nigdy tego nawozu,raczej nie.
Uzupełnienie potasu do 10ppm będzie dobrym posunięciem.
A i na początku delikatnie z oświetlaniem baniaczka bo masz go sporo 6 godz max w 1 tyg.
Giełda na Starcie jest w niedzielę.
Generalnie kosteczka niczego sobie :-) ale brak roślin może wpedzić Cię w kłopoty.
Piszę brak roślin bo te co masz są w kiepskiej kondycji.
Rośliny kupuj na forum od kolegów pasjonatów a nie w tego typu sklepach co pisałeś ,tam z reguły rośliny są kiepskiej jakości.

Peter

Post autor: Peter »

Dziękuje za cenne porady.

Rzeczywiście świecę za długo bo od razu ustawiłem na docelowe 10h, potas sprawdzę w weekend jak minie tydzień czy dawki zalecane przez producenta nie są za małe, roślinki postaram się dokupić :)

Po jakim czasie zacząć nawozić makro i mikro w tego typu kostce ? biorąc pod uwagę, ze podłoże pro-soil już zawiera jakieś nawozy ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji co dokładnie w nim się znajduje.
Ostatnio zmieniony 2013-08-15, 15:03 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”