To trawsko dorastało u mnie do 150cm i zwie się Nurzańcem. Skąd wątpliwości?
Trawsko (strzałkę) też posiadam, ale odkąd nurzańce doszły do głosu mocno podupadła.
ps. jak potrzeba więcej, to mam drugie tyle na zbyciu.
Witam prosument nie znam się na elektronice, ale tak mnie naszły takie pytania (jako laik, więc proszę o wyrozumiałość):
1) "cyfrowy programator czasowy" to jest zwykły "timer" i steruje jakimś przekaźnikiem? Bo z twojego schematu to tam wchodzi 230V? Czy to jest coś specjalistycznego?
2)Chcesz podłączyć się pod sterowanie PWM driverów? Bo RAMPA ma takie wyjście, ale "niejawnie". Ze specyfikacji wynika, że trzeba się tam wlutować. (ale z niej też trochę wynika, że + ma "przelotowy"), a Ty się podłączyłeś pod wyjście "mocy" RAMPA'y?
Jeszcze raz przepraszam za trucie i lamerskie słownictwo, ale ostatni raz coś lutowałem pewnie 20 lat temu.
Pzd
czekam na artykuł
P.
PS
może by jakiś moderator coś rozdzielił i poprzenosił.
Niestety takie są skutki ulegania naciskom i robienia czegoś na szybko przy sobocie. Rysunek miał w głównej mierze pokazać co z czym się łączy, a w szczególności gdzie montuje się driver, bo z tym koledzy mieli największy problem. Miał być prosty i poglądowy rysunek, a dla osób, które czasem mają lutownicę w ręku wyszedł za prosty. Chciałem dobrze, a wyszło do ..... Dlatego wolę wersję dokładnego artykułu, w której oprócz prostych schematów, będą zdjęcia z naniesionymi strzałkami gdzie i co podłączyć.
Jeżeli chodzi o cyfrowy programator czasowy, to rysunek oparłem o tani modułowy programator Bemko. Ma on 5 zacisków i dwa pierwsze służą do zasilania urządzenia, natomiast pozostałe trzy służą do sterowania w oparciu o zwieranie zacisków 4z3 lub 4z5. Nie robiłem dokładnego schematu pokazującego podłączenia do odpowiednich zacisków, bo producenci różnych marek inaczej układają zaciski. Przy zakupie takiego urządzenia zawsze jest opis gdzie co podłączyć. Generalnie programator służy za automatyczny wyłącznik (ON/OFF) zamykający obwód między zasilaczem, a wejściem sterującym RAMPY (5-35V).
Natomiast wyjścia z RAMPY są zbyt uproszczone, faktycznie dla bardziej dociekliwych wynikałoby, że sygnał sterujący PWM bierze się z wyjścia dedykowanego do zasilania taśm lub żarówek led (diod łączonych z szeregowym rezystorem). RAMPA posiada wyjście (jak słusznie kolega Pigul71 zauważył) lutowane do sterowania zasilaczy prądowych led, a w naszym przypadku driverów.
A mozesz zapodac linka do tych diod co montowales? Bo jakos na zdrowy rozum (osoby co wie jak swieca power ledy) 9 diod po 3W kazda to jest strasznie duzo swiatla...
Barwa ledow jest zimno biala a akwarium swieci ci sie na zolto... Zastanawialem sie dokladnie nas tymi samymi diodami, ale po konsultacji z osoba co sie troche zna na rzeczy, stwierdzilem ze lepiej dac wiecej diod ale o mocy 1W. Sumarycznie przy tej samej mocy bedzie wiecej swiatla a i cieplo jest latwiej odprowadzic bo bedzie wieksza powierzchnia kontaktu. Byc moze po najblizszej wyplacie sie tym zajme