[63L] Leniwca

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

A ja polecam Ci mikro z Intermagu,TMG, CSM+B, czy Symfonię Złotą z żelazem, wszystko co zwie się mikro i jak będziesz to podawała do określonego poziomu żelaza, to osiągniesz zadowalający Cię rezultat.A co do nawozów"firmowych", ja osobiście nie stosuję ich, bo są one zaprojektowane pod "każde akwarium",a w roślinnym wymogi są nieco inne.Akwarium roślinne, to akwarium, w którym jest bardzo dużo roślin skupionych w "kropli" wody.Ta kropla musi być odpowiednio zasilana, bo na jałowiźnie nic się nie wyhoduje z roślin na dłuższą metę.
Zatem firmówki są zaprojektowane dla każdego i nie ma na nich informacji jak podnosi się stężenie żelaza po dodaniu odpowiedniej ilości nawozu, jest tylko np. "stosować 4 ml nawozu na 20 litrów wody po podmianie".Mnie osobiście nic to nie mówi.Wiem,że te nawozy mają stężenia bardzo małe, bo inaczej większość akwarystów zawaliła by ich mailami z pretensjami o glony.Co nie znaczy,że te nawozy się nie nadają, jak ktoś ma dwie roślinki w zbiorniku, to będą zapewne wystarczające, jak ktoś ma roślinki wolniej rosnące, to zapewne też,ale akwarysta roślinny, który pasjonuje się roślinami i trzyma bardzo wiele gatunków wymagających roślin, powinien dostosować sobie odpowiednie stężenie żelaza, do swojego zbiornika i znać, chociaż w przybliżeniu jak się zwiększy poziom tego pierwiastka, po aplikacji danej ilości mikro ;-).
Nie wszystkie "firmówki" są takie delikatne w stężenia zawartego w nim nawozu,ale większość jednak tak, ja osobiście musiałabym lać tego bardzo dużo i tak troszkę w ciemno, bez wiedzy o tym, jakie stężenie to spowoduje w moim akwarium.
Jeśli ktoś ma doświadczenie z roślinami, to też może stosować sobie firmówki, bo będzie wiedział po wyglądzie roślin, ile czego stosować, jednak skoro jest na takim etapie, to i po co?, jak można sobie samemu super nawóz zrobić i dużo taniej ;-).
Ostatnio zmieniony 2012-06-13, 11:46 przez Zafira, łącznie zmieniany 4 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Powiem Wam,że coś jest nie tak.... i jestem tego raczej pewna bo mierzyłam trzema różnymi testami.
Zobaczcie jak wzrosły wartości:
NO3 - ok. 30
NO2 - 0
Gh - 14
Kh - 10
pH - 7,6

Podmiane robiłam w niedziele i wartości były niższe...
Nie mam żadnych kamieni oprócz paru skrawków lawy (są od początku i nie wpływały na parametry zbytnio)
Co teraz? Po prostu to zostawić czy podmieniać codziennie po trochu wodę?
Zafira pisze:A ja polecam Ci mikro z Intermagu,TMG, CSM+B, czy Symfonię Złotą z żelazem, wszystko co zwie się mikro i jak będziesz to podawała do określonego poziomu żelaza, to osiągniesz zadowalający Cię rezultat
Właśnie do tej pory symbolicznie korzystałam z Symfonii Złotej z dodatkiem żelaza :) Czy widziałam jakąś różnicę? Hmmm no nie wiem, jeszcze nie potrafie poznać. Rośliny nie wykazują żadnych braków oprócz wybielenia liści i microsorium ma czubki tak jakby przezroczyste. To wszystko...
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

a PO4?
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Brak po4 blokuje Ci azot. Jakie gh i kh masz w kranie? Podawałas moze ostatnio jakos w wiekszej ilosci magnez, to by w jakis sposob tlumaczylo wzrost twardosci w wodzie akw.
Ostatnio zmieniony 2012-06-13, 14:29 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

martinezsanchez pisze:a PO4?
Dziś wieczorkiem zmierzę to napiszę. Na tą chwilę nie mam testu.
lukaszLDZ pisze:Brak po4 blokuje Ci azot. Jakie gh i kh masz w kranie? Podawałas moze ostatnio jakos w wiekszej ilosci magnez, to by w jakis sposob tlumaczylo wzrost twardosci w wodzie akw.
Gh i Kh w kranie mam podobne co właśnie w zbiorniku, różnica może 1-2 stopnia tylko.
A magnez.... no właśnie nie dawałam. W niedziele wraz z podmianą dałam dawkę tygodniową macro i poniedziałek wtorek po kropelce mikro. Wiem, że wam to nic nie mówi ale obliczyłam sobie dawki stałego nawozu i tak podaję. Wedle tych dawek powinno być koło 15 NO3, a jest dwa razy tyle! Dodam że wzrosło dzisiaj... a nic nie robiłam w zbiorniku.

