72 l [Ogólne] Pierwszy zbiornik

Awatar użytkownika
mania56

72 l [Ogólne] Pierwszy zbiornik

Post autor: mania56 »

Chciałam Wam przedstawić moje pierwsze akwa po latach. Nie wstawiam tych zdjęć i opisu mojego akwarium, żeby się pochwalić, tylko po to, aby posłuchać rad od specjalistów co muszę jeszcze zmienić ;-)

Otóż tak :
- litraż mojego zbiornika to 72 l (wym. 60x40x30 cm) profilowane

Filtracja:
Aquael Turbo 550 z wkładem ceramicznym

Oświetlenie:
świetlówka T8 15W 6500K

Podłoże:
-piach akwarystyczny

Dekoracje:
- korzeń obrośnięty microsorium
- korzeń obrośnięty mchem
- inkubatory gliniane dla zbrojników

Fauna:
- 2 haremy prętników
- 12 neonów Innesa
- kiryski Nanusy
- parka zbrojnika niebieskiego + 2 młode

Flora:
- ludwigia repens
- wgłębka
- moczarka kanadyjska
- paproć
- microsorium
Bez nawozów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Wydaje mi się, że nie jesteś zupełnie zielona w temacie akwarystyki. Mech i microsorium posadzone na korzeniach są ok. Widzę tam też anubiasy. One nie powinny być generalnie sadzone w podłożu. Można to zrobić, nie zagłębiając w podłoże ich kłącza ale wydaje mi się, że lepiej i szybciej rosną przytwierdzone do korzeni lub skał/kamieni. Piasek jest ładny dopóki jest ładny. Rośliny mają problem z czerpaniem związków mineralnych z takiego podłoża. Jest ono praktycznie jałowe nawet po wielu miesiącach istnienia zbiornika. Na bardziej wymagające rośliny, ta ilość światła jest zbyt mała, więc nie cudowałbym z takimi gatunkami. Te które masz powinny sobie poradzić (choć nie koniecznie). To chyba tyle na początek 8-) Niczego się nie czepiam. Podsuwam tylko info o problemach jakie mogą wystąpić. :-D

Awatar użytkownika
mania56

Dziękuję :) Właśnie o takie porady mi chodzi. Tego anubiasa zakupiłam w sklepie zoologicznym, gdzie mówiono mi, że jest to skrzydłokwiat :D I po tej sytuacji przestałam robić zakupy w zoologach tylko przerzuciłam się na giełdę oraz zakupy u forumowiczów. W najbliższych dniach pokażę także moje krewetkarium.

Jakie podłoże polecasz do roślin ? Ew. może jakiś nawóz ? Myślałam o kulkach gliniano-torfowych.

przemekg

Post autor: przemekg »

To ja może powiem coś o kulkach, mam w swoim akwarium również piach, mam wsadzone kulki i nie mogę narzekać aby roślinki nie rosły, po zastosowaniu kulek uważam, że rosną szybciej/większe. Ja mogę spokojnie polecić.

Awatar użytkownika
mania56

A gdzie kuleczki kupowałeś ?
Bo wiadomo - źródeł wiele, tylko żeby były dobre :)

przemekg

ja akurat kupiłem w naszej mieścinie, a miałem też parę jakie kiedyś kupiłem na allegro. Ale teraz jak coś będę kupował pewnie u kinga, u niego w Zduńskiej Woli (ostatnio brałem u niego korę cynamonową "Podwodnych Ogrodów")

Awatar użytkownika
mania56

Ja u Kinga kupowałam nanusy i muszę bardzo pochwalić :)
Na pewno wybiorę się tam niedługo po parę rzeczy.

przemekg

Nie będę tutaj zaśmiecał ci tematu, postami nie dotyczącymi akwarium - ale jadę do niego jak tylko dostanie badisy...(ostatnio wziąłem 30szt. razbory karłowatej)...

no a w temacie akwarium oko cieszy...kiryski eleganckie, a rady ewentualne to już bardziej doświadczeni niech dają

Moni898

Post autor: Moni898 »

Tego anubiasa zakupiłam w sklepie zoologicznym, gdzie mówiono mi, że jest to skrzydłokwiat :D
Anubias kwitnie podobnie jak skrzydłokwiat, więc może stąd ta pomyłka w sklepie, albo źle się zrozumieliście :)

