[96L]Pierwszy ziemniak

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ja bym dal jeszcze wiecej podloza,tak do polowy akwa,bo przeciaz malo co,to do tej polowy malo brakuje.
Wedlug mnie na zadne cacy nie ma tu miejsca i z tego baniaka nic nawet na ocene dostateczna nie bedzie.
Takie akwaria przypominaja mi te,ktore mialem w wieku lat 14-stu,gdzie,czlowiek nie mial nawet mozliwosci podgladu,wzoru akwarium.
W dzisiejszych czasach takie akwaria,to nieporozumienie.

Bez urazy dla autora.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

piona3

Post autor: piona3 »

Lukiki ..hmm ..to skoryguj jego błędy ..a nie naśmiewaj się !!! :cry:

Lukiki

piona3, hmm...nie ripostuj,bo po co.
Wzamian tego skoryguj jego bledy.

Czytajac dokladnie moj poprzedni post,to zauwazysz korekcje.
Nie jest dokladna jak wskazania nawigacji,ale daje do myslenia.

Post nie mial nic wspolnego z wysmianiem.
Ostatnio zmieniony 2012-01-22, 16:06 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Dowcip Lukkiego już nie raz dał się we znaki, zdążyłem się przyzwyczaić, a ponieważ był kiepski z matmy to powiem, że aby osiągnąć połowę pojemności zbiornika to musiałbym dosypać drugie tyle. Tyle że mi się nie chciało, jak będę robił terarium z mrówkami, albo innym robactwem to wiem już gdzie się zgłosić. hehe :mrgreen:
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie restart.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

rozwiń to jakoś bo dopiero co grzebałem w akwa i co do d... jest??
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ilość podłoża przytłacza.
Aranżacji to Ty chyba nie planowałeś, wrzucałeś ziele jak leci. ;-)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Pomijając podłoże to fakt na konkurs to akwa "nie pójdzie", ale starałem się pogrupować rośliny zostawiając miejsce na wsadzenie ściętych szczytów. I ten układ mi się podoba, nie rozumiem co jest nie tak?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Lukiki

illuminatebaby, nie obraz sie,ale wszystko jest "nie tak"
Akwarium wyglada tragicznie nie ma sie co oszukiwac.
Restart,restart,restart,ale najpierw duzo przemyslen,co do podloza i obsady roslin no i samej aranzacji.
Filmy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

tak patrze i myślę, jak to po przestawiać,
- wyjąłbym te anubiasy, przytłaczają trochę całość, ewentualnie tak ustawił, żeby zrobić miejsce na przodzie
- korzeń z gałęzatką jakoś tu nie pasuje,

może daj więcej fotek z innych ujęć, może pomóc

i nie przejmuj się, krytykować też trzeba umieć... skoro Lukiki jest takim dobrym akwarystą to niech pomoże, bo stwierdzenie, że wszystko jest do wymiany nic nie wnosi...

a może masz jakąś inspirację, cos co byś chciał osiągnąć??
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Moze dałoby radę zdjąc częśc podłożą, ale czy wówczas nie będzie za cienka warstwa żwirku , aby ziemia nie dostawała sie do słupa wody. Kolega Bruner ma racje, moze da rade bez restartu jakos ;-)
Łukasz

Lukiki

3runer pisze: skoro Lukiki jest takim dobrym akwarystą to niech pomoże
Głupio się powtarzać,ale niech będzie.
Nie jestem dobrym akwarystą,daleko mi do tego.
3runer pisze:bo stwierdzenie, że wszystko jest do wymiany nic nie wnosi...
Jestem pewien,że wnosi aż nadto.
Czyli w prostym rozumowaniu białe jest białe i nie ma,co na ten temat dalej dyskutować ;-)
Napisałem:
Restart,restart,restart,ale najpierw duzo przemyslen,co do podloza i obsady roslin no i samej aranzacji.
Więc jak można napisać?:
3runer pisze:bo stwierdzenie, że wszystko jest do wymiany nic nie wnosi...
Czy mam pisać ,to samo rozbijając,to na czynniki pierwsze,gdzie i tak będzie oznaczać,to samo?
Filmy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

mamy stan na teraz, według wielu (może nawet wszystkich) jest to stan niezadowalający, choć autor pewnie się napracował a trafił na falę mocnej krytyki, można się podłamać...

wiec zamiast proponować restart, co zawsze można zrobić, możemy jakoś pomóc w ogarnięciu chaosu i o to bym prosił,

iluminatebaby daj więcej fotek z różnych perspektyw, da to lepszy obraz całości, może to tylko kwestia ustawienia,

ile żwiru jest nad ziemią?? może trochę zmienić jego proporcję?? mniej z przodu więcej z tyłu
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Własnie, fotki sa kiepskie moze z innej perspektywy będzie wiadomo co i jak. Ja bym zmniejszył ilośc tego żwirku. Po drugie, myslę, że gradacja tego żwirku jest za duża, jesli da rade zbierz z 3cm tego żwirku ile się da i na wierzch daj żwirek o gradacji 1-3 mm. Tylko tak aby docelowo jego grubośc-warstwa w akwarium, zmniejszyła się. To tak bez wyciągania wszystkiego. Zweryfikuj stan roslin, jakie masz i ile. Moze rozrysuj sobie na kartce gdzie co i jak umiejscowic, jakbys to widział w akwarium. Potem wyjmij te co teraz sa ułozone w nieładziei ułóz tak jak zaplanowałes, skoryguj i tyle. ;-)
Jak cos mam heteranthere na wydanie pare sadzonek i małe krótkie scinki czubków duzego henka plus hydrocotyla sp. japan moze nada sie jakos gdzies tam :mrgreen: ?? ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-22, 22:14 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Fotek na razie niestety nie będzie, a jakość tej jest taka bo niestety aparat w telefonie to jedyny dobry sprzęt. Strasznie trudno pokonać aurę od świetlówki, przez co woda wygląda jak by była nieco mętna, a tak nie jest. Powiem tyle aranżacja mi i mojej żonie się podoba. Gradacja żwiru puki co się nie zmieni. Natomiast warstwa jest na tyle gruba gdyż przy zasypywaniu zostało nieco wody i ziemia wypływała. Więc do puki nie zrodzi się nowy pomysł to będę się z tym męczył. Warstwa żwiru nad ziemią to ok. 3 cm. Może rzeczywiście anubiasek trochę szpeci przód. Co do korzonka to pomyślę o innym miejscu jak roślinki zasłonią dzwon dyfuzyjny.

Swoją droga to niektórzy nie potrafią zrozumieć, że nie wszystkich stać od razu, na super akwa którym się można chwalić wszem i wobec. Wolę mieć zbiornik stabilizowany z bałaganem i powoli wprowadzać zmiany jednocześnie się ucząc, a nie żeli wykosztować się zakupić full bajerów bez konkretnej wiedzy i potem wypłakiwać się na forum, że mam glony i sobie z nimi nie radzę. Właśnie o takie konkrety chodziło mi jak w postach Brunera i lukaszaLDZ.

Moja obserwacja po tygodniu rośliny odpowiadają na zmianę pozytywnie i chociaż nikt nie odpowiedział mi na pytanie co dzieje się z anubiasem, to ja już wiem.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”