Pierwszy baniak po 20 latach przerwy :)

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

Pierwszy baniak po 20 latach przerwy :)

Post autor: ADAMMIKO »

Z pewną taką nieśmiałością ale witam wszystkich forumowiczów serdecznie i przedstawiam pierwsze po wielu latach akwa (jako wczesny nastolatek miałem baniak ale to były zupełnie inne czasy... mierzenie parameterów wody? w początkach lat 90-tych mogłem poczytać o tym jedynie w zagranicznym prospekcie Tetry :)).

Na początek (bo już wiem, że długo nie wytrzymam z takim małym zbiornikiem) założyłem niecały miesiąc temu akwa 60x30x30, niestety profilowane (już wiem że to błąd) o charakterze roślinno-ogólnym (jeśli jest takie połączenie w nomenklaturze).

Teraz, jak udało mi się zaobserwować, wypada wylistować ten cały osprzęt i parametry :) więc piszę:
- pokrywa standardowa, z jeszcze bardziej standardową świetlówką T8 15W + odbłyśnik
- filtr wewnętrzny kupiony w zestawie z akwa (do 600l/h) + deszczownica itd.
- grzałka też w pakiecie, chyba 50W
- bimbrownia CO2 (wiem, wiem, oldschool ale na początek niech będzie, żona tymczasowo przykręciła mi kurek na wydatki na akwa :))

Flora:
- Heterantera paskowana,
- Ludwigia płożąca,
- Hemiantus zwyczajny,
- Rotala okrągłolistna,
- Rotala Vietnam,
- Pistia Rozetkowa,
- HYDROCOTYLE TRIPARTITA JAPAN,
- LUDWIGIA ARCUATA ECHINODORUS SCHLUETERI,
- HYGROPHILA CORYMBOSA THAILAND,
- HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA
+ kępka jakiegoś mchu, chyba java moss.

Fauna:
- ok. 15 sztuk różnej wielkości kreweci Red Cherry
- przybłąkane ślimaki w coraz większej liczbie (czy ten numer z liściem sałaty na prawdę działa?)
+ planuję tutaj wpuścić ławiczkę małych aktywnych rybek, najprędzej razborę espei i/lub zwinnika Blehera.

Parametry wody na dziś:
Temp. - 25-26
Ph - 7,0
KH - 6-7
GH - 6-7
NO2 - 0
NO3 - 25
CO2 - 15-20 mg/l
(tymczasowo testy paskowe JBL)

Zalane wszystko jakieś 3 tyg. temu. Krewetki od wczoraj.

Jak widać na poniższej fotce, rośliny pogrupowane dość spontanicznie :) ale dość ładnie rosną. Jednak chętnie posłucham kogoś doświadczonego jak to przy najbliższej okazji poukładać by wyglądało zdecydowanie lepiej (ten korzeń z tyłu położyłem by trochę hamował dość mocny strumień z filtra, bo wszystko rujnował - ale może jest jakiś inny na to patent, wtedy korzeń będzie jakoś inaczej umieścić).

Z góry dzięki za konstruktywną krytykę i bezcenne podpowiedzi :)

Obrazek

Awatar użytkownika
shadow125

Post autor: shadow125 »

Chyba pomyliłeś działy...

-Ja to bym na Twoim miejscu z zwinników zrezygnował w tak małym litrażu, one przepięknie wyglądają w licznych grupach.

-Na ślimaki najlepsze są helenki :-D

To tyle z mojej strony, resztę niech powiedzą osoby bardziej doświadczone:)
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

glesiak

Post autor: glesiak »

Witam na forum.
Jak dla mnie to bardzo duży chaos panuje po lewej strornie akwa. Ale to efekt tak mi się wydaje, dużej liczby gatunków roślin. Jak się domyślam koledzy/koleżanki z forum Ci bardziej doświadczeni na pewno zaraz powiedzą, z których roślin powinieneś zrezygnować, bo masz za mało światła(niecałe 0,3 w/l) i brak nawożenia. Raczej hemanitus nie da rady, a co z innymi to nie wiem.

A filtr masz bez deszczownicy?

Podsumowując
Na początek zrezygnował bym z kilku gatunków roślin i zostawił te mniej wymagające.
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 21:34 przez glesiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

odp.

no może i pomyliłem działy bom tu nowy :) a gdzie powinienem się zaprezentować?

tak, wiem, że dostanę po głowie od forumowych ortodoksów :) ale w sumie też po to się wychylam

dzięki za info o Helenkach - gdzie można w Łodzi je dostać?

co do roślin i nawożenia to oczywiście zapomniałem jeszcze dopisać, że mam podłoże pro soil czy jakoś tak + na górę trochę czarnego żwirku, poza bimbrownią dodaję także co2 w płynie i potas (pewnie niebawem będę mógł się przerzucić na nawóz mikro / makro) więc pomimo słabego światła roślinki dają radę, akurat hemanitus ładnie rośnie, ale faktycznie wkładałem tak co popadnie, trzeba to będzie niebawem poukładać i na pewno z części zrezygnować (i zamontować drugą świeltówkę pewnie).