Ja to chyba powinnam wyjechać na tydzień. Zostawić ten zbiornik w samopas i zobaczycie że by się samo ustabilizowało :P A ja tak chucham, dmucham i nic z tego nie wychodzi :)
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Lukiki

Post autor: Lukiki »

NO3 moze Ci wzrastac poniewaz w samym zbiorniku jest go juz od ryb nakumulowane.
Wyczysc wklady filtra w wodzie z akwa.
Czy filtr pracuje maksymalna swoja wydajnoscia czy jest stlumiony przez Ciebie?
Jesli robisz podmiany,to musza byc one na poziomie 50%.
No i pytanie czy za kazdym razem test wykonujesz tak samo.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
leniwiec19

Lukiki pisze:NO3 moze Ci wzrastac poniewaz w samym zbiorniku jest go juz od ryb nakumulowane.
Wyczysc wklady filtra w wodzie z akwa.
Kaskadę czyściłam jakieś trzy tyg temu ostatnio... a gąbkę z wlotu filtra w niedzielę. Oczywiście w odlewanej wodzie z akwarium. Ale ok przeczyszczę je znowu.
Lukiki pisze:Czy filtr pracuje maksymalna swoja wydajnoscia czy jest stlumiony przez Ciebie?
Działa na maxa. Nie ma innej opcji bo musiałabym tak to czyścić gąbkę codziennie.
Lukiki pisze:No i pytanie czy za kazdym razem test wykonujesz tak samo.
Tak samo? To znaczy?
Zawsze przepłukam fiolki kranówka, później wodą z akwa, a później wykonuję test. Chyba zawsze tak samo, jeśli o to chodziło.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

Jaką masz obsadę przypomnij?? Bo jesli jest to parenaście sztuk simulansow lub tym podobnej drobnicy to nie sadze zeby tyle naprodukowały NO3, chyba, ze je jakos przekarmiasz, może coś z testem?? Kwestia taka, ze trudno dokładnie odczytać barwę powyżej 20 - stu. Zauważyłem, że to podłoże chyba jakoś lubi oddawać azot, przez pierwszy miesiąc nie dawałem go w ogóle, bo ciagle było go ok 10, potem dopiero zaczał znikac. Zmierz NO3 w kranie jeszcze. Zmierzyłas to PO4??
Ostatnio zmieniony 2012-06-13, 20:41 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
leniwiec19

Mam tam parę sztuk drobnicy więc też nie sądzę, a ryby karmie co dwa dni bo inaczej w ogóle nie zjadają pokarmu.

ŁuKasz coś pomieszales te testy bo z po4 dostałam kolory od azotu i brak buteleczki nr 1. Weź tam dobrze poszukaj, może Ci powypadaly? A do Ciebie się dodzwonić to jak do skarbowki ;)
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

lukaszLDZ

:oops: Sorki Monia mam pomylilem :-P
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

leniwiec19 pisze:Właśnie do tej pory symbolicznie korzystałam z Symfonii Złotej z dodatkiem żelaza :) Czy widziałam jakąś różnicę? Hmmm no nie wiem, jeszcze nie potrafie poznać. Rośliny nie wykazują żadnych braków oprócz wybielenia liści i microsorium ma czubki tak jakby przezroczyste. To wszystko...
Najpierw musisz dojść do ładu z pH i makro, żeby mieć wymierne rezultaty z podawania mikroelementów-czy to z Symfonnii czy z innych. Czasem można prowadzić długie rozmowy, ale i tak się niczego nie dowiemy, bo wystarczy, że jedna rzecz będzie nie tak robiona przez Ciebie i coś w akwarium będzie kulało, a my będziemy gdybać. Bo te "detale" przyczyniają się do tego, co mamy za szkłem.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

leniwiec19 pisze:Zawsze przepłukam fiolki kranówka, później wodą z akwa, a później wykonuję test. Chyba zawsze tak samo, jeśli o to chodziło.
Tak o,to mi chodziło ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
leniwiec19

Dziękuję Wam za pomoc.
Od dziś solidnie biorę się za 60-tkę (bo moja ostatnia uwaga była w większości skupiona na kostce )
Parametry troszkę zbiłam (dzięki podmianom) ale po malutku, żeby nie za duże skoki były.
Gh - ok 10
Kh - ok 6
Ph -6,8 - 7,0
NO3 około 20
Światło zmniejszone o połowe i teraz czekamy...
Mikro wstrzymuję.
Trzeba ustabilizować PO4 i całą suplementację macro.

Trzymajcie za mnie kciuki! Jak się coś zmieni od razu napiszę.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
leniwiec19

Chciałam Wam pokazać co tam u mnie słychać.
I powiem, że od ostatnich dni, nic się nie zmienia... jest tylko gorzej!
Sami zobaczcie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parametry bez zmian, dodam że robiłam tydzień temu przycinkę i od tamtego czasu rośliny w ogóle nie odbiły. Ewidentnie jest zablokowany jakiś pierwiastek. Bez Algin Pond, czy jakiejś Femangi chyba się nie obędzie :(
Ostatnio zmieniony 2012-06-18, 21:18 przez leniwiec19, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

Awatar użytkownika
Zafira

Nie rób żadnych wycinek w chwili, gdy masz problem z glonami.Niepotrzebnie tydzień temu ciachnęłaś i wyjęłaś szczyty roślin.Te najbardziej zaatakowane zielsko oczyść lub usuń ze zbiornika i dosadź zdrowych roślin w to miejsce.
Jakie masz PO4?.
Ostatnio zmieniony 2012-06-18, 21:20 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”