[69] Mchy na korzeniach

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

No to w końcu doczekałem się rybek, wczoraj odebrałem parke młodziutkich Apistogramma allpahuayo WF :-D Ryby dopiero aklimatyzują się i są nieśmiałe, zatem żadnych fotek na chwilę obecną umieścić nie mogę. Niebawem coś pstryknę, jak zaczną być bardziej odważne, chociaz po 2 godzinach już z przodu piaseczkiem po skrzelach sobie dawały :lol: , lecz boja sie jak podchodzę do szkła :-/ . Musze szybko pomyslec o jakimś systemie nakrycia szkła, chociaż narazie nie widziałem aby zapuszczały się wyzej niz 15 cm powyżej dna.
Łukasz

ziemian

Post autor: ziemian »

Od Pawła ???

Też będę je brał do 200l, miałem brać Kakadu, ale okazało się że są tylko same samce jako przyłów z A. biteaniata :roll:

Koniecznie pstryknij foto, ja biorę układ 3+3 ;-) :-)

lukaszLDZ

Tak z tego źródła ;-) Ja wziąłem parkę do tego szkła więcej nie chciałęm ładować, niedługo foto, jak sie oswoja troche już.
Łukasz

ziemian

No więcej nie ma gdzie ładować ;-)

lukaszLDZ

To co mi się dzisiaj udało ustrzelić, już lepiej, ale nadal niesmiałe, jednak już powoli paradują przy przedniej ścianie akwa :mrgreen: . Miałem wyczyścić szkiełko i zrobić podmiankę, ale poczekam jeszcze z dzień lub dwa no i musze skołować jakieś przykrycie. Rybki jeszcze młode, ale myślę, że z czasem nabiorą masy i wybarwia się.
Obrazek
Obrazek
Łukasz

ziemian

Rzeczywiście ryby młodziutkie, a ich nieśmiałość wynika też z tego że są to ryby pochodzące z typowych czarnych wód i u Ciebie jest im stanowczo za jasno ;-)

Dodaj do bańki kilka szyszek i zabarw trochę wodę bo nie wygląda to dobrze

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

No, Łukasz... Powiem Ci szczerze, że ładne wybrałeś :-) Ja bym nie zabarwiał bo rośliny dostaną po d... Dodatkowo masz mocne światło więc będzie tylko problem z garbnikami :-?
Daj im czasu a będzie wszystko ok ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lukaszLDZ

Własnie kombinuje coś w ten deseń ;-) ale widac, że z godziny na godzine jest lepiej. W tym akwarium nie będzie typowych BW, więc musza przywyknąć ;-) Niemniej jednak liście i szyszki dojdą na bank ale w niewielkiej ilości. Apropos światła, 2x24 daje jedynie przez 2 godz, pozostałe 6 świeci jedna 24 - ka, jednak typowo BW tu nie będzie. Rybek nie wybierałem, prosiłem Pawła żeby wybrał coś ładnego no i jest.
Ostatnio zmieniony 2013-04-07, 18:58 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

behemoth

Post autor: behemoth »

Jest na co popatrzeć ,jak się trochę oswoją i wybarwią, :-) to będzie klasa.

ziemian

Nie mówię żebyś robil typowego BW, ale kilka sztuk szyszek i liści zrobi im lepiej, zwłaszcza liści ;)
Paweł raczej specjalnie nie wybiera, ryby pierwsze lepsze, wszystkie po przejściu kwarantanny są zdrowe. Co do piękności to Mat zobaczysz dopiero jak samiec wzrosnie, te apisto mają najbardziej pokaźne piuropusze ze wszystkich ;)
Juz sie nie mogę doczekać ich u mnie 3 samce- bedzie co oglądać :D
Ostatnio zmieniony 2013-04-07, 21:47 przez ziemian, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Gratulacje Łukaszu :) Moje maluchy w pierwszy wieczór paradowały a teraz to ich nie widać :)

lukaszLDZ

Dzięki ;-) odnośnie paradowania już jest lepiej, nie boją się już i ładnie sie ganiają po całym akwa. Niestety nie ma tu BW co sprzyjałoby intymnosci dla tych pieknych rybek, ale myślę, że przywykną, w końcu maja sie gdzie ukryć. Niedługo dojdzie tez nieco korzeni i czarnej lawy i aranżacja ulegnie zagęszczeniu, więc powinno byc jeszcze lepiej. Rybki jak zauważyłem maja średni apetyt suchego ne ruszyły co mnie nie dziwi, ale i żywy wodzień niezbyt im pasował.
Łukasz

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Z tym jedzeniem to i u mnie tak samo... dziś dostaną mrożoną ochotkę, może ona im lepiej posmakuje:)

ziemian

Zdecydowanie odradzam karmienia ryb ochotką !!! :shock:
Może to być zabójcze dla nich także używaj zamienników czyli: mrożona dafnia, wodzień, cyklop, artemia, ale z ochotką sobie dajcie spokój !!!

Apisto nie gustują w suchych pokarmach, proponuję żywe i do tego mrożonki te co napisałem wyżej ;-)

Powoli się przyzwyczają :-D

lukaszLDZ

Zgadzam się, ochotka nie jest najlepszym pokarmem i sam nia nie karmie, co nie zmienia faktu, że ryby za nią przepadają. Odnośnie suchego, kwestia przyzwyczajenia, wiadomo, nie od razu, ale suchy pokarm jako urozmaicenie i dodatek do codziennej diety jest dobrym pomysłem. Ta uważam, lecz na poczatku nie ma co ryb stresować i dawać im tylko tego.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”