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

ADAMMIKO pisze:żona tymczasowo przykręciła mi kurek na wydatki na akwa :))
A tych wydatków jeszcze sobie przysparzasz, jeśli wybierasz niewłaściwe rozwiązania w zbiorniku, który jak widać, z założenia ma być roślinnym.Chodzi mi tu m.in. o podłoże, bo nic o podłożu nie napisałeś,a przecież to jest bardzo istotna sprawa w tego typu akwariach, oprócz tego światło, nawożenie i wiele wiele innych rzeczy.Podłoże jest za grube, nadaje się do wymiany.Te duże kamienie nie wyglądają dobrze.Wybrałeś też wiele wymagających roślin,ale nie zapewniłeś dla nich odpowiednich warunków.Testy paskowe nie bardzo się nadają, najlepiej zainwestować w kropelkowe lub poprosić kogoś kto ma takie testy o zbadanie parametrów wody.Co do filtra, to co to za filtr?, nie można regulować jego przepływu?.Tło strukturalne zabiera dużo miejsca, zwłaszcza w zbiorniku profilowanym.
A czemu Ci ślimaki przeszkadzają? i czemu jest ich tak dużo(czyt. albo przekarmiasz w tym wypadku krewetki, bo rybek jeszcze nie masz, albo roślinki gdzieś marnieją i ślimaki mają żer,a jednocześnie namnażają się jak mają taki paśnik.
Co do samego obsadzenia roślin, to jest bałagan,ale nad tym można z czasem zapanować, jeśli się ogarnie powyższe.Witaj na forum :-).
Edit:napisałeś wreszcie o podłożu, tylko po co zasypałeś Pro Soila takim grubasem? :-).
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 22:00 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

behemoth

Post autor: behemoth »

Faktycznie trochę dużo tych gatunków roślin w tak małym akwarium .
Ja bym zrezygnował z np: HYGROPHILA CORYMBOSA THAILAND, ta roślina rośnie wielka ,i tylko optycznie ci jeszcze zmniejszy zbiornik.
Pistia Rozetkowa, będzie ci tylko blokowała światło którego i tak za wiele nie masz.
Ogólnie lepiej posadzić większą grupę drobnolistnych roślin niż jedną wielką.
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 22:01 przez behemoth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

uff, dobrze że pod koniec pozytywnie :)

filtr - Claro 600 lub 1000, można regulować ale nawet na najmniejszym przepływie, gdyby nie korzeń, dość mocno pluje i wygina roślinki jakie są na drodze - tak ma być? edit: może być z lub bez deszczownicy - chodzi od początku z, to źle?

czemu żwirek na górze - dobra rada życzliwego sprzedawcy w Kakadu :)

tło - nie jest strukturalne, zwykły plakacik z tyłu ale tak wyszło dziwnie na zdjęciu

ślimaki - przybywa ich w zatrważającym tempie, chyba trzeba powstrzymać tą epidemię?

witaj :)
Zafira pisze:
ADAMMIKO pisze:żona tymczasowo przykręciła mi kurek na wydatki na akwa :))
A tych wydatków jeszcze sobie przysparzasz, jeśli wybierasz niewłaściwe rozwiązania w zbiorniku, który jak widać, z założenia ma być roślinnym.Chodzi mi tu m.in. o podłoże, bo nic o podłożu nie napisałeś,a przecież to jest bardzo istotna sprawa w tego typu akwariach, oprócz tego światło, nawożenie i wiele wiele innych rzeczy.Podłoże jest za grube, nadaje się do wymiany.Te duże kamienie nie wyglądają dobrze.Wybrałeś też wiele wymagających roślin,ale nie zapewniłeś dla nich odpowiednich warunków.Testy paskowe nie bardzo się nadają, najlepiej zainwestować w kropelkowe lub poprosić kogoś kto ma takie testy o zbadanie parametrów wody.Co do filtra, to co to za filtr?, nie można regulować jego przepływu?.Tło strukturalne zabiera dużo miejsca, zwłaszcza w zbiorniku profilowanym.
A czemu Ci ślimaki przeszkadzają? i czemu jest ich tak dużo(czyt. albo przekarmiasz w tym wypadku krewetki, bo rybek jeszcze nie masz, albo roślinki gdzieś marnieją i ślimaki mają żer,a jednocześnie namnażają się jak mają taki paśnik.
Co do samego obsadzenia roślin, to jest bałagan,ale nad tym można z czasem zapanować, jeśli się ogarnie powyższe.Witaj na forum :-).
Edit:napisałeś wreszcie o podłożu, tylko po co zasypałeś Pro Soila takim grubasem? :-).
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 22:12 przez ADAMMIKO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Ja rownież doloże trochę od siebie wkoncu naleze do forumowiczów.
Błąd zrobiłes z tym zwirem na pro soila niektorzy sprzedawcy w sklepach nie mają bladego pojęcia o czym mowią :) albo sie nie znaja albo cos od siebie chcą dorzucić i pozbyc sie towaru. Pro soil to podłoże ktore nie trzeba niczym przykrywac np zwirem bazaltem itp.
Hmm co do filtra zbyt duze falowanie wody czy napowietrzanie deszczownicą bardzo szybko wytrąca CO2 z wody jezeli testy nie klamia to jest ok ale jesli chodzi o paskowe to nie wiem nigdy nie uzywalem ale jak wszyscy pisza na tym forum przekłamują.
CO do śłimaków rowniez proponuję helenki. W swoim akwarium tez mialem problemy ze slimakami z kupnych roslin tylko ze w ruch poszly bocje wspaniale i helenki ale w twym przypadku to jedynie ślimak Anentome Helena
Witam na forum.

