przemekg pisze:To ja może powiem coś o kulkach, mam w swoim akwarium również piach, mam wsadzone kulki i nie mogę narzekać aby roślinki nie rosły, po zastosowaniu kulek uważam, że rosną szybciej/większe. Ja mogę spokojnie polecić.
Tak. Dlatego pisałem, że sam piasek jako jałowy jest kiepskim rozwiązaniem. Kulki nawozowe pod rośliny są dobrym pomysłem. Gorzej, że przy przesadzaniu roślin trzeba wsadzać kolejne kulki w inne miejsca. I nie wiem czy koszt takiej operacji nie dorówna cenie innego podłoża. To już wszystko zależy, czy ktoś często grzebie i przesadza, czy nie :D Co do podłoża, jakie jest dobre a jakie jeszcze droższe

to może się nie będę wypowiadał. Moje 2 akwaria są postawione, jedno na ziemi ogrodowej, drugie na zwykłym żwirze. Tylko pamiętaj, że zmiana podłoża, przy takim świetle i tak niewiele da roślinom. Tu trzeba zachować naprawdę bardzo dużą równowagę. Bo co z tego, że rośliny dostaną papu pod korzenie skoro nie będą miały odpowiedniej energii do fotosyntezy (światło). Tu następuje powitanie z glonami wszelkiej maści i pytania na forum, "jak żyć?"... znaczy "jak to zwalczyć?"