[27] Namiastka po...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Super widok:) tak jak rozmawialismy ostatnio, taki wycinek z 3 - tki. Twoja aranzacja w duzymakwa jest na tyle spójna i harmonijna, że praktycznie moznaby wziąc wybrany kawałem z niego i zywcem przeniesc do innego mniejszego akwa w skali pomniejszonej i efekt wyjdzie taki sam , super ;-) Wygląda naprawde nieźle. Jak i czym zasypałeś kaskade i w jakiej kolejności? Proponuje prefiltr z gruboziarnisttej gaki na wlot kaskady, unikniesz czestego czyszczenia filtra oraz krewecie nie beda zasysane. Ja bez prefiltra zawsze znajdywałem pare sztuk w filtrze niektóre martwe :-| . Drugi dosc istotny aspekt, co tydzien płuczesz tylko prefiltr a srodka kaskady nie tykasz, kiedy masz prefiltr, z tego co wiem kolega Kaledon jest dobrze zaznajomiony z tematem kaskad, sam uzywa pare, udzielił mi pare porad i woda od razu lepiej wygląda :mrgreen:
Łukasz

discus6

Post autor: discus6 »

lukaszLDZ pisze: Proponuje prefiltr z gruboziarnisttej gaki na wlot kaskady,
Miałeś na myśli gąbkę czy to jakiś inny tajemniczy patent :?: ;-)
discus6

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Kaskada "leci" na razie na fabryce,mialem dzis jechac na gielde,by kupic cos wlasnie do niej,ale od rana demoluje 3-setke.

Jak narazie do kostki przelapalem 130 CR,w tym ponad 30 z jajkami + jak na razie 8 sztuk dwudniowych dzieciakow,z ktorymi jest najwiekszy problem podczas lapania i ich namierzania.
Ostatnio zmieniony 2011-12-18, 14:12 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

A nie mówiłem że masz za gorąco w domu,teraz masz za swoję ,tak zaniedbać swoje obowiązki , żeby akwa skurczyło się do takich rozmiarów.
A na poważnie domek dla krewetek zajefajny,masz Ty chłopie rękę do tworzenia fajnych zbiorniczków. :mrgreen:

Lukiki

Ostateczny rachunek,to 193 sztuku CR :mrgreen:
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Lukiki pisze:Ostateczny rachunek,to 193 sztuku CR
Imponujący dobytek <to ta lampa HQI chyba za becikowe była kupiona :mrgreen: >
To w tej kosteczce teraz niezły tłok :mrgreen:
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
Piopio21

No właśnie , zapodaj fote z mieszkańcami.

Lukiki

Bolek1984 pisze:Imponujący dobytek <to ta lampa HQI chyba za becikowe była kupiona :mrgreen: >
To w tej kosteczce teraz niezły tłok :mrgreen:
No becikowe też miało w tym swój udział ;-)
A tłok raz jest,raz nie ma.
Czasami dużo ich na widoku,a czasami sprawia wrażenie widocznych raptem 30 sztuk,bo tak się pochowają.
Piopio21 pisze:zapodaj fote z mieszkańcami.
Jutro coś cyknę,dzisiaj jestem wykończony przez demontaż Mildforda,ale finito,jeszcze jutro tylko substrat odsączyć i popakować i umyć szkło.

Ku woli ścisłości nie przeliczyłem wszystkich pudełeczek więc wartość wzrosła do 221 szt.
Więc zapraszam wszystkich do mnie po CR-ki.
Ostatnio zmieniony 2011-12-18, 20:15 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Awatar użytkownika
Piopio21