Dla moderatorów proszę o przeniesienie do dzialu Galeria -akwaria
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 22:31 przez maly07071989, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

maly07071989 pisze:jesli chodzi o paskowe to nie wiem nigdy nie uzywalem ale jak wszyscy pisza na tym forum przekłamują.
To jest takie utarte twierdzenie powtarzane na tym forum jak mantra. Nie chodzi o to, że testy paskowe przekłamują.
Po prostu wszystkie testy, urządzenia pomiarowe, itd mają swoją dokładność, pole tolerancji, błąd pomiaru, itd. Test czy urządzenie coś mierzy i to jest potem przeliczane (czy przeskalowane) na wynik w jednostkach, które nam są potrzebne. Np. mierzymy konduktometrem przewdność i przeliczamy na twardość wody.
I generalnie testy paskowe są mniej dokładne niż kropelkowe, ale nie przekłamują jako takie. To wyniki mogą być przełamane, bo np. jakieś składniki w wodzie wpływają na zabarwienie, albo przewodność a nie odpowiedają one za twordość wody.
I jeszcze jedno, testy paskowe mogą też byc bardzo dokładne. Mogą być takie, że np. barwa mówi nam, że roztwór ma odczyn kwaśny lub zasadowy i tyle, a mogą mieć skalę kolorów w zakresie 4,4-5,5 i wtedy są dokładne.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

wojtekr pisze:Np. mierzymy konduktometrem przewdność i przeliczamy na twardość wody.

A jaki jest ten przelicznik?

A co do tematu, zdejmij bazalt z pro soila, było by fajnie stworzyć plany w akwarium, na 1 planie roślinki niskie potem coraz to wyższe będzie lepiej. Nie wiem w jakim stopniu Twój filtr porusza roślinami ale jeśli lekko falują to jest ok możesz dać inaczej korzeń ;-) Filtr i tak się przybrudzi jak to zacznie lepiej działać i przepływa spadnie :-)
Zacznij od podłoża i ustawienia roślin.
Będzie dobrze :-D
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wojtekr

mat114 pisze:A jaki jest ten przelicznik?
Nie znam z głowy. Nie wiem, czy jest taki staly przelicznik, czy jest on inny dla danego miernika. Jak sobie kupię konduktometr (a zamierzam) to sie dowiem :-)
Ale trzeba pamiętać, że na przewodność wpływa wiele związków dysocjujących a nie powodujących twardości ( sole metali jednowartościowych, kwasy, zasady i inne).
No i temperatura. Zmiana i kilka stopni nie ma znaczącego wpływu na twardość wody, a na przewdnośc ma :-D

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

A jaki jest ten przelicznik?
Około 60 mikroS/stopień niemiecki

Dla jednych porządek (grządki) to piękno, dla innych chaos. Co do roślin, to faktycznie w tej skorupce nadwódka tajlandzka może uchodzić za enta. Za gruba warstwa podłoża, szczególnie przy przedniej szybie - możesz naprawić modelując jakąś górkę z trawnikiem. Filtrerek z deszczownią pod wodą nie powoduje nadmiernych wirów, ani wybijania CO2, za to świetnie bo równomiernie dostarcza wszystkie substancje (i odprowadza "produkty"). Ślimaki dla nowicjusza to pomoc w utrzymaniu porządku - jeżeli robi się plaga to dowód, że osoba(y) karmiąca przesadza.
Tak ogólnie z punktu systemu biologicznego całość wygląda dość poprawnie. A, i nie bój się ortodoksów.

Awatar użytkownika
ADAMMIKO

thnx

Dzięki koleżanki i koledzy za miłe powitanie i cenne sugestie!

Powiedzcie zatem najważniejsze - mając już krewetki ale nie mając ryb w akwa jak mogę najsensowniej zrobić to małe przemeblowanie ? trzeba wszystkie wyłapać (co może być trudne) czy grzebać w takim?

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Jeśli chcesz zmienić podłoże to lepiej odłap wszystko na czas restartu.

Awatar użytkownika
wojtekr

jeżeli pod bazaltem masz pro-soil a chcesz usunąć bazalt a por-soil zostawić, to po prostu delikatnie je wyjmij. Nic nie musisz wyławiać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”