Teraz tylko czekać aż akwarium zarośnie :) Cudne są te kiryski :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

przemekg pisze:To ja może powiem coś o kulkach, mam w swoim akwarium również piach, mam wsadzone kulki i nie mogę narzekać aby roślinki nie rosły, po zastosowaniu kulek uważam, że rosną szybciej/większe. Ja mogę spokojnie polecić.
Tak. Dlatego pisałem, że sam piasek jako jałowy jest kiepskim rozwiązaniem. Kulki nawozowe pod rośliny są dobrym pomysłem. Gorzej, że przy przesadzaniu roślin trzeba wsadzać kolejne kulki w inne miejsca. I nie wiem czy koszt takiej operacji nie dorówna cenie innego podłoża. To już wszystko zależy, czy ktoś często grzebie i przesadza, czy nie :D Co do podłoża, jakie jest dobre a jakie jeszcze droższe ;-) to może się nie będę wypowiadał. Moje 2 akwaria są postawione, jedno na ziemi ogrodowej, drugie na zwykłym żwirze. Tylko pamiętaj, że zmiana podłoża, przy takim świetle i tak niewiele da roślinom. Tu trzeba zachować naprawdę bardzo dużą równowagę. Bo co z tego, że rośliny dostaną papu pod korzenie skoro nie będą miały odpowiedniej energii do fotosyntezy (światło). Tu następuje powitanie z glonami wszelkiej maści i pytania na forum, "jak żyć?"... znaczy "jak to zwalczyć?" :mrgreen:

Awatar użytkownika
mania56

Oświetlenia chciałam dołożyć, ale niestety pokrywa jest przystosowana na jedną świetlówkę. Muszę poszukać jakąś złotą rączkę, która by mi to zmieniła :)

kamil_pce

Post autor: kamil_pce »

mania56 pisze:Oświetlenia chciałam dołożyć, ale niestety pokrywa jest przystosowana na jedną świetlówkę. Muszę poszukać jakąś złotą rączkę, która by mi to zmieniła :)

Mam idętyczny litraż baniaczka i powiem ci że nie szukaj złotej rączki też chciałem dołożyć sobię do oryginalnej pokrywy 2 oświetlenie lecz myślę że lepszym tańszym i bezproblemowym sposobem jest zakup jażeniówki mocniejszej. Ja sam z T8 15W 6500K
zmieniłem na T8 18W 10500 K i jest idealnie :) Z tego co się oriętuje dość tanimi i dobrymi jażeniówkami są jażeniówki AquaSun ( ja za swoją na allegro zapłaciłem 45 zł + przesyłka )
Ostatnio zmieniony 2013-03-23, 19:36 przez kamil_pce, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

kamil_pce pisze:Mam idętyczny litraż baniaczka
Wiesz...akurat litraż akwarium to najmniej ważny parametr...najistotniejsza jest długość, by móc dobrać odpowiednią świetlówkę..obojętnie, czy to jest T-8ka, czy też T-5ka :-)
kamil_pce pisze:Ja sam z T8 15W 6500K
zmieniłem na T8 18W 10500 K i jest idealnie
Hm...normalnie zrobiłeś jak David Cooperfield, gratulacje :-P A co to za świetlówka, jeśli można wiedzieć? ;-)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

taką pokrywę 60x30 można zmodyfikować na 3 sposoby dość łatwo:
- dodać jeszcze jedną T8 15W - najlepiej doczepić ją do tej istniejącej na podwójne mocowania świetlówki (w kompletach są takie)
- dodać T5 24W - tak samo, ale mocowania dajemy jedne od T8 a drugie od T5
- wyrzucić tę T8 i dać zupełnie nowy układ 2xT5 24W.

W każdyej z trzech opcji wymagana jest odrobina wprawy, bo jednak trzeba tę pokrywę trochę zmodyfikować, trzeba pomyśleć, gdzie wcisnąć statecznik, żeby nie był narażony na parowanie, itd.

Poza tym w trzeciej opcji światła jest już tyle, że trzeba pomyślęć nad regularnym nawożeniem.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

wojtekr pisze:taką pokrywę 60x30 można zmodyfikować na 3 sposoby dość łatwo:
Wojtku... http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... ght=#83647 :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”