:-(

lukaszLDZ

Wcale nie razi tak w oczy duza ilosc krewetek w tym maluchu. Powiedziałbym, ze na zywo wyglada własnie super taka zgraja, nie ma wrazenia jakiegos specjalnego tłoku. Po prostu najwyzej nie będą tak rosły super oraz sie wybarwiac, jak w wiekszym zbiorniku, ale przecie Łukasz sprzedaje na bieżąco ;-) wiec ilość stopniowo spada. Pogoda dobra i z tego co mi wiadomo do końca tego tygodnia nie będzie mrozów, spuść do 4zł za gradacje B/C i sprzedawaj pakietami po kilka sztuk na allegro, zobaczysz szybko pójdzie no i kasa w kieszeni. PS: Nie pozbywałbys sie substratu ze zbiornika :mrgreen: może, czy planujesz go wykorzystac w innej aranżacji.
Ostatnio zmieniony 2011-12-19, 10:45 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

Będzie wykorzystany.
Nie opłacalne jest się go pozbywać w momencie,gdy nabrał ''mocy urzędowej'' ;-)

Wystawiałem już pakietami i cena nie ma znaczenia.
Jak ma być klient,to będzie klient,tak jak miałem ostatnio:
Przyszedł pan po 10 krewetek czyli do zapłaty 50zł.
Złowiłem,pan płaci i daje 200zł,ja mówię,że nie mam wydać,pan mówi ''nie szkodzi,łapiemy za dwieście''

Jak wystawisz za 3zł,to i ta cena skąpca nie przekona.
W Łodzi na forum trzeba oddawać za darmo i dowieźć trzeba.

Jak,ktoś będzie chciał 100 sztuk,to mu po 4zł w tedy policzę.
Filmy

lukaszLDZ

Moze i racja, i za zlotówke będzie za drogo dla malkontenta.
Łukasz

Lukiki

Nie mam również mentalności,by często oddawać za darmo,lub sprzedać coś za grosze z powodu cwaniactwa ludzi.
Już dawniej jakiś czas temu postanowiłem oddać za zwykłe ''dziękuję'' dużo roślin,kilka gatunków,ktoś przyszedł,odebrał...
...po kilku dniach szukając pewnej rośliny na allegro znalazłem do sprzedania właśnie podarowane rośliny.
Filmy

lukaszLDZ

To najgorsze cwaniactwo, no ale, nie mamy na to wpływu, więc lepiej zażądąc jakiejs nieiwelkiej kwoty lub czegoś w zamian.
Łukasz

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Widzisz Lukiki ale jest też druga strona medalu. Łódź to dziwne miasto jeśli chodzi o kupowanie zwierząt. Z jednej strony jest mega giełda a z drugiej trzymanie nie wiem przez kogo jakiś dziwnych cen. Powiem Ci na swoim przykładzie- ja wolę kupować w Warszawie. A wiesz czemu? Jako zwykły klient mam taniej i lepiej niż w Łodzi. Już nie mówię o sytuacji jak coś biorę w większych ilościach :). Tak na przykład krewetki CR i CB w wawie kupuję po 6-8 PLN z dobrych i dużych hodowli za A. Do tego mam miła pogawędkę i pomoc jak zapewnić krewetkom właściwe warunki. Ostatnio brałem dla kogoś z tego forum to zapłacił za 8 szt a dostał 10. Do tego S można już za 10 PLN kupić. I są to ładnie wybarwione krewetki. Z takich innych przykładów- ładne yellowki brałem po 3 złote kiedy na alledrogo były jeszcze w granicach 5, raki CPO jedną trzecią ceny łódzkiej (też jakiś czas temu kiedy było ich mniej). Ryby bezpośrednio od importera (sprawdzone źródło a to jest bardzo ważne) w cenach niższych niż dla sklepikarzy na giełdzie. I do tego nie było loterii- dobrze kupiłem i przeżyją czy wszystko padnie. I żeby nie wyszło, że jestem zwolennikiem mini cenek- wolę dopłacić a kupić zdrowe i ładnie zwierzaki czy rośliny( w końcu siebie nie będę oszukiwał, że mam śliczne ryby czy krewetki wiedząc, że są to odpady).

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”